Adio majorări de pensii și salarii anul viitor

Majorarea salariilor pentru bugetari anul viitor va depinde strict de resursele bugetare și nu vor fi lansate promisiuni în acest sens dacă nu există perspectiva unei creșteri economice de 3,5%, a declarat săptămâna trecută premierul Emil Boc. BNR a anunțat ieri că e posibil ca estimarea de creştere economică pentru anul viitor să fi revizuită semnificativ în jos, la 2,5%.

Săptămâna trecută Emil Boc declara că majorarea salariilor pentru bugetari anul viitor va depinde strict de resursele bugetare și nu vor fi lansate promisiuni în acest sens dacă nu există perspectiva unei creșteri economice de 3,5%.”Dacă vom avea perspectivele respectării indicatorilor macroeconomici, așa cum sunt astăzi, de 3,5% creștere economică în 2012, putem discuta de o perspectivă mai optimistă la Legea salarizării. Dacă aceste lucruri însă nu se vor confirma, nu vom avea lucruri noi, dar nu se va pune problema diminuării drepturilor existente. Ne vom întinde atât cât ne este și ne permite plapuma”, declara Boc la postul public de televiziune.

Ieri economistul-şef al BNR, Valentin Lazea a anunțat că „perspectivele de creştere economică ar putea să necesite revizuiri în sens descendent, având în vedere contextul internaţional şi pierderea de tracţiune a exporturilor, spre 2,5% în 2012”. Mai simplu spus în 2012 România mai mult ca sigur că nu va avea o creștere economică de 3,5% și prin urmare potrivit declarațiilor lui Emil Boc nici salariile nu vor crește. Vestea bună, dacă ar fi să-l cităm pe Emil Boc, este că nici nu vor scădea.

Și creşterea pensiilor anul viitor ar putea rămâne doar un vis, susţine ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu. Acesta a declarat că majorarea este prevăzută în strategia fiscală, însă totul depinde de situaţia economică a României. Dacă vor exista probleme în această privinţă, ideea majorării va fi abandonată.

El a declarat că în acest moment situaţia este incertă. „În momentul acesta nu pot să vă spun da sau nu. E în strategia fiscal-bugetară, există o intenţie în sensul acesta. Dacă lucrurile merg prost, nu se vor face”, a conchis ministrul Muncii.

În urmă cu doar câteva luni, premierul Emil Boc dădea asigurări că pensiile vor creşte în 2012, în condiţiile în care, spunea şeful Executivului, există bani suficienţi pentru acest lucru.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.