Google şi Silicon Valley, ţintele vizitei lui Medvedev

Preşedintele rus Dmitri Medvedev începe marţi o vizită de trei zile în SUA, având ca primă destinaţie Silicon Valley şi Universitatea Stanford din San Francisco. Liderul de la Kremlin se va întâlni, printre alţii, cu patronul Google. Este modul în care Medvedev doreşte să sublinieze orientarea Rusiei de la o economie bazată pe materii prime către inovaţie. Rusia este deja un stat pionier în domeniul nanotehnologiei şi urmăreşte crearea unui Silicon Valley pe scheletul centrului de cercetare Skolkovo, de lângă Moscova.

„El doreşte ca la plecarea din SUA să convingă că Rusia nu este un amestec de mafie şi viziune orwelliană din „1984””, spune Christopher Weafer, analist al UralSib Financial Corp., citat de Bloomberg.

Medvedev va fi însoţit de un important grup de oameni de afaceri reprezentând companii precum Gazprom, Lukoil, Norilsk si Novoliptetsk Steel. Rusia urmăreşte să semneze un contract de 3 miliarde de dolari cu Boeing, pentru livrarea mai multor avioane 737. Un alt acord va fi semnat cu General Motors, relatează Vocea Rusiei.

Clauza naţiunii celei mai favorizate

Un alt obiectiv al vizitei lui Medvedev este abrogarea de către SUA a amendamentului Jackson-Vanik, din 1974, care limitează relaţiile comerciale dintre cele două ţări şi împiedică intrarea Rusiei în Organizaţia Mondială a Comerţului. Şeful comisiei de politică externă din Consiliului Federaţiei Ruse, Mihail Marghelov, declară că amendamentul dorea să penalizeze URSS pentru că restricţiona imigraţia evreilor, însă acest lucru este depăşit, odată ce israelienii nu mai au nevoie de viza rusă.

A treia zi a vizitei va fi dedicată întâlnirii cu preşedintele Barack Obama. În ajunul vizitei, Medvedev a oferit un interviu cotidianului „Wall Street Journal”. Cititorii ediţiei online cred că subiectele cele mai importante ale întâlnirii vor fi dosarul nuclear iranian şi criza economică din Europa.

Medvedev, un ambasador inedit al Londrei si BP

Unul dintre răspunsurile cele mai ample oferite de Medvedev a fost legat de situaţia companiei britanice BP, grav afectată financiar de catastrofa ecologică din Golful Mexic. În Rusia, consorţiul TNK-BP extrage circa 25% din producţia de petrol a Rusiei.

În acest context, Medvedev a declarat că anihilarea financiara a companiei este o chestiune ce ţine de interese, mai mult decât de principii. „Pot fi foarte direct aici: cu siguranţă ne dorim ca interesele investitorilor ruşi care s-au lansat în afaceri cu BP să fie protejate. Este evident. Pe de altă parte, afacerile sunt afaceri. Am observat că SUA şi Marea Britanie au opinii diferite în acest caz. Britancii cred că poziţia SUA fata de BP este prea dură”, a declarat Medvedev. „Nu ne este indiferent viitorul lor”, a mai spus preşedintele rus.

Despre criza economică din UE, Medvedev a spus: „Prosperitatea Rusiei depinde de cât de bine merg lucrurile in Europa. Nu suntem membri UE, dar suntem o ţară europeană. Rezervele noastre valutare se împart în dolari, euro, parţial in lire sterline şi franci elveţieni. De aceea prosperitatea Rusiei depinde de Europa”, a spus Medvedev. El nu a exclus un posibil ajutor financiar rus pentru zona euro, însă a subliniat că efortul de salvare a monedei trebuie să fie unul al UE.

Prezenta SUA din Kirgizstan nu poate fi vesnica

Cât priveste violenţele din Kîrgîzstan, singura republică central-asiatică în care atât Rusia, cât şi SUA au baze militare, Medvedev a fost foarte precis. „Viitorul bazei (americane) este în mâinile guvernului din Kîrgîzstan. Această bază, şi aceasta este poziţia mea şi o spun deschis: nu trebuie să existe pentru totdeauna.”

Dmitri Medvedev şi-a exprimat dezamăgirea că, imediat după adoptarea de către ONU al celui de al patrulea set de sancţiuni împotriva Iranului, SUA şi UE au aprobat sancţiuni suplimentare. Preşedintele a subliniat atitudinea cooperantă a Rusiei în aprobarea noilor sancţiuni, dar a sugerat că, prin sancţiunile suplimentare, SUA au atacat interesele comerciale ale Rusiei şi ale Chinei în Iran. „Nu am căzut de acord cu aceasta atunci când am negociat rezoluţia ONU”, a spus Medvedev.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.