Academicianul Dinu C. Giurescu și-a dat demisia din Parlamentul României și din PC

Academicianul Dinu C. Giurescu și-a prezentat, marți, demisia atât din Partidul Conservator, unde era unul dintre vicepreședinți, cât și din Parlamentul României, unde fusese ales ca deputat de București la alegerile din 2012. Reputatul istoric a explicat pentru cotidianul.ro motivele demisiei sale din viața politică.

Primul motiv explicat de profesorul universitar doctor Dinu C. Giurescu se referă la grija față de o posibilă incompatibilitate legată de recenta sa alegere ca vicepreșdinte al Academiei Române. Membru titular din 2001 (membru corespondent din 1990), profesorul Giurescu a fost ales pe 24 aprilie a.c. ca unul dintre vicepreședinții înaltului for academic al țării noastre.

”Nu am dorit să fiu într-un potențial conflict de interese, având în vedere că eram membru al Parlamentului României, iar Adunarea Generală a Academiei Române m-a ales în funcția de viecepreședinte”, a spus pentru cotidianul.ro de acum, fostul deputat PC de București. ”În această nouă funcție de la Academia pot fi, nu știu dacă va fi așa, ordonator de credite și nu știu dacă era o potențială problemă de legalitate. Am fost ales pe 24 aprilie iar eu am trimis cererea de demisie astăzi (6 mai a.c. – n.r.) cu începere de luni, 12 aprilie 2014. Deci, mă aflu în termenul legal”, a adăugat noul vicepreședinte al Academiei Române.

Un alt motiv al părăsirii lumii politice pentru cea științifică a fost explicat de distinsul academician: ” Întoarcerea deplină la matcă – tata și bunicul au fost membri al Academiei Române, intaorcerea A mai contat și tradiția familială”.

Profesorul Dinu C. Giurescu a plasat pe al treile loc și un motiv care ține de dezamăgirea sa față de limitele pe care le-a resimțit ca deputat:

”Am realizat că nu pot merge mai departe cu ceea mi-am propus în Parlament: să apară cu un ceas mai devreme noua programă de Istorie pentru clasele de la a V-a până la a XII-a dar și să se schimbe complet manualele. Sper ca aceste schimbări să se producă și în absența mea. Am simțit că mai mult decât până acum nu pot face. Nu am vrut să înșel încrederea alegătorilor, care puteau socoti că m-am instalat acolo și că vreau să beneficiez de acestă calitate fără să-mi onorez promisiunile. În plus, împreună cu alți doi colegi din paralament am propus să se instituie o zi specială dedicată literaturii române. Propunerea a primit avizul negativ al guvernului. Socot, mai mult decât oricând, că asemenea zi dedicată literaturii și limbii române în general este cu totul necesară în actuala situație când cultura românească e pe muchie de cuțit.Și cultura și asezămintele sunt pe muchie de cuțit.”

Distinsul academician a mai precizat pentru cotidianul.ro că, deși nu a avut nici o discuție pe tema demisiei cu liderii Partidului Conservator, le-a trimis acestora, pe lângă cererea de demisie, și câte o scrisoare de mulțumire.

”În răgazul zilelor libere de 1, 2 și 3 mai a.c. am luat această decizie. În scrisoarea pentru domnul Dan Voiculescu i-am mulțumit pentru sprijinul pe care mi l-a dat la alegeri”, a mai spus istoricul pentru cotidianul.ro. Profesorul Giurescu a adăugat că le-a trimis câte o scrisoare și președintelui PC, Daniel Constantin, dar și președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea – pe care, după cum ne-a relatat, l-a și întâlnit din întîmplare la intrarea în Palatul Parlamentului –  precum și președintelui Comisiei de Învătământ a Camerei Deputaților, Angel Tâlvăr.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Oprea 843 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.