Aliatul lui Putin, la Kiev: ”Haideți să nu vorbim despre asta, să o facem în secret”

Aliații lui Vladimir Putin din spațiul ex-sovietic par tot mai dornici să se apropie de Europa și încep să o facă prin vizite în Ucraina, promițând susținerea lor pentru procesul de pacificare a Donbasului.

Președintele Belarusului, Aleksadr Lukașenko, a fost la Kiev în acest weekend, iar luni a fost urmat de președintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaiev. Un oficial ucrainean citat de AFP arată că ambii președinți, percepuți în Europa drept lideri anacronici și autoritari (Lukașenko a primit eticheta de ”ultimul dictator din Europa”) încercă acum să își refacă relația cu Europa, percepându-l pe Putin drept ”slab”. Sunt de acord cu aceasta și unii analiști din Rusia, care consideră că regimurile din Belarus și Kazahstan, legate de Rusia prin Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, ce ar trebui ca în 2015 să devină Uniunea Eurasiatică, se tem ca actuala criză din Rusia să nu se extindă și în țările lor.

Declarațiile făcute pe 21 decembrie, la Kiev, de Lukașenko sunt cât se poate de elocvente.

”Aș vrea ca în Ucraina să fie bine. Mulți percep asta ca pe un joc. Știu că nu este așa ceva. Sunteți președinte și vă dor lucrurile astea. Și pe mine mă dor. Acționez gândidu-mă la asta”, i-a transmis Lukașenko președintelui ucrainean Petro Poroșenko, scrie AFP.

”De aceea, dacă va fi nevoie, v-am mai spus asta, orice veți dori de la Belarus spuneti-ne si voi face tot ce pot ca să obțineți acel lucru în 24 de ore. Spun public că am făcut orice ne-a cerut președintele Ucrainei. Si voi continua să fac asta”, a mai spus Lukașenko.

”Nu e un joc pentru noi. Și asta nu din rațiuni comerciale, ci pentru că suntem vecini, nu suntem străini. Ei îmi spune că lui Lukașenko îi este frica. Nu mi-e frică. Am fi putut face asta departe de ochii lumii, fără să spunem nimic nimanui. Hai să o facem în secret, doar pentru a progresa în direcția asta”, a mai spus ”ultimul dictator din Europa”.

Lukașenko este cel care a găzduit negocierile de la Minsk, din luna septembrie, între autoritățile ucrainene și separatiștii pro-ruși din estul țării. Președintele Belaruslui își doreste să organizeze cât mai repede noi convorbiri, în speranța reglementarii conflictului.

Mai puțin prezent în cadrul eforturilor de soluționare ale conflictului din Ucraina, Nursultan Nazarbaiev dorește și el să se implice. Se întâmplă în contextul în care în 2016 în Kazahstan vor avea loc alegeri prezidențiale, iar tot mai mulți analiști vorbesc despre o ofensivă in pregătire a Rusiei, care vrea să se folosească de minoritatea rusă din Kazahstan în vederea aplicării in aceasta țară a unui scenariu ucrainean.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.