„Ars Juventus”, proiect de susţinere a tinerilor creatori

Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, Bang & Olufsen, România şi Fundaţia BlueSylvania în parteneriat cu ArCuB, vă invită joi, 17 decembrie, ora 19.30, la concertul excepţional susţinut de foarte tânăra pianistă Daria Tudor, studentă la cunoscuta şcoala de arte, Universität der Künste -Berlin, clasa prof. Pascal Devoyon.

Acad. Solomon Marcus descrie „o fascinantă interpretare…”, Ilarion Ionescu-Galaţi o caracteriza drept “…un copil de o excepţională valoare…”, iar Matei Varga (pianist, solist concertist al Filarmonicii din New York) spunea următoarele: “…cele câteva înregistrări pe care le-am vizionat mi-au relevat un talent deosebit, o prezenţă scenică remarcabilă şi un simţ muzical care ne lasă să întrevedem un viitor de excepţie”.

Iată doar câteva argumente pentru care vă invităm să nu rataţi întâlnirea cu un viitor mare pianist al României, un nume despre care vom auzi tot mai des, Daria Tudor.

În programul de joi, 17 decembrie, vom asculta lucrări de Johann Sebastian Bach, Ludwig van Beethoven, Frédéric Chopin, Robert Schumann, Ulpiu Vlad şi, în premieră naţională, două compoziţii de muzică contemporană, scrise de cunoscutul artist de blues şi jazz AG Weinberger.

Daria Tudor a câştigat până la vârsta de 18 ani peste 20 de premii naţionale şi prestigioase premii internaţionale, colaborând în toţi aceşti ani cu peste 25 de orchestre şi personalităţi artistice de valoare şi renume mondial.

Aşadar, sunteţi aşteptaţi la un recital de pian de mare virtuozitate, emoţie şi sensibilitate susţinut de „tânăra cu vocaţie artistică, care ştie ce vrea în tot ce face şi îşi construieşte cu tenacitate, personalitatea…”, după caracterizarea făcută de prof. univ. dr. Şerban-Dimitrie Soreanu, Universitatea Naţională de Muzică, Bucureşti.

Daria Tudor s-a născut pe 25 iulie 1997 laPloieşti. A început studiul pianului în oraşul natal, la vârsta de 4 ani, cu prof. Anca Borcea. Din 2006 se mută la Colegiul Naţional de Arte “Dinu Lipatti” din Bucureşti, la clasa prof. dr. Adriana Bocăneanu. Încă din 2002 începe colaborarea cu prof. univ. dr. Serban – Dimitrie Soreanu de la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, alături de care Daria se va instrui şi forma pâna în 2014 ca OM şi Muzician.

A încheiat studiile liceale în iulie 2015 cu titlul „In Honoris”. În februarie 2015 trece examenul de admitere la Universität der Künste – Berlin, clasa prof. Pascal Devoyon.

Este membră a Trioului Sternin (alături de violonista Georgeta Iordache şi violonceliştii Ella Bokor / Andrei Ioniţă) şi a Duoului Alter Ego (alături de violonista Georgeta Iordache).

Daria şi-a făcut debutul artistic în 2002, obţinând premiul I la Concursul Naţional Paul Constantinescu. De-a lungul anilor a câştigat o serie de concursuri naţionale (Marţian Negrea, Lira de Aur şi, încă o dată, Paul Constantinescu) şi internaţionale (Jeunesses Musicales, Antonino MiserendinoMarele Premiu Absolut, Pro PianoPremiul I de Excepţie).

De asemenea a câştigat şi concursurile de muzică camerală la care a participat (George Georgescu – cu Duo Alter Ego, Gradus ad Parnassum şi Drumul spre Celebritate – cu Trio Sternin). Este semifinalistă a celei de a XXIII-a ediţii a concursului internaţional de pian Citta di Cantu (limita de vârtsta 35 de ani) – Italia, mai 2013. În noiembrie 2013 a câştigat premiul al II-lea la concursul internaţional de pian Nice Cote d’Azur – Franţa (aflat la ediţia a XII-a), la categoria 23 de ani, premiile I şi al III-lea neacordându-se. Luna mai 2014 i-a adus Premiul al II-lea la concursul Barlassina International Young Talents Competition, atât la categoria concerte clasice, cât şi la categoria concerte romantice. În luna iunie 2014 a câştigat şi Premiul al II-lea la cea de a XII-a ediţie a concursului internaţional de pian Citta di Padova, la secţiunea Virtuosity. La acelaşi concurs a fost desemnată câştigatoarea premiului I a secţiunii Soloists and Orchestra, categoria 36 de ani (în februarie 2015 concertând alături de Orchestra Padovei şi Veneţiei şi a dirijorului Maffeo Scarpis). În august 2014 a fost, de asemenea, desemntă semifinalistă a celei de a XXX-a ediţii a concursului internaţional Valsesia Musica (limita de vârsta 37 de ani). În martie 2015 a obţinut Premiul I la cea de a XVI editie a concursului internaţional la Montrond les Bains – Franţa (la categoria până la 26 de ani). De asemenea, în mai 2015 a câştigat Premiul al III-lea la concursul internaţional din Malta şi Marele Premiu la Festivalul internaţional Sabin Păutza (aflat la ediţia a II-a).

