An prost pentru producția de cafea

Volcafe Ltd., unul dintre cei mai mari traderi mondiali de cafea, se aşteaptă la o situaţie fără precedent în care lumea se va confrunta cu al patrulea an consecutiv de deficit de boabe de cafea robusta, soiul utilizat în cafeaua instant, în condiţiile în care Vietnam, principalul producător mondial, continuă să fie afectat de secetă, transmite Bloomberg.

Recolta potenţială de cafea robusta a Vietnamului în sezonul 2024/25 este evaluată la 24 de milioane de saci, cea mai mică din ultimii 13 ani, potrivit unui raport intern al Volcafe, consultat de Bloomberg. Precipitaţiile reduse din Vietnam au provocat „pagube ireversibile” arborilor de cafea, în timp ce utilizarea scăzută de îngrăşăminte şi extinderea culturilor de durian în dauna culturilor de cafea au avut şi ele un impact asupra producţiei de boabe de cafea.

În aceste condiţii, Volcafe se aşteaptă la un deficit mondial de cafea robusta de 4,6 milioane de saci în sezonul 2024/25, mai mic decât deficitul de nouă milioane de saci înregistrat în sezonul precedent. Fiecare sac de cafea are o greutate de 60 de kilograme. Nivelul redus al ofertei a provocat deja o creştere a cotaţiilor la cafeaua robusta în acest an, astfel că la finele lunii aprilie cotaţiile futures la bursa de la Londra au atins un vârf de peste 4.300 dolari pe tonă.

Între timp, cotaţiile la bursă s-au mai redus dar „o soluţie la actualul deficit de cafea robusta cere preţuri mai mari” pentru a pune presiune asupra cererii sau a-i face pe cumpărători să utilizeze mai multă cafea arabica, se arată în raportul Volcafe.

Această prognoză este o veste proastă pentru amatorii de cafea, care plătesc deja mai mult pentru băutura lor preferată. Lumea se confruntă cu un deficit de cafea robusta pe măsură ce fenomenul meteo El Nino continuă să provoace pagube culturilor de cafea din Asia de Sud-Est.

Cu toate acestea, cererea pentru cafea robusta, stimulată de creşterea popularităţii cafelei instant, nu s-a diminuat pe pieţele emergente, ci este prognozată să încetinească numai după ce preţurile majorate vor fi transferate pe seama consumatorilor, se arată în raportul Volcafe.

În schimb, perspectivele în ceea ce priveşte aprovizionarea cu cafea arabica, soiul mai scump, sunt mai bune, iar livrările globale de cafea sunt aşteptate să depăşească consumul în sezonul 2024/25. Însă, surplusul existent la nivel mondial s-a redus la doar 700.000 de saci, după ce evoluţiile meteo nefavorabile au afectat culturile din Brazilia, Vietnam şi America Centrală, susţine Volcafe.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

4 Comentarii

  1. Tălmăcit: vom scumpi (și) cafeaua.
    Pe la-nceput de ani 1970 au hotărît ca orice să aibe un preț internațional. Nimeni nu are voie să vîndă pe mai puțin decît zic. Primul preț impus a fost la petrol. Uitați de piață, bursă și alte păcăleli.
    PS Cv petrol vine din latinescul evului mediu „petroleum (ulei de piatră), composé de petra (« pierre ») et oleum (« huile »), littéralement « huile de pierre »”.

  2. Si cine cara Sacul de Cafea de 60 de kilograme ? Probabil doi oameni la un Sac de Cafea care sa care Sacul !

  3. Ce? Iar o scumpesc? Din motive false! In comerț e cafea câtă frunză și iarbă, rafturi uriase cu pungi de cafea, cafea boabe la sac, ness de toate felurile, cine dorește ness, găsește la magazinele turcești, de calitate și preț mic. Că bursa trebuie să crească ca cifre de afaceri, e unicul motiv pentru care crește prețul! Reamintesc programul auzit de la Merkel in mai 2020, citez din memorie „toate firmele și țările, trebuie sa contribuie obligatoriu în funcție de cifra de afaceri, la pibul global(mii de miliarde de euro și doar cei răspunzători de program va distribui unde vor fondurile, în special de la: armata, sănătate, alimentație publică si bugetul tuturor țărilor, obligatoriu pentru că toti și-au asumat contribuția)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.