Anunț neașteptat de la Guvern privind sectorul agricol și cel de cercetare

TVA-ul pentru lucrările agricole, dar și pentru livrarea de inputuri necesare sectorului agricol, cum ar fi semințe, îngrășăminte, pesticide, ar urma să scadă de la 1 august de la 20% la 9%.

„Vrem să propunem ca, de la 1 august, anul acesta, TVA-ul pentru lucrări agricole, pentru livrarea unor inputuri necesare pentru producţia agricolă, cum ar fi seminţe, îngrăşăminte, pesticide şi alte produse necesare însămânţării sau cultivării plantelor în agricultură, dar şi pentru prestarea de servicii specifice lucrărilor agricole şi întreţinerii culturilor agricole, deci TVA-ul pentru achiziţia acestor inputuri şi pentru prestarea acestor servicii să scadă de la 20% la 9%.”, a spus premierul Dacian Cioloș la începutul ședinței de Guvern.

În opinia sa, această măsură va stimula efectuarea de servicii de calitate şi va creşte productivitatea, dar va scoate de la „negru” anumite prestaţii din domeniul agricol.

Anunţăm această decizie astăzi, în măsura în care Ministerul Finanţelor este pregătit şi sper ca această măsură să se repercuteze pozitiv şi asupra preţurilor pe care furnizorii de inputuri în agricultură le vor propune agricultorilor. Sau, altfel spus, ne aşteptăm să vedem această reducere a TVA-ului reflectată şi în preţul pe care furnizorii de seminţe, de îngrăşăminte, de produse de întreţinere a culturilor agricole le vor propune agricultorilor. Şi o să vă rog, la Ministerul de Finanţe şi la Ministerul Agriculturii, să monitorizăm acest lucru şi să facem publică diferenţa de preţuri pe care o vom putea observa, începând de mâine. Sunt convins că şi agricultorii, la rândul lor, vor face acest lucru, pentru că cred că este în interesul tuturor, şi al furnizorilor de inputuri, dar şi al agricultorilor şi al economiei din România, să avem o agricultură mai performantă care să folosească inputuri de calitate „, a mai spus premierul.

Și încă un „cadou”

Persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor din activități de cercetare și dezvoltare aplicativă sau dezvoltare tehnologică ar putea fi scutite de la plata impozitului, a anunțat marți premierul Cioloș, la începutul ședinței de Guvern.

„Ne propunem ca persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor din activități de cercetare și dezvoltare aplicativă sau dezvoltare tehnologică să fie scutite de la plata impozitului pentru aceste venituri. (…) Măsura, dacă vom decide acest lucru astăzi, ar urma să se aplice începând cu veniturile aferente lunii august 2016”, a spus Cioloș.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.