Daria Tudor a susţinut primul concert la vârsta de numai 9 ani, alături de Orchestra de Cameră Radio şi de dirijorul Alexandru Ganea, în Studioul “Mihail Jora” al Radiodifuziunii Române. De atunci a concertat alături de dirijori precum Dirk Vermeulen, Horia Andreescu, Vladimir Onufriev, Ilarion Ionescu-Galaţi, Ovidiu Bălan, Sabin Păutza, Vlad Conta, Fakhradin Kerimov, Vlad Agachi, Costin Grigore, Radu Postăvaru, Marius Hristescu, Traian Ichim, precum şi de orchestrele filarmonicilor “Paul Constantinescu” din Ploieşti (cu care a concertat şi in Sala “Auditorium” a Muzeului Naţional de Artă din Bucureşti), “Moldova” din Iaşi, “Oltenia” din Craiova, „Mihail Jora” din Bacău, de orchestrele filarmonicilor din Sibiu (în Sala “Thalia”), Oradea (în Sala “Enescu – Bartok”), Piteşti şi Târgu Mureş, precum şi de orchesta “Prima la Musica“ din Bruxelles ( în Sala Mare a Teatrului Regal “La Monnaie“ – Bruxelles).

În iunie 2013 aînregistrat pentru “Fonoteca de Aur” a Radiodifuziunii Române Concertul pentru pian şi orchestră nr.1, op.15 de Ludwig van Beethoven, alături de Orchestra de Cameră Radio, avându-l la pupitru pe dirijorul Cristian Brâncuşi.

A avut numeroase recitaluri solo şi camerale (pe scenele filarmonicilor din Ploieşti, Iaşi, Sibiu, Piteşti, Craiova, în Sala Mare şi în Sala “Studio” a Ateneului Român, în Studioul “Mihail Jora” al Societății Române de Radio, pe Scena ICR – Berlin, pe Scena Mare a Teatrului “Givatayim” din Tel Aviv, în Sala “Atelier” a TNB, pe Scena Mare a Consevatorului Regal – Koninklijk din Bruxelles, în Sala de Concerte a Castelului Peleş din Sinaia, la “JCC” – Bucureşti, în Biserica Naşterea Domnului şi Sfântul Apostol Andrei din Ploieşti etc.).

Audiţii: cu Maria João Pires şi Abdel Rahman El Bacha – “Queen Elisabeth Music Chapel”, Belgia, martie-aprile 2013.

Masterclass: cu Grigory Gruzman – Fundaţia Rachmaninov – Germania, noiembrie 2013, cu Lea Yoanna Adam – România, septembrie 2014, cu Andrei Gavrilov – România, octombrie 2014, cu Cristian Beldi – Germania, martie 2015 si cu Hakon Astubo – România, mai 2015

Cursuri de master: cu Pascal Devoyon şi Rikako Murata – Academia Internaţională de Muzică MusicAlp – Franţa, iulie – august 2014 şi 2015

A colaborat sau colaborează cu Fundaţia “Domhoff” (Freudenberg)-Germania, Fundaţia “Remember Enescu”, Asociaţia Culturală “Accendo”, Centrul Comunitar Evreiesc din România (“JCC”), “jazz.ro”, Muzeul “Paul Constantinescu”-Ploieşti, Inspectoratul Şcolar Judeţean Tulcea, cu compozitorii Fred Popovici, Ulpiu Vlad şi Sabin Păutza, cu Societatea Română de Radiodifuziune, Radio “Shalom România”, Televiziunea Română, Speranţa TV, Trinitas TV, TV Money Channel, Alpha TV, Prahova TV etc.

“…Un adevărat instrumentist, o interpretă care se comportă pe scenă ca un adevărat profesionist”, scrie Luigi Gageos ( “Jeunesses Musicales”) / 2005

“…Am ascultat Concertul în Sol major de Haydn în interpretarea Dariei plini de entuziasm. Are, într-adevăr, un talent excepţional. Interpretarea ei este foarte profesională din punct de vedere tehnic şi, în acelaşi timp, profund muzicală”, afirma Prof.Univ.Dr.Paul Dan & Dr.Haruko Kumagai (“Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst–Mannheim”).

“…Talentul său extraordinar s-a manifestat de timpuriu, însoţit de capacitatea ieşită din comun de a-şi îmbogăţi permanent repertoriul, de a da interpretărilor sale acea tensiune lăuntrica şi de ferment spiritual, ca expresii ale unei maturităţi, dincolo de orice inerţie sau suficienţă. Evoluţiile sale pe claviatură, intuiţia creatoare, forţa expresivă de anvergură, pătrunderea atentă si relevantă în universurile muzicilor preclasice, clasice şi romantice, inclusiv cele ale muzicii româneşti, exprimă fulgerările miraculoase ale prezenţei sale pe podiumul de concert”, consideră Prof.Univ.Dr. Ulpiu Vlad.

Cotidianul Naţional “Adevărul” a ales-o “Omul Zilei”, pe data de 24 februarie 2008, cu ocazia susţinerii Concertului nr.9 în Mi bemol major, K 271 – “Jeunehomme” de Wolfgang Amadeus Mozart, concert ce a avut loc în sala “Auditorium” a Muzeului Naţional de Artă al României din Bucureşti.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.