Actuala guvernare a ridicat incompetența, lăcomia și aroganța la culmi fără precedent

Academicianul Florin Constantiniu, unul dintre puţinii intelectuali care au avut curajul în perioada ceauşistă să le vorbească studenţilor despre înrobirea Basarabiei de către Rusia, a publicat, în numărul din februarie al revistei „Istorie şi Civilizaţie”, un editorial extrem de acid la la adresa actualilor guvernanți.

„Am spus în repetate rânduri – și o voi face mereu – clasa politică din perioada post-decembristă este cea mai incompetentă, cea mai lacomă și cea mai arogantă din întreaga istorie a poporului român.

Actuala guvernare a ridicat incompetența, lăcomia și aroganța la culmi fără precedent. Pasivitatea de până mai ieri a românilor a făcut-o să creadă că totul îi este permis, că românii pot fi batjocoriți, umiliți, călcați în picioare. Dacă în 2011, când s-a hotărât reducerea salariilor, oamenii ar fi ieșit in strada, nu am fi ajuns la situația dezastruoasă de astăzi. Românii s-au comportat până mai ieri ca niște oi, care s-au lăsat tunse și mulse, fără să scoata un behăit. Atunci, „pastorii” lor, îmbrăcați în costume Armani și rochii Gucci, au crezut că, oricâte abuzuri ar săvârși, impunitatea lor este asigurată.

Se pare însă că românii suportă mai lesne să fie jecmăniți decât umiliți. Iar actuala guvernare le-a întrecut pe toate în a-i batjocori. Așa a fost posibilă numărătoarea de pomină a votului de la Legea Pensiilor, făcută de dna Roberta Anastase și trecută cu vederea de Justiție, așa a fost posibilă comasarea alegerilor, cea mai gravă încălcare a democrației din perioada post-decembristă. Dacă au înghițit atâtea, înghit orice, a fost gândul guvernanților despre români. (…)

In cazul mișcărilor din România, nemulțumirile sunt atât de multe și variate, încât ele țâșnesc aproape din gura fiecărui manifestant. Absența unui program sistematic este invocată de Putere și naimitii ei pentru a discredita manifestatiile. Cred ca impulsul cel mai puternic in stare sa-i tina pe oameni in strada, in frig si sa nu ia seama de incercarile de tot felul ale jandarmilor de a-i descuraja si intimida a fost dispretul guvernantilor. Romanii se simt dispretuiti si asta e mai greu de indurat decat taierea salariilor.

Dl. Traian Băsescu culege ce a semănat. Domnia Sa s-a vrut președinte-jucator, nu președinte-arbitru. Profitând de servilismul PDL și UNPR, care știu că, fără el, n-ar însemna nimic, Domnia Sa „a concentrat în mainile sale o putere nemărginită” (ca sa reiau formula lui Lenin despre Stalin, în celebra scrisoare către Congres, din 24 decembrie 1922). Intr-adevăr, dl. Traian Băsescu este șeful statului, șeful guvernului, șeful Parlamentului, șeful Justiției, șeful Armatei, șeful serviciilor speciale și secrete. „Tot ce misca-n țara asta, râul, ramul”, vorba poetului, îi este subordonat și controlat. Era firesc, așadar, ca orice nemulțumire, indiferent de natură, indiferent de domeniu, să-l vizeze pe el. In loc de a fi un factor de mediere și conciliere, Domnia Sa a preferat confruntarea și agresivitatea. (…)

Soluția cea mai bună ar fi alegerile anticipate, care ar da posibilitatea poporului să-și spună cuvântul. Dar falsa democrației se teme de moarte de consultarea poporului (…). In România, ciolanul este ținut cu ghearele și cu dinții (…)”.

Academician Florin Constantiniu
Articol publicat în revista „Istorie şi Civilizaţie”, februarie 2012
preluare de pe blogul lui Radu Tudor – www.radutudor.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.