Ori Chile, ori Spania

Grupa H este una dintre cele în care lupta pentru calificare se dă în trei, dar și cu șanse (pur teoretice doar) pentru a patra competitoare. Paradoxal, Chile, liderul grupei cu maximum de puncte după două jocuri este ecgipa cea mai puțin sigură de calificare. O înfrângere (scontată) în fața Spaniei, combinată cu o victorie (perfect normală) la două goluri a Elveției în fața Hodurasului o trimite pe Chile acasă șI pe spanioli șI elvețieni în optimile de finală. În schimb, un egal al sud-americanilor cu ibericii și o victorie a Elveției, ar detona bomba mondialului: combinata Real Madrid-Barcelona-Sevilla pleacă foarte devreme acasă. Chilieni chiar dacă pierd, ar mai avea și șansa unui rezultat egal (puțin probabil însă, ținând cont de diferența de valoare dintre cele două formații) între Elveția și Honduras, atunci helveții păîrăsind competiția. În sfârșit, trebuie să amintim și de șansa Hondurasului: victorie în fața Elveției și înfrângere a Spaneiei în fața chilienilor.

Clasament:

1. Chile 2 2 0 0 2 – 0 6

2. Spania 2 1 0 1 2 –1 3

3. Elveția 2 1 0 1 1 – 1 3

4. Honduras 2 0 0 2 0 – 3 0

Ultima etapă: Elveția – Honduras; Spania – Chile

 

Antrenament cu public

Spania – Honduras (1-0)

Meci fără probleme pentru spanioli, diferența uriașă de valoare față de jucătorii din Honduras nefiind deloc real reflectată pe tabela de scor. Spaniolii au ratat în acest meci ocazii cât pentru alte 10 meciuri. Asta fără a mai pune la socoteală și penalty-ul ratat de David Vila. Oricum, victoria lejeră obținută le permite spaniolilor să-i depășească pe chilieni chiar și în cazul unei victorii la limită. Spaniolii au jucat încântător, combinațiile lor când pe partea dreaptă, când pe partea stângă foarte rar putând fi oprite de apărători hondurieni. În plus – și primul gol a fost o mostră de virtuozitate – au fost numeroase situații când jucătorii de 24 de Karate de la Real Madrid, Barcelona, Sevilla sau Valencia au semănat panică prin pătruderi individuale. De jocul spaniolilor a fost cucerit și arbitrul de centru, care l-a iertat pe David Villa de un cartonaș roșu (pentru o palmă aplicată unui adversar) și de un galben pe Busquets.

Oraș: Johannesburg

Stadion: Ellis Park

Temperatură: 13 grade

Formații:

Spania: Casillas – Ramos (Arbeloa – min.77), Pique, Puyol, Capdevila – Xavi (Fabregas – min.66), Busquets, Xabi Alonso – Navas, Torres (Mata – min,70), Villa. 

Antrenor: Vicente Del Bosque

Honduras: Valladares – Mendoza, Chavez, Figueroa, Izaguirre – W. Palacios, Guevarra, Martinez, Espinoza (Welcome – min.46) – Suazo (J.N.Palacios – min.84), Turcios (Nunez – min.63)

Antrenor: Reinaldo Rueda

Arbitru de centru: Yuichi Nishimura (Japonia)

Liniori: Toru Sagara (Japonia) și Jeong Hae Sang (Koreea de Sud)

Oficial 4: Mohd Salleh

Marcatori:

  1. (min.17) – David Villa

  2. (min.51) – David Villa

Cartonașe galbene: 0Turcios, Izaguire

Șuturi la poartă: 22 – 9

Pe spațiul porții: 7 – 0

Cornere: 12 – 2

Posesie: 57% – 43%

MVP: David Villa

 

Cel mai nervos meci

Chile – Elveția 1-0 (0-0)

Meciul dintre Chile și Elveția a semănat parția cu cel dintre Chile și Italia de la C.M.1962, care a fost comparat la vremea respectivă cu o coridă. Au fost atunci două eliminări (ambe împotriva Italiei) și foarte multe avertismente, ar cum la vremea respectivă nu se inventaseră cartonașele, o situație este greu de ținut. Cert este că duminică pe Nelson Mandela Bay Stadium, s-au dat 9 cartonașe galbene și unul roșu direct, recordul în materie până în prezent. „Scorul” la cartonașe putea fi și mai mare, dacă arbitrul nu ar fi fost – totuși – destul de indulgent cu ambele echipe.

Jocul în sine a avut în sud-americani prima vioară, ei dominând categoric o echipă a Elveției care nu a renunțat la clasicul ei „lacăt”. Spre deosebire de spanioli care au căzut în capcana acestui sistem de apărare (aglomerare excesivă a zonei de centru a careului combinată cu lăsarea – deliberată – a unor spații largi pe aripi) și au abuzat de centrări înalte respinse fără probleme de masivii fundași elvețieni, chilieni au uzat de pătrunderi individuale și și-au creat mai multe ocazii, dar forma excelentă a portarului Benaglio a ținut tabela de marcaj imaculată. În partea a doua a jocului, având și un om în plus, dominarea sud-americanilor s-a întețit, dar golul a venit în urma unei greșeli mari a eroului din prima repriză, același Benaglio, ieșit aiurea din poartă. În ultimele 10 minute chilienii ratează trei ocazii monumentale de gol (un 3-0 i-ar fi ajutat poate în cazul unei înfrângeri la limită în fața Spaniei), după care în minutele de prelungire, elvețienii nu egalează deși Derdiyok a avut poarta goală în față. Totuși, după cum a decurs jocul, elvețienii nu ar fi meritat o remiză.

Oraș: Port Elisabeth

Stadion: Nelson Mandela Bay

Temperatură: 18 grade

Chile: 1. Bravo – 3. Ponce, 4. Isla, 17. Medel, 18. Jara, 6. Carmona, 8. Vidal (11.Gonzales – min.46), 14. Fernandez (22.Paredes – min.65), 7. Sanchez, 9. Suazo (10 Valdivia – min.46), 15. Beausejour

Antrenor: Marcelo Bielsa

Elvetia: 1. Benaglio – 2. Lichtsteiner, 5. Von Bergen, 17. Ziegler, 13. Grichting, 6. Huggel, 8. Inler, 11. Behrami, 16. Fernandes (18.Bunjaku – min.77), 9. Frei (7.Barnetta – min.42) 10. Nkufo (19.Derdiyok – min.69).
 

Antrenor: Ottmar Hitzfeld

Arbitru de centru: Khalil Al Ghamdi (Arabia Saudita)

Liniori: Hassan Kamranifar (Iran) și Saleh Al Marzouqi (Emiratele Arabe Unite)

Oficial 4: Martin Vazquez (Uruguay)

Marcatori:

  1. (min.75) : Gonzalez reia cu capul din trei metri o centrare de pe partea dreaptă

Cartonașe galbene: Ponce, Carmona, Suazo, Fernandez, Medel, Valdivia – Barnetta, Inler, Nkufo

Cartonașe roșii: Behrami (Elveția)

Șuturi la poartă: 20 – 7

Pe spațiul porții: 7 – 1

Cornere: 5 – 3

Posesie: 58% – 42%

MVP: Gonzalez (Chile)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.