Acordul de Asociere între UE şi Republica Moldova criticat de presa rusă

Acordul de Asociere care urmează să fie semnat vineri între Republica Moldova şi Uniunea Europeană este criticat de presa rusă, se arată într-o analiză realizată de Mediafax.

Acordul nu ar fi de fapt susţinut de majoritatea moldovenilor, el reprezentând o acceptare benevolă a sclaviei”, notează jurnaliştii ruşi, potrivit sursei citate.

Astfel, agenţia rusă RIA Novosti scrie despre riscurile economice ale semnării Acordului de Asociere.

Republica Moldova riscă să piardă locuri pe piaţa muncii din CSI, inclusiv în Rusia, unde s-ar afla între 500 şi 700 de mii de migranţi moldoveni, subliniază RIA Novosti.

Expertului şi jurnalistului rus, Maksim Şalîghin, citat de RIA Novosti, este de părere că semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană de către Republica Moldova şi Ucraina statele îşi pierd suveranitatea”.

Şi, deoarece o parte a Republicii Moldova – Basarabia – înainte de perioada sovietică intra în componenţa României, pot apărea anumiţi moştenitori români care să pretindă drepturi de proprietate asupra pământului, locuinţelor, întreprinderilor din (Republica) Moldova”, adaugă expertul rus.

Şalîghin afirmă că pretenţiile românilor pot viza şi Bucovina de Nord, care în prezent intră în componenţa Ucrainei”. Potrivit expertului, pretenţii similare pot avea şi cetăţenii din Slovacia şi Ungaria.

De asemenea, publicaţia Argumentî i Faktî notează că semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană de către Ucraina, Republica Moldova şi Georgia va avea impact negativ asupra economiei Rusiei.

Ziarul rus Trud comentează pe un ton pesimist că după semnarea Acordului de Asociere, mulţi migranţi moldoveni îşi vor pierde dreptul de şedere în Rusia, fapt ce va afecta grav economia Republicii Moldova”.

Preşedintele Traian Băsescu participă, joi şi vineri, la Bruxelles, la summitul PPE şi la reuniunea Consiliului European.

Pe agenda reuniunii şefilor de stat şi de guvern figurează semnarea Acordurilor de asociere cu Moldova, Ucraina şi Georgia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.