„Atlantismul” lui Băsescu, desființat: „E inept”

Modul în care Traian Băsescu vorbește despre ce înseamnă să fii atlantist este îngrijorător, „e inept să crezi că o opțiune pro-germană astăzi exclude o opțiune atlantică”, a apreciat Emil Hurezeanu la Digi 24.

„Faptul că vorbește cu așa ușurință, o ușurință ignară, care trădează o ignoranță penibilă, despre ce înseamnă să fii atlantist, și că ar fi pus doi atlantiști șefi de servicii secrete mi se pare îngrijorător în mod retroactiv pentru capacitatea de politică externă a acestui președinte. Atlantismul e o relație bilaterală între SUA și Europa. Atlantismul s-a umplut de conținut odată cu aplicarea planului Marshall, odată cu crearea instituțiilor globalizării – Banca Mondială, Fondul Monetar Internațional, și cu stabilirea noilor parteneriate între Europa de Vest și Statele Unite. Principalii parteneri ai atlantismului sunt, în această ordine, Germania, Marea Britanie și Franța. În această ordine recunoscută și de SUA. Doamna Merkel, nu premierul David Cameron, l-a vizitat în acea odisee de acum două săptămâni de 25.000 de kilometri, Moscova, Minsk, Berlin, Bruxelles, pe Obama la Washington. E inept să crezi că o opțiune pro-germană astăzi exclude o opțiune atlantică. E o formă de naivitate foarte periculoasă”, a declarat analistul la postul citat.

Traian Băsescu a criticat, marți seară la B1 TV, nominalizarea lui Eduard Hellvig la șefia SRI, făcând referire printre altele la articolul în care Hellvig vorbea despre schimbarea axei București-Londra-Washington cu axa București-Berlin-Washington.

„Premierul de la Grivco (referire la Iohannis – nr.) l-a numit pe omul lui Voiculescu. (…) Pentru mine a fost un şoc anunţarea axei noi Bucureşti – Berlin – Washington. M-a surprins pentru că România are priorităţi de securitate naţională şi a fost o muncă teribilă să devenim foarte credibili în această abordare, parteneriatul cu SUA și implicit cu Marea Britanie, cu care am şi semnat un parteneriat strategic. E o numire greşită, din punct de vedere al semnificaţiei. România avea nevoie în fruntea serviciilor de doi atlantiști. Pe mine m-a interesat traseul lui profesional şi politic, la Maior, era diplomat de carieră, era ataşat euro-atlantismului, care dovedise la MApN, unde a fost secretar de stat, că a înţeles politica NATO. Dacă eu aş fi schimbat şefii de servicii în primele 60 de zile cu siguranţă făceam aceeaşi greşeală”, a spus Băsescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.