Ce crede şeful SRI despre gazele de şist

Şeful SRI George Maior a declarat luni într-un interviu pentru Adevărul Live că este în favoarea continuării proiectului privind explorarea gazelor de șist, spunând că în acest caz au existat influențe externe foarte pregnante pe care statul român încearcă să le contracareze.

„Este vorba de o îngrijorare a unui segment al populației, manifestare firească, din zona ecologistă, care își pune întrebări, care dorește răspunsuri care trebuie date mai bine de la stat, ceea ce nu se întâmplă totdeauna, acesta generează o dezbatere care e fertilă până la urmă pentru noi toți. Există fără îndoială și influențe externe mult mai pregnante, de exemplu ele s-au manifestat în Bulgaria unde compania Chevron a și părăsit ideea de a continua cu explorările în acest stat, există ramificații și la noi, mai mult sau mai puțin subtile, cunoaștem această parte mai perversă, mai nocivă, a unor acțiuni de influență externă, încercăm să o contracarăm. Eu, personal, nu sunt fan al gazelor de șist, dar nici nu pot să închid ochii când există potențial pe această dimensiune nouă, globală, pe teritoriul României, să închidem ochii, să nu discutăm, să nu încercăm să aflăm ce avem în subsol și să luăm, atunci când e momentul, decizia optimă din punct de vedere economic, ecologic, strategic pentru statul român dacă să continuăm sau nu. Eu aș fi în favoarea continuării și să încercăm să ne gândim într-o perspectivă mai amplă de timp, ceea ce e rar la noi, adică 20—30 de ani, când resursele convenționale se vor epuiza chiar în zone semnificative”, a spus Maior.

Şeful SRI crede că independenţa energetică a României poate fi obţinută spre finele deceniului, începutul deceniul următor. „Independenţa energetică e un obiectiv strategic. În caz de criză majoră internaţională, să nu fii nevoit să apelezi la surse alternative dificil de obţinut la preţuri foarte mari, ci să poţi subzista. Eu cred că prin programul desfăşurat la nivel strategic, această independenţă poate fi obţinută spre finele deceniului, începutul deceniul următor. Bineînteles că ne-am lovit de tentative ale unor state străine de a împiedica independenţa. Există o perioadă în care noi am pledat pentru realizarea Nabucco. Şi din raţiuni economice comerciale, dar şi din alte raţiuni pe care nu le voi detalia aici, nu a fost realizat. A fost un eşec al UE datorat unor factori pe care nu i-am putut controla foarte bine. Acum suntem în situaţia cu proiectul TAP. Să vedem cum ne putem racorda şi noi”, a declarat George Maior.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.