Cătălin Striblea: imparţial sau agăţat?

Atacul murdar lansat de România TV, joi la ora 15.00, la adresa magistratului Mona Pivniceru, atac prelungit şi la principalul talk-show al serii, poate fi privit într-o anumită lumină după unele dezvăluiri interesante.

Dezvăluirea de pe internet: patronul l-a contactat pe Băsescu

Pe un blog, „Politica Ta” (care tratează sarcastic diverse evenimente de pe scena politică) apar o serie de dezvăluiri legate de „show-ul securistic” de la România TV. Într-o primă fază autorul reaminteşte despre un fapt trecut relativ cu vederea de mediile de informare: un mail trimis de patronul postului, Sebastian Ghiţă lui Traian Băsescu. Despre acest mail, Traian Băsescu a făcut referire pe 23 iulie, la emisiunea „Sub semnul întrebării” de la B1TV. Contextul, atacuri la adresa presei, „Acolo (RTV – n.a.) este patron tot un domn care trăieşte din bani publici şi face politică pentru a şantaja politicul. Mie acest individ care e patron la România TV şi-a permis acum vreo săptămână să-mi dea un e-mail să avem o discuţie. De când până când discut eu cu un şantajist proprietar de trust de televiziune? (…)Un e-mail pe adresa mea în care îmi cere o discuţie; un director de trust! Adică: suntem în campanie, poate avem ceva de aranjat… Iar eu îi spun: dacă mă întorc, multe contracte cu statul o să pierzi, băiatule!”.
Chiar dacă ştim că Traian Băsescu în general în campania pentru referendum a blufat şi denaturat de nenumărate ori adevărul, ţinând cont de ultimele evoluţii de la RTV, credem că de această dată (23 iulie – n.a.) nu a inventat. Patronul RTV l-a contactat pentru un “deal”, care în prima fază, (sau doar de ochii lumii) a fost respins. Ţinând cont de repoziţionarea RTV din ultimele zile, nu este exclus ca totuşi să fi existat ulterior un alt „deal” sau patronul RTV să fi fost serios ameninţat.

Mama lui Striblea inculpată într-un proces penal

Tot pe blogul amintit, mai apare o formulare: „Dar cine or fi baieţeii şi fetiţele care prestează pentru santajist ? Oameni de treabă, familişti cu nevestele lucrând pentru DNA şi onorabilele mame niţel penale?” Şi ce găsim drept argument? O captură de pe site-ul Ministerului Justiţiei, unde apare dosarul penal nr.327/89/2012, înregistrat la 1 februarie 2012, având ca obiect: infracţiuni de corupţie. Partea vătămată este Agenţia de plăţi pentru dezvoltare rurală şi pescuit Bucureşti; printre inculpaţi o regăsim pe Striblea Magdalena, mama realizatorului RTV, Cătălin Striblea. Care redactor – nu este o noutate – este căsătorit cu Alina Tonegaru, despre care se ştie că este/era (cel puţin în perioada 2009-2010) angajată la DNA.
Toate aceste „indicii” ridică semne de întrebare privind modul cum a pus „în scenă” postul RTV atacul la Mona Pivniceru exact cu câteva zile înainte ca CSM să îndeplinească formalităţile referitoare la trecerea ei în funcţia de ministru al justiţiei. Şi, totodată ridică semne de întrebare privind înverşunarea şi abdicarea de la deotologia jurnalistică a lui Cătălin Striblea – culmea, la ora 15.00, într-o emisiune cu care nu are nicio legătură – în subiectul „Mona Pivniceru”. Să fi fost oare Cătălin Striblea „influenţat” de un eventual „deal” al patronului (sau de eventuale ameninţări la adresa patronului) şi de „indiciile” mai sus prezentate, sau aşa i-a dictat conştiinţa?

RTV continuă atacurile

Pe site-ul RTV continuă atacurile la adresa Monei Pivniceru. Deşi CSM nu a confirmat vreo anchetă referitoare la Mona Pivniceru, pe site apare următoarea informaţie:
„Inspecţia Judiciară, forul care cercetează abaterile disciplinare ale judecătorilor şi procurorilor, va începe de luni cercetarea efectivă a scandalului izbucnit în urma publicării fotografiilor de către România TV. În funcţie de concluziile anchetei, Pivniceru riscă mai multe sancţiuni. Cele mai uşoare sunt o simplă mustrare sau reţinerea a 10% din salariu pentru o lună sau mai multe.Cea mai dură decizie ar putea fi o apreciere că Pivniceru nu mai îndeplineşte condiţiile de bună reputaţie necesară desfăşurării activităţii ca judecător, caz în care se poate ajunge până la excluderea din magistratură, însă o asemenea decizie se ia în cazuri foarte grave”. Orice alt comentariu este de prisos.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.