Cât costă un minut de întârziere la CFR Călători

În a doua zi de Crăciun mai multe trenuri care circulau pe ruta București-Brașov au avut întârzieri chiar și de opt ore din cauza unor probleme apărute la sistemul de semnalizare.

Conform CFR SA, s-a circulat pe un singur fir între Brașov și Predeal. Directorul regionalei CFR Brașov, Ioan Pintea, a declarat că sarea împrăştiată pe DN 1 între Braşov şi Predeal ar fi afectat izolatorii sistemului de semnalizare, „având în vedere că sunt probleme la firul de cale ferată de lângă şosea, nu cel de lângă munte”.

„Compania Naţională de Cai Ferate CFR SA informează că circulaţia feroviară pe segmentul Dârste – Predeal se desfăşoară în condiţii speciale, de tip cale liberă pe anumite intervale de staţii, din cauza unor deranjamente identificate la anumite componente ale sistemelor de semnalizare şi de alimentare cu energie electrică a liniei de contact”, se arată într-un comunicat CFR.

Toate aceste întârzieri costă CFR Călători, compania care se ocupă cu transportul de călători pe căile ferate. Un document intern arată faptul că pentru trenurile diesel costul unui minut de întârziere (staționare) are următoarele valori:

– trenuri IC: 2,91 lei/minut
– trenuri interregio: 3,37 lei/minut
– trenuri regio: 2,91 lei/minut

Pentru trenurile cu tracțiune electrică sunt următoarele costuri:

– trenuri IC: 1,85 lei/minut
– trenuri interregio: 2,18 lei/minut
– trenuri regio: 1,60 lei/minut.

Costul unei opriri neintinerantă are următoarele valori:

– pentru tracțiune diesel, pentru toate categoriile de tren: 42,65 lei/oprire
– pentru tracțiune electrică, pentru toate categoriile de tren: 25,16 lei/oprire.

Valorile de mai sus nu includ TVA.

CFR Călători, companie controlată de stat prin Ministerul Transporturilor, a înregistrat o pierdere de 115 milioane lei în primele zece luni ale acestui an, comparativ cu un profit de 140 milioane lei în aceeași perioadă a anului trecut, ca urmare a întârzierii cu circa două luni a acordării compensației pentru asigurarea pachetului social, dar estimează un profit de 1,2 milioane lei pentru întregul an

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.