„Rio 2014″: premiere şi surprize. Programul optimilor de finală

Cupa Mondială la Fotbal, care se desfăşoară în aceste zile în Brazilia, a intrat în faza optimilor de finală, odată cu fluierul final al ultimelor meciuri din grupele G şi H.

Programul optimilor de finală

28 iunie (ora 19.00): Belo Horizonte: Brazilia – Chile (1)

28 iunie (ora 23.00): Rio de Janeiro: Columbia – Uruguay (2)

29 iunie (ora 19.00): Fortaleza: Olanda – Mexic (3)

29 iunie (ora 23.00): Recife: Costa Rica – Grecia (4)

30 iunie (ora 19.00): Brasilia: Franţa – Nigeria (5)

30 iunie (ora 23.00): Porto Alegre: Germania – Algeria (6)

01 iulie (ora 19.00): Sao Paulo: Argentina – Elveţia (7)

01 iulie (ora 23.00): Salvador: Belgia – SUA (8)

În sferturile de finală se vor întâlni învingătoarele din meciurile 1-2, 3-4, 5-6, 7-8.


Două premiere

Pentru prima oară în istoria turneelor finale, 2 echipe din Africa trec de grupe şi se califică în faza eliminatorie. Ne raportăm în special la ediţiile (începând cu cea din 1998) în care la turneul final au participat 32 de echipe, iar Africa a avut câte 5 locuri alocate (chiar 6 în 2010). O altă premieră: 3 echipe din America de Nord şi Centrală calificate în optimile de finală. Ne raportăm tot la ultimele 5 ediţii, când acest continent a avut 3 locuri alocate (4 locuri în 2006 şi 2014).

În ceea ce priveşte „duelul” Europa – America de Sud, se repetă situaţia din 2010: 6 echipe din Europa în optimi, 5 echipe din America de Sud. Numai că performanţa Americii de Sud este sub nivelul anului 2010, pentru că acum, în 2014, au luat startul nu 5, ci 6 reprezentative.

Ar mai fi două premiere „individuale”: Grecia şi Algeria s-au calificat pentru prima oară în faza eliminatorie.

Calificări decise în ultimele secunde

Două dintre cele 16 echipe calificate au trecut de grupe prin victorii obţinute în ultimele 5, respectiv 3 secunde de joc (din prelungiri – n.a.). Este vorba de Elveţia care a înscris golul de 2-1 în meciul cu Ecuador (etapa a II-a din grupe), cele 2 puncte în plus ale Elveţiei şi punctul în minus al sud-americanilor fiind decisive în economia grupei. A doua echipă care a dat lovitura când „nu se mai putea întâmpla nimic” a fost Grecia, care a înscris din penalty golul de 2-1 cu Coasta de Fildeş. Dacă Elveţia şi Grecia nu ar fi marcat, atunci America de Sud ar fi avut reprezentare record în optimi, 6 echipe, iar Africa ar fi avut 3 echipe.

Mai este un meci în care s-a înscris în ultima secundă (minutul 90 + 4:59): Portugalia –SUA. Golul de 2-2 al lusitanilor a amânat eliminarea lor după 2 etape, şi calificarea matematică a americanilor.


Surprize mai mari şi mai mici

Cea mai mare surpriză de la această ediţie a turneului final o reprezintă eliminarea campioanei mondiale, Spania. Se bănuia că Spania nu mai are forţa de a câştiga titlul suprem, dar nimeni nu se aştepta la o eliminare prematură. Totuşi Spania a avut un adversar foarte puternic (Olanda) şi cea mai bună garnitură a reprezentativei statului Chile din ultimii 20 de ani.

În ordine, a doua mare surpriză o reprezintă eliminarea Portugaliei dintr-o grupă în care nimeni nu vedea pe SUA calificându-se. Portugalia „nu l-a avut” pe Crisitiano Ronaldo – a evoluat submediocru, dar nici celelalte vedete lusitate nu au rupt gura târgului. Rusia este a treia mare surpriză: nimeni nu o vedea plecând acasă dintr-o grupă în care în mod normal trebuia să facă instrucţie cu Algeria şi Koreea de Sud.

Eliminările Italiei şi Angliei sunt surprize medii. Italia cu o echipă mai bună nu a trecut de o grupă infinit mai uşoară (cu Paraguay, Slovacia şi Noua Zeelandă) în 2010. Acum cu o garnitură mai „subţire” din punct de vedere valoric, Italia a avut o grupă mult mai grea. Marea surpriză o reprezintă înfrângerea în faţa echipei Costa Rica. Anglia nu a avut nici ea o echipă de supervedete. Cu niciun atacant de „gura porţii”, englezii nu puteau emite pretenţii foarte mari în grupă cu Italia şi Uruguay. Costa de Fildeş – datorită valorii jucătorilor din lot – era cotată ca favorită într-o grupă în care doar Columbia era teoretic favorită la calificare. Se poate spune chiar că eliminarea africanilor este o surpriză ceva, ceva mai mare decât eliminările Angliei şi Italiei.

În fine, Bosnia&Herţegovina era apriori o echipă mult mai bine cotată decât Nigeria. Faptul că s-au calificat africanii nu reprezintă o surpriză legată de evoluţia balkanicilor, ci este rezultatul unor flagrante erori de arbitraj.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.