Bogdan Mazuru, noul ambasador al României la Paris

Noul ambasador al României în Republica Franceză are toate şansele să fie diplomatul de carieră Bogdan Mazuru, actualul secretar de stat pentru afaceri europene din Ministerul Afacerilor Externe, după cum au declarat în exclusivitate pentru cotidianul.ro surse din Administraţia Prezidenţială.

În cadrul noii serii de ambasadori a căror nominalizare a fost decisă de preşedintele României, Traian Băsescu, conform surselor cotidianul.ro din Administraţia Prezidenţială, se află şi Bogdan Mazuru care ar urma să preia, din toamnă, şefia misiunii diplomatice a României la Paris.

Nominalizarea lui Mazuru vine după o neobişnuit de lungă absenţă a unui şef de misiune diplomatică la Paris. Postul de ambasador al României în capitala Republicii Franceze a devenit vacant după rechemarea lui Teodor Baconschi, care a fost numit ministru al afacerilor externe. Cu aceeaşi neglijenţă a tratat şeful statului român şi nominalizarea unui ambasador al României în Statele Unite ale Americii, un alt stat foarte important. Trimiterea la post a lui Adrian Vieriţa a avut loc după mult timp de la rechemarea fostului ambasador.

Fost ambasador la Berlin şi la NATO

Mazuru, 48 de ani, are experienţă ca şef de misiune diplomatică, după ce a condus Ambasada României în Republica Federală Germania (Berlin) şi după ce a fost şeful Delegaţiei Permanente a României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (Bruxelles).

 

Bogdan Mazuru a fost numit secretar de stat la 8 ianuarie 2009 şi lucrează din 1991 la Ministerul Afacerilor Externe, unde şi-a început activitatea la Direcţia de planificare politică.

 

În 1995 a devenit director adjunct în cadrul Direcţiei Uniunea Europeană, iar în 1996 a fost trimis în prima sa misiune permanentă în străinătate, la Ambasada României în Statele Unite ale Americii.

În 1998 a fost desemnat prim colaborator la Misiunea Permanentă a României la NATO şi UEO, la Bruxelles, revenind în 1999 la Ministerul Afacerilor Externe, ca director general pentru Europa şi America de Nord. În 2000 a deţinut funcţia de director general pentru afaceri bilaterale şi regionale, apoi s-a întors la Washington în calitate de prim colaborator, devenind la scurt timp însărcinat cu afaceri ad interim.

Preşedintele României i-a acordat în 2004 gradul diplomatic de ambasador.

Bogdan Mazuru este absolvent al Universităţii Politehnice din Bucureşti, Facultatea de Automatică şi Calculatoare, promoţia 1986. Înainte de a începe cariera diplomatică a lucrat ca inginer automatist, din 1987 până în 1991. În 1992 a absolvit un program de formare profesională pentru diplomaţii din Europa Centrală şi de Est, la Academia Diplomatică a Ministerului German al Afacerilor Externe.

Vorbeşte fluent engleza, franceza şi germana.

Este căsătorit cu Emilia Mazuru.

O avere normală pentru un diplomat

Soţii Mazuru posedă un teren de aproape 500 de metri pătraţi în Otopeni, un apartament de 80 de metri pătraţi în zona centrală a Bucureştilor, două atutorisme ( un Volks Wagen Polo şi un Nissan 200). Ca ambasador la Berlin,  Mazuru a câştigat aproximativ 3500 de euro lunar iar soţia sa a beneficiat de o indemnizaţie de aproape 900 de euro lunar.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Oprea 843 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.