Asumarea și fraudele uriașe pierdute pe drum

Asumarea răspunderii s-a vrut un fel de gest eroic al guvernului Ponta. Într-un fel a şi fost. A tăiat macaroana unei afaceri enorme, cu mii de şoricei aşezaţi la rînd pentru a ronţăi o bucăţică din marele caşcaval. Care caşcaval? Bugetul public al României! Ce a fost restituirea proprietăţilor abuziv confiscate de regimul comunist dacă nu o mare păcăleală? Adică o operaţiune amînată la nesfîrşit pentru a face loc samsarilor, şpăgarilor, afaceriştilor şi politicienilor pentru a se înfrupta şi ei din banul public. Nedreptăţiţii din comunism? Să mai aştepte, pînă cînd şmecherii politicii noastre, salvatorii naţiei prin oamenii scoşi de ei la înaintare, plus chibiţii lor să-şi facă plinul! Din acest punct de vedere, gestul guvernului Ponta de a-şi asuma răspunderea pe un proiect de lege care să pună capăt acestei escrocherii cu documente, cu folosirea instanţelor pentru a face rost de acte pe un furt de mari proporţii, în văzul tututor şi cu aerul de reparaţie istorică este unul salutar.

În acelaşi timp, asumarea răspunderii din Parlamentul României este şi o modalitate de a scăpa de o plată pe care acelaşi guvern şi bugetul României nu o pot duce. Dacă statul român ar fi achitat toate despăgubirile, aşa cum au fost ele evaluate în momentele de vîrf ale boom-ului imobiliar, cu siguranţă că ar fi intrat la mare ananghie. Pe criza asta nebună de bani lichizi, guvernul Ponta şi-a asumat răspunderea şi a trecut prin Parlament o lege care mai reduce puţin presiunea financiară asupra vistieriei.

Asumarea răspunderii din ziua de miercuri a fost şi o operaţiune de imagine. Bietul cetăţean, cocoşat de griji şi sărăcie, de taxe, preţuri şi slujbe de hămăleală, s-a răcorit puţin. Uite ce mare ispravă face premierul Feştilă! Îi înţarcă pe bagabonţii de samsari!

Ce se întîmplă însă cu băieţii deştepţi care au încasat sume enorme pe acte false? Mă refer la clientele PDL, la personaje gen Stelian Gheorghe prin care s-au drenat bani şi pentru alte operaţiuni necurate? Sau cu banii încasaţi de aceste personaje, identificate şi prin preajma lui Adriean Videanu sau a Elenei Udrea? Oamenii rămîn cu banii luaţi şi învîrtiţi, investiţi şi împărţiţi pe te miri unde şi pe la te miri cine? Atunci ne-am ars. Înseamnă că am mai luat o ţeapă, că asumarea răspunerii n-a fost decît o modalitate de a turna o placă groasă de beton peste operaţiunile desfăşurate de clienţii şi apropiaţii politicienilor, cei mai mulţi ai regimului Băsescu, dar nu numai. Marii samsari imobiliari rămân cu banii luaţi iar şoriceii care mai aşteptau la rînd primesc un şut şi sunt trimişi la plimbare cu buza umflată?

Atunci asumarea răspunderii n-a fost decît păcăleala prin care guvernul Ponta a scăpat de înghesuiala financiară a momentului, trecînd în acelaşi timp la arhivă şi marile afaceri ale băieţilor trimişi la înaintare de regimul Băsescu.

Ce va urma după această asumare? Va insista guvernul Ponta pe cercetarea actelor dubioase pe baza cărora unii au încasat sume gogonate? Va începe şi cercetarea acţiunilor prăduite din Fondul Proprietatea din care unii liberali şi-au luat partea leului? Parcurile, pădurile şi pămînturile restituite pe falsuri, mîzgăleli şi martori mincinoşi rămîn la cei care le-au înşfăcat?

Sau operaţiunea continuă?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.