Ce ne aşteaptă cu Ponta preşedinte

Acum vreo 30 de ani, aflat la un festin în preajma criticului literar Petru Poantă, un poet ce publica sub un pseudonim mult mai sonor decât propriul nume (de origine ucraineană, terminat în „voz”) l-a provocat la un moment dat pe acesta, propunând în gura mare celorlalţi participanţi: „Hai să spunem o poantă!”. Criticul literar Poantă a reacţionat pe loc: „De ce să nu spunem o gorşgovoază?”, folosind numele adevărat al poetului pentru această deşucheată inovaţie lingvistică.

Urmărind mai atent de la o vreme zicerile lui Ponta, sunt tot mai tentat să le numesc „gorşgovoaze”, sastisit de a le tot spune minciuni sau, pur şi simplu, gogomănii, cum sunt ele de obicei. Căci poante nu sunt, oricât ar încerca uneori premierul să le prezinte, cu zâmbetul ce-l caracterizează, drept aşa ceva. Nu numai lipsa totală de umor, care le face nişte combinaţii chinuite având această pretenţie, dar şi monotonia întregului său discurs, aiurelile debitate ca adevăruri infailibile – deşi minciuni cât casa, de cele mai multe ori – fac din zicerile domniei sale adevărate mesaje pentru proşti sau tâmpiţi, singurii care le mai pot lua cât de cât în serios.

Recent, în drum spre Craiova, unde urma să-şi ţină discursul de anunţare a deciziei de a candida din partea partidului său la alegerile prezidenţiale, domnul Ponta s-a abătut din drum, considerând că dă bine la electorat, tocmai prin zonele calamitate de inundaţii din sudul ţării, unde oamenii erau evacuaţi de urgenţă din calea viiturilor năprasnice, cum nu mai cunoscuseră vreodată locurile respective. Ca şi cum n-ar fi fost de ajuns o singură asemenea calamitate, premierul a ţinut să-i adauge calamitatea propriei prezenţe, mai adăugând-o şi pe aceea a denaturării realităţii, declarând că lucrurile nu stau deloc atât de rău cum ştia toată lumea şi că nu există niciun pericol pentru oameni, evacuările făcându-se doar din spirit de prevedere. Drept care au şi murit două persoane la scurt timp după aceea, parcă pentru a-i da cu tifla mincinosului. Pardon, emiţătorului de gorşgovoaze!

Între timp, luând seama nu doar la ridicolul situaţiei, dar şi la gravitatea acesteia, liberalii i-au transmis proaspătului catindat un apel de bun-simţ – având în vedere ororile la care ţinutul cu pricina era supus –, să renunţe la marea adunare electorală din Cetatea Băniei, în semn de respect pentru suferinţele oamenilor.
Desigur, ar fi fost mult prea mult pentru Victor Ponta, care ţinea morţiş ca „marele eveniment politic” să aibă loc tocmai în ziua în care, cu doi ani în urmă, populaţia României se prezentase la referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu. E adevărat, nu putea să-l fixeze pentru ziua în care semnase pactul de coabitare, aceasta depăşind, calendaristic, chiar şi data la care sunt fixate alegerile.

Aşa încât, după o întârziere semnificativă, a sosit precum piaza rea în faţa miilor de susţinători pesedişti pentru a le anunţa în sfârşit hotărârea de care ştia tot natul încă dinaintea ieşirii lui Crin Antonescu şi a liberalilor din mocirla ce devenise, tot graţie măiestrei politici a lui Ponta, USL-ul. Cu acest prilej a ţinut un lung şi plictisitor discurs, la capătul căruia, se spune, sala se golise deja, aproape cu totul. A fost ca la prima reprezentaţie a simfoniei „Despărţirea” a lui Haydn, când instrumentiştii suflau rând pe rând în lumânare părăsind scena, până când, la ultimele acorduri, s-a lăsat un întuneric total.

Aş zice, fără teama de a greşi, că este întunericul care ne aşteaptă pe toţi, în situaţia în care Ponta ar câştiga alegerile şi ar urca treptele spre „tronul” de la Cotroceni. Deja tot mai mulţi români aleg să-şi caute norocul în neagra străinătate, care oricum le pare mai luminată decât realităţile cu care se confruntă în patria lor. Lipsa totală de viziune privind viitorul ţării ce a răzbătut din vorbele goale ale lui Ponta de la acest discurs ar fi de ajuns să ne arunce definitiv în braţele disperării. Chiar neluând în seamă celelalte minuni pe care un asemenea regim ni le pregăteşte. Şi pentru care e foarte semnificativă atitudinea poliţiei din Craiova faţă de locuitorii oraşului, înaintea sosirii lui Ponta. De teama unor manifestaţii împotriva marelui lider de partid, oamenii au fost ridicaţi de pe stradă, de pe băncile din parc şi „duşi la secţie”, cică doar pentru că n-ar fi avut la ei actul de identitate!…

Vă daţi seama ce ne aşteaptă?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Radu Ulmeanu 123 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.