Băsescu: Inteligenţa, o resursă mai valoroasă decât aurul de la Roşia Montană şi gazele de şist

Invitat sâmbătă, la gala de premiere a „Entrepreneurship 2014”, preşedintele a declarat că România este un mare furnizor de inteligenţă, o resursă mai valoroasă decât aurul de la Roşia Montană sau gazele de şist.

La maratonul de programare IT au participat 50 de studenţi şi s-a desfaşurat timp de două zile la Braşov.

Preşedintele Băsescu şi-a exprimat convingerea că ţara noastră poate deveni un campion al modernizării în regiune şi că informatizarea reprezintă una dintre soluţiile recuperării decalajelor între România şi celelalte state membre UE.

Băsescu a remarcat amuzat că evenimentul de la Braşov se află la prima ediţie, în timp ce el este „la ultima ediţie”.
„Un astfel de eveniment întâmplat la Braşov, aflându-se la prima ediţie, eu fiind la ultima ediţie, nu putea să mă lase în afara interesului de a participa la această ceremonie, pentru că astăzi dascălii dv. vor pune laurii pe capul câştigătorilor. Este un eveniment care arată două lucruri: inteligenţă şi generozitate. Înţeleg că programele pe care le-aţi realizat vor fi dăruite Uniunii Europene pentru a fi distribuite în orice stat al UE”, a spus preşedintele în discursul rostit în faţa studenţilor.

În România există cadrul necesar pentru ca o industrie IT să se dezvolte în cele mai bune condiţii, a mai spus Băsescu, care a ţinut să precizeze că viteza internetului în ţara noastră este în topul celor mai mari din lume.

90% din cazuri, dacă le pui în faţă o sapă şi un calculator, vor preferă să se aşeze în faţa calculatorului

„Avem un sistem fiscal pentru companiile IT favorabil şi, cel mai important lucru, inteligenţă şi plăcerea tinerilor români de a se afla în faţa unui calculator. În 90% din cazuri, dacă le pui în faţă o sapă şi un calculator, vor prefera să se aşeze în faţa calculatorului. Nativ ne îndreptăm către o muncă intelectuală şi mai puţin către dat cu sapa”, a mai spus preşedintele râzând, adăugând apoi: „Slavă Domnului că avem 10% care se îndreaptă şi către datul cu sapa”.

România e un mare furnizor de inteligenţă şi talent

„Marile firme IT vin şi ele unde există resursă umană şi talentul. România e un mare furnizor de inteligenţă”, a spus Băsescu, care a trecut în revista marile companii IT prezente în România, în frunte cu Oracle.

În acest context, Traian Băsescu a precizat că Oracle, cu al cărui vicepreşedinte de origine română a discutat de mai multe ori, a pornit în România de la 10 angajaţi în Bucureşti, iar acum are 2.200 de tineri români selectaţi, motiv pentru care „România a devenit cel mai mare exportator de softuri industriale după Oracle UŞA”.

Preşedintele a făcut şi un apel la guvernanţi să utilizeze fondurile de la Uniunea Europeană pentru că valorificarea acestei inteligente şi a avantajelor pe care ea le poate aduce României „necesită şi ceva bani”.

„Inteligenţa este o resursă mult mai valoroasă decât aurul de la Roşia Montană şi decât gazele de şist. Avem şi o probă: Japonia, o ţară cu zero resurse. Unde a putut să ajungă folosind inteligenţa acelui popor! Avem şi noi şansa să avem această avere usiaşă – inteligenţă”, a declarat preşedintele, spunând că vede România „capabilă să îşi valorifice resursă de inteligenţă şi să ajungă unul din campionii modernizării”.

La finalul galei de premiere a câştigătorilor Maratonului de Programare, preşedintele a felicitat cele zece echipe participante, dar şi echipa care s-a retras din competiţie. „Probabil voi nu mergeţi niciodată la discotecă dacă aţi clacat”, a spus preşedintele.

Băsescu a înmânat apoi proiectele tinerilor informaticieni reprezentantului UE în România pentru a le duce la Bruxelles.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.