Andrei Alexandru: Răspunsul meu

Am luat decizia de a-l critica in public pe presedintele partidului din care fac parte pe 4 aprilie 2013, a doua zi dupa ce domnia sa a propus-o, in numele Guvernului, pe Laura Kovesi la sefia DNA.

A fost  picatura de apa care a depasit limitele rabdarii mele de membru de partid disciplinat. N-am nimic cu dna. Kovesi, chiar daca perceptia publica este ca ea a executat mai multe ordine venite de la Basescu impotriva unor adversari politici ai Presedintelui, n-am probleme cu legea penala. Aceasta decizie semnata de Ponta mi-a sugerat doua concluzii care mi-au zdruncinat increderea in conducerea PSD: 1. toata propaganda preelectorala impotriva echipei ”portocalii” a lui Basescu a fost o simpla inselatorie pentru manipularea votantilor, dna. Kovesi fiind, spre exemplu, una dintre tintele predilecte ale atacurilor dinaintea alegerilor. 2. Ponta impreuna cu cei care conduc PSD in fapt (nu ma refer aici la organele alese statutar, care au doar un rol de paravan pentru deciziile care se iau in spatele usilor inchise si intr-un cadru foarte restrans) nu au niciun fel de retinere in a ”pupa”, acolo unde au ”scuipat” si, mai grav, in a-si trada electoratul care nu mai valoreaza doi bani dupa ce i-au ”smuls” votul. Nu mi-am propus in toata aceasta actiune publicistica sa creez o dizidenta, vreo factiune sau sa afectez unitatea partidului. Pur si simplu, mi-am spus parerea critica in public ca membru de partid. As fi facut-o in interiorul partidului, asa cum prevede statutul PSD, dar mi-a fost blocat accesul la libera exprimare intr-un cadru organizat. Pentru cei care au uitat, prin 2007 si 2008, Ponta critica vartos conducerea PSD in public, in ciuda faptului ca era presedintele TSD si avea toate parghiile s-o faca in interiorul partidului. Pentru ce am scris aceasta introducere ?

Pentru ca joia trecuta, un vechi coleg din FSN din zona Clujului m-a invitat la modul cel mai amical la o cafea in biroul sau. Va spun de la inceput ca omul nu e dus cu ”pluta”, dimpotriva. Are o functie bunicica si e membru in cateva Consilii de Adminstratie. Invitatia lui m-a surprins, deoarece nu-l mai vazusem de multi ani, dar i-am dat curs. Pe scurt, iata, de ce m-a invitat si ce mi-a spus:

  • Andrei, opreste-te cu criticile in public la adresa conducerii partidului ! Altfel, tu sau cineva din familia ta ar putea sa pateasca ceva. (Omul nu mi-a spus explicit cine l-a mandatat pentru demersul sau, dar, din discutie, am ramas cu impresia ca la originea initiativei se afla asa-zisul ”grup de la Cluj”: Ioan Rus, Ilie Sarbu, Vasile Dancu, dar nu numai, grup inventat cu ani in urma de colonelul Ardelean, supranumit ”Vulpea”.)
  • Si ce optiuni am la dispozitie ?, l-am intrebat.
  • Ori stai cuminte in banca ta si te lasam in pace, ori, ti-am spus. De fapt, tu ce vrei, Andrei, cu toate criticile tale ? Ai vreun obiectiv ?
  • Da. Vreau doar sa fiu ascultat. Nu e bine ce faceti. Ceva trebuie sa se schimbe in politica PSD. Electoratul si-a pierdut increderea in noi, popularitatea lui Ponta e in declin si n-are cum s-o recastige la cate greseli face.
  • Lasa-l tu pe Ponta, ca, oricum il schimbam. (Debarcarea lui Ponta se poate realiza si prin impingerea lui drept candidat al PSD la prezidentiale – n.a.)
  • Cu cine il schimbati ?
  • Gasim, nu-i o problema.
  • Si ce ma sfatuiesti sa fac, daca ma hotaresc sa nu mai critic in public conducerea partidului ?
  • Tu esti bun. Am citit mai multe materiale scrise de tine cand lucrai cu Iliescu si Vacaroiu. Scrie analize politice.
  • Si ce fac cu ele dupa ce le scriu ?
  • Le trimiti la parlamentarii nostri.
  • Eu nu cred ca sunt interesati sa citeasca asa ceva.
  • Da. Ai dreptate. Sunt foarte multi parlamentari de-ai nostri incompetenti.
  • Dar voi, in conducerea partidului, nu aveti nevoie de oameni buni, asa cum te-ai exprimat despre mine ? Vreti doar lingusitori care sa va laude ?
  • N-avem nevoie. Stim ce avem de facut.

Cam in acesti termeni s-a desfasurat intalnirea cu vechiul meu coleg de FSN.

Nu am scris acest text pentru ca m-as teme vreo clipa ca amenintarile la adresa mea si a familiei mele s-ar putea adeveri. Chiar nu cred ca s-a ajuns pana la metode mafiote in politica romaneasca sau intre colegi de partid.

Acesta este raspunsul meu la amenintarile proferate si la incercarea de a-mi ”baga pumnul in gura”. Voi continua sa critic public, atunci cand o sa consider necesar, fara sa-mi fac din asta un scop in sine. Ponta si echipa din jurul sau, voit sau din prostie, l-au reinventat pe Basescu, dupa infrangerile electorale zdrobitoare de anul trecut. Fac parte dintre cei 7,4 milioane de cetateni, care au votat demiterea lui Basescu, si nu pot fi de acord ca cineva sa-si bata joc de aceasta optiune clara a majoritatii covarsitoare a romanilor.

Am vrut totodata sa fac cunoscut cititorilor modul de gandire si metodele pe care le folosesc unii politicieni, care, altfel, se ascund cu grija in spatele unor fraze populiste, dar goale in efectul lor.

Am vrut ca parlamentari ai PSD sa stie de la sursa cum sunt vazuti, ca o masa de manevra muta si incompetenta. Pe langa suma de bani cotizata la cine stie ce lider, incompetenta si obedienta neconditionata sunt printre criteriile folosite la includerea lor pe listele partidului. Nu zicea colegul meu de FSN ca n-au nevoie de oameni competenti ?

Am mai vrut ca dl. Ponta sa afle ca i se pregateste debarcarea, tot de catre cei care l-au pus acolo sus si tot asa cum a fost instalat. Insist pe aceasta idee, pentru dl. Ponta are iluzia ca se afla in respectivele functii datorita unor merite personale si nu dintr-o conjunctura unica (Nastase n-a mai candidat datorita dosarelor penale) si din dorinta adevaratilor ”papusari” de a avea in fruntea partidului un individ usor de manevrat in scopurile personale ale catorva ”initiati”. Pe fond, in cazul Ponta s-a repetat scenariul ”alegerii” lui  Geoana ca presedinte al PSD. ”Papusarii” scot in fata indivizi gen Ponta sau Geoana, pentru uzul televiziunilor si ca tinta a nemultumirilor populare. Intre timp, ”baietii destepti” isi fac din umbra si sub protectie jocurile personale, iar cand cel scos in fata se uzeaza, se compromite, scot alt ”iepuras” din palarie, ei ramanand vesnic la ”butoane”. De aceea, pe masura ce avansam cronologic in democratie, lumea e din ce in ce mai convinsa ca orice ar vota, tot aia e. Si lumea, fara sa fie prezenta la intrigile tesute in spatele usilor bine pazite, are dreptate.

SURSA: Facebook.ro 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.