Arena Naţională – copie săracă a unui stadion de 126 milioane euro

Scandalurile iscate azi după inaugurarea Arenei Naționale nu sunt nici ciuntirea imnului național și nici starea jalnică a gazonului. Mașinăria de propagandă a PDL a avut un interes imens în a direcționa atenția opiniei publice către chestiuni mai puțin importante, nu doar pentru a-l înfunda pe Sorin Oprescu, ci mai ales pentru a acoperi adevăratul scandal legat de Arena Națională.

Construcția Arenei Naționale a costat 240 milioane euro, în timp ce realizarea Commerzbank Arena din Frankfurt- stadion identic cu cel de la București, și construit de același concern Max Bogl, în 2005, a costat doar 126 milioane euro. S-a uitat probabil că risipa nebună de bani care s-a făcut pentru stadionul de la București poartă semnătura fostului primar Adriean Videanu. Primarul-catastrofă Videanu a încredințat lucrarea FĂRĂ LICITAȚIE asocierii Bog art& Max Bogl, la aceste costuri aberante. Reamintim că Raul Doicescu, patronul Bogart este bun prieten și asociat al lui Adriean Videanu, de numele celor doi mai legându-se și scandalul clădirii Cathedral Plaza.

Alte două stadioane identice cu cel de la București, la jumătate de preț

Același consorțiu german, Max Bogl, care a construit Arena Națională de la București, a renovat stadionul RheinEnergie Stadion din Koln, în perioada 2001-2004, pentru suma de 120 milioane euro. Și acest stadion din Koln are aceeiași capacitate, arhitectură și design ca cel din București.

Suma pe care polonezi o vor plăti nemților de la Max Bogl, pentru stadionul din Wroclaw-Polonia- a cărui construcție se va finaliza în toamna acestui an, este de 125 milioane euro. Stadionul din Polonia va avea o capacitate de 42.771 locuri.

Stadionul din Wroclaw

Stadionul din Koln

Proiect Wroclaw Stadium din Polonia – 42.771 locuri, construcție realizată de Max Bogl, termen de finalizare noiembrie 2011, cost – 125 milioane euro

Reconstruirea Turk Telekom Arena ( Ali Sami Yen – Galatasaray Istanbul ) , în perioada 2007-2011, a costat 177 milioane euro. Capacitatea stadionului este de 52.695 locuri. Lucrarea a fost executată de ASP Stuttgart. În plus față de Arena Națională de la București, Turk Telekom Arena a fost utilată cu instalații complete și foarte performante de sonorizare pentru concerte.

Hamburg Imtech Arena ( Volksparkstadion ) a fost reconstruit în 1998, pentru suma de 90 milioane euro. Capacitatea acestui stadion este de 57.000 locuri.

Estadio Benito Villamarin ( stadionul echipei Betis Sevilla ) are o capacitate de 56.432 locuri. Ultima reconstrucție s-a finalizat în 2001, și, conform site-ului worldstadiums.com, a costat între 95-110 milioane euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.