BNR: Băncile au practicat comisioane excesive

Băncile au practicat comisioane excesive şi dobânzi a căror stabilire nu putea fi înţeleasă de clienţi, arată Raportul asupra Stabilităţii Financiare întocmit de Banca Naţională a României (BNR), potrivit Bursa.

Acesta subliniază: „Instituţiile de credit din România sunt supuse riscului de conduită, ca urmare a intereselor imperfect aliniate între manageri şi acţionari, respectiv ca urmare a unui control insuficient al ris¬cului. Deficienţele în ceea ce priveşte gradul de pregătire a personalului implicat în activitatea de creditare a condus la o informare uneori incompletă a consumatorilor în ceea ce priveşte riscurile de bază asociate produselor de creditare.

Evoluţiile pronunţat adverse ale cadrului macroeconomic au contribuit la relevarea unor aspecte mascate în perioada anterioară crizei financiare globale: practicarea unor rate ale dobânzii a căror stabilire nu putea fi înţeleasă de client, acordarea de credite pentru care capacitatea de rambursare era de importanţă secundară (pornind de la considerentul că fenomenul de neplată nu este de natură să genereze pierderi într-un mediu în care bunurile imobiliare utilizate drept garanţii pentru contractarea creditelor se aflau într-o continuă creştere a valorii de piaţă), practicarea de comisioane excesive, expunerea unor categorii vulnerabile la produse având o volatilitate ridicată a factorilor de risc”.
Reprezentanţii Băncii Centrale subliniază că BNR nu poate interveni în deciziile băncilor referitoare la aspectele de mai sus şi că tot ceea ce poate face este să avertizeze asupra acestor elemente, „aşa cum o face în acest raport”.

Raportul BNR subliniază că, în prezent, sunt aplicabile o serie de reglementări care tratează aspecte privind guvernanţa internă pentru abordarea riscului de conduită, recomandări privind evaluarea competenţei persoanelor din managementul băncii, principii pentru stabilirea unui indice de referinţă, recomandări privind politicile de remunerare.

Conduita necorespunzătoare din sectorul bancar este, de obicei, asociată cu nerespectarea voită sau intenţionată a legilor, a eticii sau a guvernanţei şi a controalelor interne şi se poate manifesta atât la nivel individual şi instituţional, dar şi la nivel sectorial, mai arată cercetarea, care atrage atenţia şi asupra practicilor din alte ţări: „Având în vedere exemple recente, putem identifica următoarele tipuri de conduită necorespunzătoare: vânzarea neconformă de produse financiare către clienţii de tip retail (de exemplu, vânzarea de instrumente de asigurare contra riscului de neplată în cazul băncilor din Marea Britanie), vânzarea către investitori profesionişti a unor produse financiare fără prezentarea tuturor factorilor de risc asociaţi instrumentelor (de exemplu, obligaţiunile având că activ de baza credite acordate unor debitori cu grad ridicat de risc, instrumente vândute de către băncile de investiţii americane), încălcarea normelor şi regulamentelor internaţionale (de exemplu, încălcarea restricţiilor comerciale impuse anumitor ţări), manipularea pieţelor financiare (de exemplu, manipularea ratelor de dobândă LIBOR şi a cursurilor de schimb utilizate pentru determinarea valorilor de referinţă de către anumite instituţii de credit din UE)”.
Pentru prevenirea riscurilor de conduită necorespunzătoare, BNR recomandă adoptarea unei guvernanţe corporative şi a unor controale interne de gestionare a riscurilor în conformitate cu modelul de afaceri al băncii, dar şi la nivel de conducere executivă, „prin promovarea şi menţinerea unei culturi organizaţionale de gestionare a riscurilor şi adoptarea unei culturi etice puternice”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.