Accident nuclear în Ucraina

Premierul ucrainean Arsenii Iateniuk a anunţat, miercuri, producerea unui accident minor la centrala nucleară Zaporijea, din sud-estul ţării, potrivit agenţiei Reuters, citată de România TV. Potrivit presei occidentale, care citează publicațiile ucrainene, incidentul ar fi avut loc vineri, 29 noiembrie.

Este vorba de o probelmă la Reactorul nr. 3, cu o putere instalată de 1.000 MW.

Primul ministru i-a cerut noului ministru al energiei să rezolve „în cel mai scurt timp” problema problema realimentării cu electricitate în zonele afectate. Ministrul energiei a confirmat că acesta va fi pus din nou în funcțiune cel mai devreme în data de 5 decembrie.

Potrivit primelor informații neoficiale, este vorba despre un accident minor, care nu a afectat reactorul. ”Presupunând că este într-adevăr vorba despre un accident minor, așa cum se pare, atunci înseamnă că premierul Iațeniuk merge pe linia ’cum să vorbim despre accidente nucleare fără să creăm panică’”, scrie pe Twitter jurnalistul Shaun Walker, de la The Guardian, unul dintre ziariștii care a relatat despre conflictul din Ucraina.

În luna august, organizația Greenpeace a anunțat că cele șase reactoare ale centralei de la Zaporoje sunt în pericol de a fi ”bombardate direct”, dacă orașul va fi cuprins de conflictul din estul Ucrainei. Experții Greenpeace notau că în in regiune există arme capabile să distrugă construcțiile de beton care protejează reactoarele. Fizicianul Bogdan Sokolovski nota și el că securitatea aceastei centrale este ”cea mai problematică din Ucraina”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.