Securitate fără intimitate în SUA, Marea Britanie şi Franţa

Ministerul de Interne din Marea Britanie a anunţat că va introduce monitorizarea locurilor publice prin mici drone dotate cu camere video. Ele se vor alătura milioanelor de camere de supraveghere cu circuit închis de pe străzile britanice, dar şi unor camere de luat vederi care vor fi plasate în taxiuri.

Marea Britanie este cea mai supraveghetă video ţară din lume, iar capitala Londra deţine acelaşi record în rândul metropolelor. Potrivit „The Telegraph”, în Marea Britanie există o cameră de supraveghere la fiecare 14 cetăţeni.

Camerele pe care Internele din Marea Britanie doresc să le introducă au capacitatea de a recunoaşte fizionomiile celor filmaţi. Oficiul pentru Informaţii din Marea Britanie, o autoritate independentă, considera, în 2010, că ţara riscă să devina un stat în care dreptul la intimitate să nu mai poata fi respectat.

Anunţul Ministerului britanic de Interne vine după ce Pentagonul a afirmat că dispune de drone sub forma de mici păsări, capabile să urmărească cetăţenii americani în locurile publice. Cadrul legislativ al folosirii dronelor nu pare a fi o problemă. Congresul SUA a prelungit, la fianlul lunii februarie, valabilitatea unor prevederi ale celebrului Patriot Act, introdus de administraţia Bush dupa atentatele din 2001. Este vorba despre dreptul autorităţilor de a intercepta convorbirile unui potenţial suspect, fără a mai avea nevoie de mandat dacă acesta îşi schimbă adresa sau numărul de telefon. Urmează apoi dreptul autorităţilor de a avea acces la orice document vizând o persoană bănuită de activităţi teroriste, fără a fi nevoie de probe solide. Guvernul american va putea urmări cetăţenii străini care, deşi nu sunt afiliaţi la un grup terorist, ar putea plănui atentate de unii singuri.

La 10 ani de la atentatele de la New York, şi la Paris a fost adoptată, în februarie, o lege a securităţii, care permite introducerea de troieni în computerele cetăţenilor, in baza unui mandat judecătoresc. Pot fi private de acces la internet site-urile care conţin imagini cu minori cu conotaţie sexuala. Socialiştii şi comuniştii francezi au sesizat Curtea Constituţională, arătând că legea oferă autorităţilor mijloace de acţiune nepotrivite, fără a da suficiente garanţii că acestea nu vor dăuna libertăţii de expresie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.