Am beneficiat de 0% fonduri europene

Comisarul european pentru Politică regională, Corina Creţu, a declarat că este foarte îngrijorat că România are o rată de absorbție 0% a fondurilor europene pe exercițiul financiar 2014-2020.

„Îngrijorările există de la începutul exerciţiului financiar 2014-2020. Ne aflăm în martie 2017. Avem 0% absorbţie europeană pentru aceste 23 de miliarde (de euro, n.r.) pe care România le are la dispoziţie“, a declarat comisarul european, la finalul întâlnirii de la Parlament cu membrii comisiilor reunite pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor şi Senat. „În principal, ne preocupă ca instituţiile de management şi control să fie cât mai curând acreditate, pentru că numai astfel România poate trimite facturi şi noi putem plăti facturi. Mă interesează şi voi încerca să aflu de ce merge aşa de încet rata de contractare, pentru că sunt şi alte state, de pildă, care nu au încă acreditate aceste instituţii, dar Irlanda, de exemplu, a contractat 80% din suma pentru 2014-2020. În România, media de contractare este de 5%. Pentru mine, indicatorii principali sunt rata de contractare şi cât se plăteşte pe teren pentru beneficiari. Acestea vor fi principalele teme de discuţie cu Guvernul“, a mai spus Corina Creţu.

Dacă ne uităm la ceea ce raportează Ministerul Finanțelor, situația se prezintă diferit. Pentru exercițiul financiar 2014-2020, România a primit de la bugetul UE 3,48 miliarde de euro până la 30 noiembrie 2016. 48,5 milioane de euro au fost atrase în 2014; 945,1 milioane de euro în 2015; iar în 2016, fără luna decembrie, s-au atras 2,49 miliarde de euro.

Corina Crețu susține că toate guvernele întâmpină greutăți în accesarea fondurilor. „Este o politică complicată, deci nu aş arăta cu degetul. Cred că trebuie să lucrăm împreună, să rezolvăm aceste lucruri“, a spus comisarul european. Conform Corinei Crețu, în doi ani au fost peste 200 de întâlniri cu reprezentanţii Guvernului. „Vorbesc la nivel tehnic şi al Comisiei Europene, tocmai pentru că am creat acest grup pentru o mai bună implementare care include cele opt state membre care au avut întârzieri masive la momentul învestirii mele şi am detaşat cei mai buni experţi care sunt pe teren aproape la două săptămâni, în diferite ministere. Deci, din acest punct de vedere, cred că lucrăm foarte bine să îmbunătăţim capacitatea administrativă şi să recuperăm întârzierile“, a adăugat Corina Creţu.

Discursul de azi al comisarului european nu s-a schimbat din luna august 2016, când și-a exprimat îngrijorarea față de startul lent în implementarea proiectelor de atragere a fondurilor europene. Atunci a dezvăluit că România are o rată de absorbție de 0% pentru exercițiul bugetar 2014-2020.

„Pentru perioada 2014-2020, aşa cum am spus în repetate rânduri, mă îngrijorează startul lent în implementarea proiectelor. Până în momentul de faţă, România are o rată de absorbţie de 0% a fondurilor europene din exerciţiul bugetar 2014-2020, însă ştiu că autorităţile din România depun eforturi susţinute în acest sens, iar în ceea ce ne priveşte, Comisia Europeană a fost şi va rămâne un sprijin pentru România, aşa cum o facem, de altfel, pentru toate celelalte state membre când întâmpină dificultăţi“, a scris în august 2016 Corina Crețu pe contul său de Facebook.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.