Aristoteles Workshop se mută în Maramureş!

Ediţia a unsprezecea a atelierului de film documentar Aristoteles Workshop 2016 se va desfăşura în satul Şurdeşti din Maramureş, la doar 20 de kilometri de oraşul Baia Mare, în perioada 23 august – 24 septembrie 2016.

După patru ani petrecuţi în Transilvania şi cinci ani în Bucovina, Aristoteles Workshop se mută în Maramureş, în Șurdeşti, unde va fi centrul logistic al workshopului, loc devenit cunoscut datorită bisericii de lemn din secolul 18, aflată în patrimoniul UNESCO.

Aristoteles Workshop este dedicat tinerilor din întreaga Europă, cu experienţă în domeniile regie, imagine şi montaj, fiind un atelier anual de film documentar în care profesionişti ai industriei filmului european îndrumă 12 tineri în crearea propriului documentar. Programul oferă participanţilor un triplu beneficiu: să înveţe, să producă un film şi să fie promovaţi ca cineaşti. Grupaţi în patru echipe a câte trei participanţi internaţionali – un regizor, un operator şi un monteur -, ei au la dispoziţie 30 de zile pentru a finaliza un film documentar de maximum 30 de minute. Evaluarea proiectelor va fi realizată în faţa unui juriu format din profesionişti internaţionali la sfârşitul workshopului.

Echipa câştigătoare de anul trecut la filmare

Editia a 11-a îl are ca principal expert care îi va îndruma pe participanţi în perioada teoretică a atelierului pe documentaristul francez Thierry Garrel, care timp de peste 20 de ani a fost şef al departamentului de film documentar al canalului ARTE France, şi şef al departamentului de Documentare şi Arhivă la Institutul Naţional al Audiovizualului (INA).

Atelierul este produs de actorul Dan Nuţu, cel numit de criticul Tudor Caranfil, „durul vulnerabil al cinematografiei anilor ’60”, cu o filmografie de peste 30 de titluri, printre care se numără Duminică la ora 6, de Lucian Pintilie şi Dimineţile unui băiat cuminte, de Andrei Blaier. Dan Nuţu a prins gustul documentarelor în America, unde a montat documentare originale BBC pentru piaţa americană. Întors în România, în 2006 a înfiinţat Aristoteles Workshop împreună cu Cristina Hoffman.

Cristina Hoffman a fost consultant pentru postul de televiziune franco-german ARTE. A făcut parte din comitetul de selecţie şi a fost delegată la festivalurile de film de la Berlin şi de la Cannes, a organizat timp de 14 ani Festivalul Filmului German la Paris şi a colaborat cu posturile de televiziune ZDF, ARD, ORF, FRANCE 5. În perioada 2010 – 2016 a fost director al Institutului Cultural Român din Berlin.

Thierry Garrel la Aristoteles Workshop

De la prima ediţie Aristoteles Workshop, în 2006, şi până astăzi, peste 130 de participanţi au produs 36 de filme dintre care mai mult de jumătate au fost selecţionate şi premiate la festivaluri de prestigiu: Cannes, Locarno, Leipzig, Nyon, IDFA Amsterdam, Namur, Montpellier, Sarajevo, Trieste, Chişinău, Varşovia etc.

Program iniţiat în parteneriat cu Canalul ARTE/France, anul acesta Aristoteles Workshop se desfăşoară cu sprijinul Fundaţiei Baia Mare 2021, oraş candidat pentru titlul de Capitală Culturală Europeană 2021, şi al Centrului Naţional al Cinematografiei.

Compania Farmexim, care este pentru al patrulea an alături de Aristoteles Workshop, acordă un premiu pentru echipa câştigătoare.

Tutorii, experţii, invitaţii de prestigiu din industria filmului pe care AW i-a avut până acum spun că modul în care este structurat acest atelier este pentru studenţii care beneficiază de el un model unic în lumea atelierelor de film documentar.

Nino Kirtadze la Aristoteles Workshop

Pe parcusul celor nouă ediţii precedente, training-ul a fost susţinut de nume importante din cinematografia mondială:

John Appel (regizor, director de imagine, lector universitar invitat la Academia Olandeză de Film şi Televiziune),

Steven Ascher şi Jeanne Jordan (documentarişti nominalizaţi la Oscar, premiaţi la Sundance şi câştigători ai Premiului Peabody),

Jeroen Berkvens (cineast, profesor de film documentar, producător şi membru al Academiei Olandeze de Film şi Televiziune, premiat internaţional pentru filmele sale despre muzică, dragoste sau amândouă),

Martichka Bozhilova (producător AGITPROP, Bulgaria) şi commissioning editors de la canalul Arte/France,

Michal Bregant (decanul Universităţii FAMU din Praga),

Simon Brook (producător, regizor, membru al Academiei Britanice de Film şi Televiziune),

Afişul de anul acesta

Jacques Deschamps (unul dintre cei mai importanţi documentarişti francezi, autor a peste 15 filme documentare, profesor la celebra şcoală de film Fémis),

Jennifer Fox (una dintre cele mai controversate şi premiate regizoare şi producătoare de documentare),

Thierry Garrel (fostul şef al Departamentului de Film Documentar al canalului TV ARTE/France),

Dominique Gros (scriitoare franceză, regizor şi producător a peste 60 de filme documentare, a primit the Silver Toucan la Rio şi the Special Prize la Tokyo),

Nino Kirtadze (regizoare de filme documentare, fostă consilieră a preşedintelui georgian şi jurnalist de război, nominalizată la Oscar),

Rafi Pitts (regizor iranien ale cărui filme au participat în competiţiile festivalurilor de la Berlin, Veneţia etc.),

Tania Rakhmanova (regizoare de filme documentare pe teme isorice sau politice, unul dintre acestea nominalizat la Premiile Emmy),

Marijke Rawie (preşedinte ExpertDocs).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.