Amnistia pentru mame și pensionari, adoptată de Senat

Senatul a adoptat, luni, proiectul de lege iniţiat de Guvern care prevede amnistierea fiscală a mamelor care au primit indemnizaţii pentru creşterea copilului calculate greşit şi a votat un amendament prin care Guvernul va da înapoi banii deja restituiţi de părinţi, în 5 ani, începând cu 1 ianuarie.

Conform proiectului, doar mamele care au primit indemnizaţii pentru creşterea copilului calculate greşit vor fi amnistiate, nu şi cele care au folosit documente eliberate cu nerespectarea legii sau care au declarat lucruri neconforme realităţii.

În urma unei decizii a Curţii de Conturi de verificare a dosarelor pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului, s-a stabilit că 12.460 de mame, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2014, au încasat venituri suplimentare, pe lângă indemnizaţia de creştere a copilului. Astfel, Curtea de Conturi a stabilit că mamele respective trebuie să returneze indemnizaţiile încasate, respectiv 15 milioane de lei pentru care s-a constituit debit.

De asemenea, senatorii au decis, luni, prin vot, ca peste 21.000 de pensionari care care au primit sume necuvenite din vina funcţionarilor şi figurează cu debite să fie scutiţi de plata acestora, parlamentarii adoptând în acest sens proiectul de lege iniţiat de Guvern.

Proiect de lege privind scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii a fost adoptat de Guvern în data de 19 august şi a fost dezbătut de Senat în calitate de primă Cameră sesizată.

Potrivit unui amendament formulat în plen de preşedintele Comisiei pentru muncă, Liviu Marian Pop (PSD), citat de Mediafax, sumele dobândite din debitele recuperate de la pensionari începând cu data de 1 ianuarie 2011 şi până la data intrării în vigoare a acestei legi se vor restitui eşalonat pe o perioadă de cinci ani, începând de la 1 ianuarie 2015, prin plăţi anuale egale.

Restituirea acestor sume se va face pe baza cererilor făcute de pensionari la casele judeţene de pensii.

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a precizat că, în ceea ce privește mamele care au beneficiat de indemnizații pentru creșterea copilului calculate în mod eronat, cuantumul restituirilor este de 50 milioane lei, iar în cazul pensionarilor suma ajunge la peste 350 milioane lei.

„Mă bucur că au trecut amendamentele pe care, de comun acord, partidele din coaliția de guvernare și Guvernul le-au propus în așa fel încât să se bucure de această scutire la plata debitelor, constituite nu din vina mămicilor sau a pensionarilor, și cei care au plătit deja aceste debite, de bună voie, către autoritățile fiscale. Este vorba de plata debitelor din anul 2011, de la 1 ianuarie, care restituire se va face pe o perioadă de cinci ani, în tranșe egale. În ceea ce privește mamele, cuantumul restituirilor este de 50 milioane lei, iar, în ce privește pensionarii, de peste 350 milioane lei. Sigur că fiecare dosar va fi analizat”, a declarat Rovana Plumb, la finalul ședinței plenului Senatului de luni.

Rovana Plumb a explicat că s-a propus un termen de cinci ani pentru restituirea respectivelor sume deoarece acestea nu erau prevăzute în bugetul pe anul în curs.

„Propunerea a plecat de la faptul că mamele care nu au nicio vină și li s-au constituit aceste debite nu trebuie să plătească pentru greșelile făcute de către alte persoane. De asemenea, s-a luat în calcul faptul că, în urma deciziei Curții de Conturi care trebuia pusă în aplicare și pentru care am făcut această amnistie fiscală, nu erau prevăzute în buget aceste sume. (…) De aceea noi am propus ca restituirea acestor sume deja plătite să se facă începând cu 1 ianuarie 2015 pentru că suntem nevoiți, în momentul de față, să facem o serie întreagă de reparații, să luăm măsuri pentru a îndrepta tot ce s-a făcut pe guvernarea până în 2012”, a mai spus ministrul Muncii.

Totodată, aceasta a ținut să sublinieze că proiectele privind amnistia fiscală a mamelor și pensionarilor vor fi supuse atenției plenului Camerei Deputaților săptămâna viitoare.

Cadou și pentru cadrele didactice

Senatul a mai decis, luni, exonerarea de la plată a cadrelor didactice pentru sumele reprezentând venituri de natură salarială pe care acestea trebuie să le restituie ca urmare a deciziilor de impunere emise de angajatori, drept consecinţă a constatării făcute de către Curtea de Conturi.

Proiectul, reexaminat la solicitarea preşedintelui Traian Băsescu, a întrunit 122 voturi ”pentru”, două voturi ”împotrivă” şi două abţineri, solicitarea ca legea să fie respinsă primind vot negativ din partea majorităţii senatorilor.

Iniţial, semnatarii proiectului propuseseră exonerarea de la plată a personalului încadrat în unităţile de învăţământ din Lupeni, Petroşani şi Vulcan pentru veniturile de natură salarială pe care trebuie să le restituie în urma constatării unor prejudicii de către Curtea de Conturi.

Comisia pentru muncă a adoptat, însă, un raport prin care extinde prevederile legii, eliminând restricţia aplicării ei doar pentru localităţile Lupeni, Petroşani şi Vulcan.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.