„Biedermeier”-ul într-o nouă lumină, la Muzeul Naţional de Artă

Muzeul Naţional de Artă al României vă invită să vizitaţi expoziţia “Epoca Biedermeier în Ţările Române, 1815-1859”, organizată de Mariana Vida şi Elena Olariu, specialişti din cadrul secţiei de Arte Grafice.

Expoziţia cuprinde o selecţie de aproximativ 235 de piese de patrimoniu – pictură, grafică (desene, acuarele, gravuri), miniaturi, bijuterii, textile, argintărie şi mobilier – din fondul Muzeului Naţional de Artă al României, dintre care o parte prezentate în premieră absolută.

Stilul “Biedermeier” este un stil internaţional, burghez, care s-a manifestat cu precădere în Germania, Austria, nordul Italiei şi ţările scandinave, în perioada 1815-1848. Expoziţia reflectă impactul acestui curent european asupra artei româneşti, într-o perioadă în care societatea românească trecea printr-un spectaculos proces de modernizare.

Portretul lui Carol Popp de Szathmari, pictat de Mişu Popp

Arta “Biedermeier” a fost caracterizată în trecut ca fiind simplă, comodă, lipsită de pasiune, un amestec de obiectivitate şi idilism. Istoricii contemporani încearcă astăzi să o prezinte într-o nouă lumină, apreciind interesul acesteia pentru intimism şi scenele de familie, pentru modul în care a coexistat alături de curente precum neoclasicismul sau romantismul.

Orientala, de Constantin Daniel Rosenthal

Parcursul expoziţional doreşte să ilustreze nu doar un stil, ci şi o epocă istorică românească, cu ajutorul unor lucrări semnate de artişti precum: Ion Balomir, Barbu Iscovescu, Constantin Lecca, Theodor Aman, Petre Mateescu, Ioan Negulici, Mişu Popp, C. D. Rosenthal, Gheorghe Tattarescu, Carol Pop de Szathmári, Franz Maschek, Josef Kriehuber, Michel Bouquet, Barabás Miklós, Charles Doussault, Josef-August Schoefft, Auguste Raffet, Anton Chladek, Niccolò Livaditti, Mauriciu Löffler, Henric Trenk, Georg Venrich Walbaum, Carol Wallenstein ş.a.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.