Cărtărescu: „Abia dacă-mi mai amintesc de vremea cînd eram intelectualul lui Băsescu”

Într-un interviu realizat de „Digi 24”, scriitorul Mircea Cărtărescu se dezice de Traian Băsescu, cel despre care a scris acum cîţiva ani că „este un preşedinte pentru alte coordonate istorice”, făcîndu-i în acelaşi timp cu ochiul lui Klaus Iohannis, pe care-l numeşte „reprezentantul viitorului”, ceea ce este cam acelaşi lucru!
Amplul interviu a fost difuzat duminică seara, la o oră de maximă audienţă, fiind promovat ca „o discuţie cu unul dintre cei mai mari gînditori români”! Fiindu-i convenabil dialogul, Mircea Cărtărescu părea un fel de Cruduţa, vorbind uşor nazalizat, ca şi cum n-ar fi fost încîntat de prea multa atenţie din partea moderatorului. Totuşi, printre multele justificări ale celebrităţii sale „deranjante”, am reuşit să desprindem cîteva lucruri ce merită a fi subliniate.
Intelectualii lui Băsescu. Întrebat cum vede acum perioada de zece ani cît a scris în „Evenimentul zilei” ca editorialist de casă al lui Traian Băsescu şi al regimurilor sale, Mircea Cărtărescu a dat un răspuns aiuritor: „Abia dacă-mi mai amintesc de acea perioadă în care eram considerat intelectualul lui Băsescu. Cred că eram prea justiţiar şi am greşit, dar eu am vrut totdeauna binele societăţii, n-am vrut nimic pentru mine, ci pentru ceilalţi. Oricum, nu regret această perioadă”! N-a spus nimic despre răul imens pe care l-a făcut societăţii prin contribuţia sa la perpetuarea acelui regim care azi se dovedeşte a fi fost extrem de corupt sau despre susţinerea publică a uneia dintre cele mai groaznice perioade de după 1989. Relevant este faptul că, în acelaşi timp, vrea să uite că a fost scriitorul de casă al lui Băsescu, dar că nu regretă acest lucru!
Viitoarea ţintă pare a fi Iohannis. După ce s-a despărţit de Traian Băsescu, ne aşteptam ca Mircea Cărtărescu să anunţe că nu mai vrea să se implice în acţiuni gazetăreşti în favoarea vreunui politician. Dar, cu o voluptate neaşteptată, Cărtărescu şi-a luat aceleaşi cuvinte bombastice cu care a pupat vîrtos dosul băsescian şi a trecut la „ameninţarea” directă la adresa noului locatar de la Cotroceni: „Preşedintele Klaus Iohannis reprezintă viitorul, în timp ce Parlamentul reprezintă trecutul! El nu-şi poate permite să rateze nimic, căci va fi ratarea noastră, a tuturor. Iohannis este condamnat să reuşească”. Chiar din primele zile ale mandatului său, noi l-am avertizat pe Iohannis că nu va trece mult timp pînă cînd slugile lui Traian Băsescu îl vor înconjura cu ode, aşa cum au făcut cu predecesorul său. Se pare că vremea aceea a venit mai repede decît ne-am închipuit, iar Mircea Cărtărescu a dat acum semnalul că pupăturile şi-au stabilit deja ca ţintă noul fund prezidenţial.
Totuşi, Băsescu a făcut Justiţia independentă. Dîndu-şi, probabil, seama că despărţirea brutală de Traian Băsescu poate provoca dispreţul ascultătorilor, Mircea Cărtărescu a revenit asupra sa, precizînd: „Totuşi, independenţa Justiţiei este opera lui Traian Băsescu, chiar dacă acum se vede că în jurul său erau mulţi corupţi”. Şi în această declaraţie publică se întrevede ipocrizia, căci în numeroase texte publicate de Cărtărescu în „Evenimentul zilei” a făcut apologia întregului sistem băsist, lăudînd deşănţat pe mulţi dintre exponenţii acestuia. Cărtărescu n-a scos un cuvînt despre poziţia actuală a fostului preşedinte faţă de Justiţie, pe care o acuză acum de practici incorecte!
Tradiţia noastră naţională a început acum 200 de ani!!! Vorbind despre bagajul cultural din spatele oricărui scriitor român, Cărtărescu a dat drumul unei enormităţi: „Sînt două feluri de tradiţie: una care vine din Homer, Iisus, cultura occidentală şi alta naţională care are doar 200 de ani!” Adică de la începutul secolului 19? Cum aşa, atunci cum rămîne cu Dimitrie Cantemir? Ca să nu mai vorbim despre Decebal, Zalmoxis, Mihai Viteazul ori Aethicus Histricus. Ar fi bine să ne explice Cărtărescu ce înseamnă faptul că „tradiţia naţională a românilor” vine de acum 200 de ani, căci parcă o asemenea teorie o susţin şi mulţi neprieteni ai noştri!
Cărtărescu recunoaşte ce premiu a primit la Leipzig. După ce a lăsat să curgă în toată media ştirea falsă că, la recentul Tîrg de carte de la Leipzig, ar fi luat Premiul pentru cea mai bună carte, după dezvăluirile noastre din cotidianul.ro, potrivit cărora acest premiu a fost acordat poetului german Jan Wagner, în acest interviu Cărtărescu recunoaşte, în sfîrşit, că premiul său era, de fapt, o distincţie a oraşului organizator, nicidecum Marele premiu al Tîrgului! Desigur, ar fi fost mult mai potrivit să dezmintă imediat această minciună împrăştiată în presă, însă ne bucurăm că, în interesul imaginii sale, am reuşit să-l determinăm ca măcar acum să pună lucrurile la punct.
Mircea Cărtărescu a anunţat în acest interviu şi apariţia noului său volum de versuri, intitulat „Poezia”, de fapt o antologie care va fi lansată marţi la librăria Humanitas.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.