Ucraina trimite pe front primii deținuți

soldați ucraineni

Un tribunal ucrainean a ordonat miercuri eliberarea primilor deţinuţi care s-au oferit voluntari pentru a lupta pe front, în virtutea unei noi legi care vizează mobilizarea mai multor militari pentru a face faţă invaziei ruse, informează AFP.

Potrivit autorităţilor ucrainene, peste 3.000 de deţinuţi şi-au exprimat dorinţa de a intra în rândurile armatei în schimbul eliberării.

Un tribunal din oraşul Hmelniţki, în vestul Ucrainei, a anunţat că a aprobat marţi eliberarea a doi dintre ei, un bărbat născut în anul 2000 şi un altul născut în 1981, ambii condamnaţi pentru furt, urmând ca aceştia să se alăture Gărzii Naţionale ucrainene.

„Tribunalul le-a dat curs cererilor şi a ordonat centrului de detenţie din Hmelniţki să-i elibereze imediat pe cei doi bărbaţi pentru ca aceştia să efectueze serviciu militar pe bază de contract”, a anunţat tribunalul într-un comunicat publicat miercuri.

„Fiecare dintre aceşti bărbaţi este apt pentru serviciul militar, a trecut de o selecţie profesională şi psihologică, şi are un nivel suficient de condiţie fizică”, a adăugat tribunalul, care examinează în prezent alte circa 50 de cereri similare.

La începutul lunii mai, deputaţii ucraineni au adoptat o lege, semnată ulterior de preşedintele Volodimir Zelenski, ce permite unor categorii de deţinuţi să meargă să lupte pe front în schimbul eliberării condiţionate.

Ea nu vizează deţinuţii condamnaţi pentru unele infracţiuni grave, cum ar fi omor cu premeditare a mai mult de două persoane, violenţe sexuale, atingeri aduse securităţii naţionale sau condamnări pentru corupţie.

În Rusia, începând din 2022, gruparea paramilitară Wagner a recrutat din închisorile ruse zeci de mii de deţinuţi care ulterior au fost decimaţi în atacuri extrem de sângeroase, în special în timpul bătăliei de la Bahmut.

Directorul ONG-ului ucrainean „Protecţie pentru deţinuţi în Ucraina”, Oleg Ţvili, şi-a exprimat în luna mai temerea că deţinuţii ucraineni ar putea avea aceeaşi soartă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

7 Comentarii

  1. Sa vezi dezertari acum. Mai bine in Siberia la mine de nichel decat mort pt vilele si meleardele lui Zele si Olena Gucci.

  2. Limpede ne e Limpezimea !
    Oameni buni, eu vă tot spun da’ voi nu vreți să mă credeți:
    Urcacii INFRANGE pe tot frontul și MUTĂ DECISIV. Jocul e încheiat, măR😜g …
    ●●● RumburKK- StatMajoriZd Tulcean & Cititor de Clasici Ruși -RumburKK■■■

  3. Pai sa faca si #lumea#libera la fel… armata #lumii#libere din primul val (al jocurilor video) a fost decimata de rusi…
    Ucraina nu a avut armata… batalioanele de ucrainieni sunt „detasate” in statiunile din Alpii francezi (Courchevel) si la Dubai.
    Daca criminalul Zelenski se ia de astia (refugiatii din „lumea libera”) si suna goarna mobilizarii totale, va fi executat imediat de ai lui… ca doar au fugit numai cei cu bani…
    Slava Z !

  4. Din momentul eliberării pe motiv apărare ukraina, sa vedeți ce rapid fug din ukraina și ajung in Europa și Occident. Nu că la ora actuala in Romania nu ar fi destui criminali sau infractori ukraineeni dar se va completa loturile și gloatele vor fi mai multe, atacurile și infracțiunile vor crește și,… e bine sa traiesti in Romania.

  5. Dar actorulcand se duce si el pe front?!! Critica pe rusi ca isi trimit detinutiipe front, acum face la fel. Cand nu va mai ramane oras si sat intreg si cu doar 10 milioane de locuitori atunci actorul va intelege pacea!!! Razboiul real nu este o scena cu sabii de lemn si pistoale cu gloante oarbe. Vai de steaua lui!!!

  6. Si aici Ucraina e cu un pas in urma Rusiei,plus ca opinia publica americana va condamna gestul
    Pana isi vor da seama sionistii ca au la regate,fara numar:Rusia,Belarus,Ucraina,Israel,SUA, and so on

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.