ACTUALIZARE. Cel mai puternic cutremur din acest an, 5,7 grade!

UPDATE 22.20. Institutul Naţional de Fizică a Pământului a actualizat estimările, anunţând că seismul a avut loc în zona seismică Vrancea, judeţul Vrancea, la 21:14:17, adâncimea de 39 km, magnitudine 5,7, intensitate epicentrală VI.

Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, epicentrul cutremurului a fost localizat la 5 km de Mărăşeşti (45,87 grade latitudine Nordica, 27,16 grade longitudine Estica).

Site-ul INFP postează un anunţ potrivit căruia „Pagina functioneaza in regim de avarie datorita traficului ridicat. Vom reveni la pagina normala de indata ce nivelul traficului o va permite.Intre timp actualizarile vor fi publicate in formatul curent si pe pagina de facebook”.

UPDATE. 22.15

Directorul ştiinţific al INFP, Mircea Radulian, a declarat pentru Digi24 că a fost „un seism atipic pentru zona Vrancea”, fiind cel mai puternic cutremur din ultimii zece ani. În mod normal, la o asemenea magnitudine, ar fi trebuit să se resimtă mai puternic, dar acest lucru nu s-a întâmplat deoarece s-a produs la adâncime mică şi „a descărcat energia din partea superioară a scoarţei”, a adăugat Radulian.

Totuşi, a adăugat Radulian, a fost vorba de un cutremur moderat din punct de vedere al magnitudinii, dar unul destul de mare pentru zona în care s-a produs, zona crustală din afara arcului carpatic, destul de aproape de scoarța Pământului. „E o activitate cunoscută, dar astăzi avem de-a face cu unul dintre cutremurele mari pentru această zonă” apropiată mai degrabă Bârladului.

Potrivit lui Dan Lungu, expert la Universitatea Tehnică de Construcții București „seismele crustale, cum a fost cel de azi, nu produc avarii semnificative, spre deosebire de cele subcrustale, așa cum a fost cel din 1977”.

Expertul a atras atenția, într-o intervenţie la Digi24, asupra faptului că astfel de evenimente relevă necesitatea luării măsurilor de protecție în cazul clădirilor expuse riscului seismic. „Avem prea multe clădiri de consolidat, e timpul să ne gândim că avem nevoie de clădiri noi, construite la standarde înalte”, a conchis Dan Lungu.

UPDATE. 22.05 Directorul general al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), Constantin Ionescu, a declarat pentru Mediafax că după seismul de 5,6 grade pe Richter produs, sâmbătă seară, în Vrancea, nu sunt de aşteptat alte cutremure mari în zonă.

„Seismul de sâmbătă seară a avut o replică, de 2,1 grade. În perioada următoare, nu sunt de aşteptat cutremure comparabile cu cel de 5,6, pentru că acesta a fost unul de reaşezare în zona Vrancea”, a declarat Ionescu. Replica s-a produs după 16 minute, la o adâncime de 30 de kilometri.

Potrivit directorului INFP, seismul de 5,6 grade a fost unul oarecum atipic pentru zona Vrancea din punct de vedere al adâncimii.

„De regulă, în această zonă seismică avem cutremure de adâncimi de 90 până la 140 de kilometri. Cel de sâmbătă seară a fost la adâncimea de 40 de kilometri şi din acest motiv a fost resimţit relativ puternic”, a explicat directorul INFP.

UPDATE 22.03. Un cititor din Focşani al Cotidianului ne-a spus că acolo cutremurul a durat „peste un minut şi sărea apartamentul în sus, distrugând totul: biblioteca răvăşită, veselă şi aparatură spartă”.

UPDATE 21.50. Ce scrie site-ul INFP.

„Cutremur in zona seismica Vrancea, judetul Vrancea, 21:14:17 ( ora Romaniei ), adancime 40km, magnitudine 5.6, intensitate epicentrala VI”, este anuţul postat pe site-ul INFP, care a fost blocat în ultima jumătate de oră, din cauza suprasolicitării.

Site-ul cutremur.net anunţă că epicentrul a fost localizat în zona Mărăşeşti.

Potrivit aceleiaşi surse, tot sâmbătă, 22 noiembrie, s-a produs un seism de aceeaşi magnitudine în Afganistan, la ora locală 18.15.

Seismul a fost resimţit în Bucureşti, Focşani, Adjud, Buzău, Piatra Neamţ, Iaşi, Tecuci, Feteşti, Constanţa, Roman, Braşov, Piteşti, Ploieşti, Giurgiu, dar şi în nordul Bulgariei, precum şi la Chişinău şi în sudul Republicii Moldova!

UPDATE 21.35. Seismul a avut 5,5 grade pe scara Richter

Institutul National de Cercetare si Dezvoltare pentru Fizica Pământului a revizuit estimarea iniţială, afirmând că seismul din 22 noiembrie, care a avut loc la 40 de kilometri adâncime, în zona seismică Vrancea, judeţul Vrancea, a avut o magnitudine de 5,5 grade pe Scara Richter. Este cel mai mare cutremur produs în acest an în România. Precedentul seism puternic resimţit în România este de la începutul lunii octombrie 2013, care s-a produs tot în zona Vrancea şi a avut tot 5,5 grade Richter.

Cele mai apropiate oraşe de epicentrul seismului sunt Marasesti (6 km), Tecuci (22 km), Focşani (21 km), Adjud (25 km) şi Oneşti (51 km).

Acesta este cel mai mare cutremur ca magnitudine produs anul acesta in Romania. Anul trecut, la 6 octombrie, in Vrancea s-a produs un cutremur de 5,5 grade pe Richter.

În jurul orei 21.15 s-a produs un cutremur de peste 5,8 grade pe scara Richter, care a fost resimţit şi în Bucureşti.

„Cutremur de Vrancea, foarte adânc”, a descris Gheorghe Mărmureanu, director onorific INFP, care a anunţat la televiziunea B1TV că seismul a avut 5,8 grade.

„Cutremurul a fost de tip crustal, conform primelor estimari”, scrie site-ul cutremur.net.

Seismul a a avut loc la o adâncime de 40 de kilometri, potrivit primelor estimări comunicate telefonic la Realitatea TV de către directorul Institutului Naţional de Fizică a Pământului, Constantin Ionescu, care a adăugat că sunt posibile replici de magnitudine mică.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.