Budapesta luptă ca terenul agricol sa rămână în proprietatea ungurilor

Fondul Naţional pentru Managementul Terenurilor din Ungaria şi-a utilizat dreptul de preempţiune pentru a cumpăra 2749 de hectare de teren arabil, plătind 2,6 miliarde de forinţi (84,3 milioane de euro) pentru această achiziţie, a anunţat Ministerul Dezvoltării rurale de la Budapesta, citat de Napi Gazdasag, potrivit politics.hu.

Din această suprafaţă, pentru 1.506 hectare statul a plătit 1,6 miliarde de forinţi, adica un hectar a costat în medie 1,2 milioane de forinti.

Pământul cumpărat prin utilizarea dreptului de preempţiune va fi arendat fermierilor unguri, prin programul Pământ pentru Fermieri, al guvernului Viktor Orban. Fondul Naţional pentru Managementul Terenurilor va anunţa licitaţii pentru arendarea a 40.000 de hectare.

În aceste licitaţii va fi inclus şi pământul arendat pe termen scurt până acum sau iazurile. Statul ungar doreşte să cumpere cât mai multe terenuri agricole, pentru a extinde programul Pământ pentru Fermieri.

În prima fază a programului, în 2012, au fost arendate 65.000 de hectare de teren deţinut de stat.

În 2012, premierul Orban a supus dezbaterii parlamentare un proiect de lege privind vânzarea terenurilor agricole în Ungaria. Legea era necesară, pentru că se încheia moratoriul Comisiei Europene privind vânzarea terenurilor din Ungaria către cetăţeni şi firme străine. Legea aprobată de parlamentul dominat de Fidesz nu a uşurat tranzacţiile între unguri şi străini, ci mai degrabă a încercat să le oprească şi să puna capăt înţelegerilor speculative cu teren agricol, pentru a limita avantajele pe care Viktor Orban declara atunci ca le au marile corporaţii străine şi membrii fostelor guverne de stanga.

“Vom pune capăt posibilităţii ca străinii să cumpere teren agricol. Cu această lege, s-a terminat, nu mai există”, a spus atunci premierul ungar in fata Parlamentului.

Legea votată în 2012 interzice vânzarea pământului către companii străine, impune cumpărătorului condiţia de a locui cât mai aproape de zona respectivă şi de a avea măcar o diplomă de absolvire a unor studii preuniversitare în domeniul agriculturii.

Comisia Europeană analizează legea din Ungaria şi poate cere Budapestei să adopte urgent amendamente. Ministrul Agriculturii din Austria s-a plâns Comisiei Europene şi Ungariei că legea ungara nu le permite fermierilor austrieci să beneficieze de dreptul lor de a deţine terenuri în Ungaria, ca cetăţeni europeni, chiar dacă au plătit în avans pentru pământ. Ministrul austriac se teme şi de eventuale exproprieri. Omologul ungar a considerat însă că iniţiativa Austriei reprezintă un gest “neprietenesc” din partea ţării vecine.

Un purtător de cuvant al CE, a declarat, în februarie, că executivul european poate permite restricţii impuse străinilor la cumpărarea de terenuri, dacă acestea sunt justificate şi servesc interesului general. Mai ingrijorată este CE de posibilele exproprieri. Derogările de care se bucură Ungaria în privinţa achiziţionării de terenuri de către străini vor lua sfârşit pe 30 aprilie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.