Ce se va întâmpla cu prețul gazului livrat populației în următoarele două luni

Facturile populației pentru gazele naturale vor scădea în medie cu 1,5% de la 1 mai ca urmare a scăderii tarifelor la distribuție cu 6% iar Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) ar putea decide ca de la 1 iulie să liberalizeze complet piața de gaze astfel încât să se evite scumpirea prevăzută pentru acea dată, a declarat șeful autorității, Niculae Havrileț.

Decizia de ieftinire a gazelor a fost luată azi de Comitetul de reglementare al ANRE. “În conformitate cu metodologiile de tarifare, începând cu data de 1 mai 2016, preţurile pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale pentru un număr de 2.947.221 clienţi casnici din categoria de consum B1 (reprezentând aproximativ 94% din total clienţi casnici), vor scădea în medie cu 1,5%”, se arat într-un comunicat al ANRE.

Această scădere se datorează diminuării tarifelor de distribuţie pentru S.C. E.ON Distribuţie România S.A. cu circa 8,8% şi pentru S.C. Distrigaz Sud Reţele S.R.L. cu circa 2,4%, precum și recuperării parțiale de către societăţi a costurilor istorice cu achiziţia gazelor naturale destinate furnizării la clientii casnici.

Astfel, începând cu data de 1 mai 2016 pentru un număr de 1.517.273 clienţii casnici, din categoria de consum B1, al căror furnizor este S.C. E.ON Energie România S.A., preţurile de furnizare a gazelor naturale vor scădea cu circa 1,9 %.

De asemenea, pentru un număr 1.429.948 clienţii casnici, din categoria de consum B1, al căror furnizor este S.C. ENGIE ROMÂNIA – S.A., preţurile de furnizare a gazelor naturale vor scădea cu circa 1%. “Având în vedere însă, că de serviciul de distribuţie beneficiază toţi clienţii noncasnici racordaţi la sistemele de distribuţie, scăderea tarifelor de distribuţie este un element care ar putea genera/determina şi o scădere a preţurilor de furnizare aferente pieţei concurenţiale, în funcţie de serviciile care fac obiectul contractelor de furnizare în regim negociat şi a condiţiilor contractual”, se mai spune în comunicatul ANRE.

Legat de calendarul de liberalizare, Havrileț a spus că acesta a fost stabilit de guvern, prin hotărîre, şi nu poate fi eliminat decât prin acelaşi tip de act normativ. Această operațiune vizează eliminarea prețurilor reglementate de către autorități pentru populație și micii consumatori, care vor trebui să cumpere gazele naturale la preț negociat.

„Dacă nu se renunţă la calendarul de liberalizare stabilit prin hotărâre de guvern, preţul pentru achiziţia gazului pentru piaţă reglementată creşte de la 60 de lei la 66 de lei pe Megawat-ora, ceea ce ar duce la o creştere de circa 3%”, a afirmat Havrileţ. Potrivit acestuia, ANRE va solicita renunţarea la calendar şi implicit va propune liberalizarea anticipată a pieţei, având în vedere evoluţia favorabilă a preţurilor gazului pe piața mondială.

Calendarul de liberalizare aprobat în vara anului trecut prevedea ca interval de renunţare la preţurile reglementate perioada 1 iulie 2015 – 30 iunie 2021. În a doua jumătate a acestui an, prețul gazelor venit din import, în special din Rusia, va fi mai scăzut decât cel din producția internă ca urmare a diminuării prețurilor la nivel mondial, aflate în strânsă legătură cu evoluția cotațiilor țițeiului.

”Preţul gazelor de import va continua să scadă şi va ajunge în trimestrul al treilea şi al patrulea al acestui an mai mic decât cel de producţie internă. Conform contractelor pe care le avem, iarna viitoare, gazele de import vor fi cu 10% mai ieftine decât cele autohtone”, a declarat ieri Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON România. Potrivit acestuia, scăderea prețurilor gazelor pe piețele internaționale a dus la apariţia situaţiei în care preţul pentru populaţie ar scădea dacă ar fi incluse în coş şi gaze de import. În trecut, gazele ruseşti erau de regulă de două ori mai scumpe faţă de cele interne. Nivelul cel mai mare a fost atins în 2008, când preţurile au ajuns la 530 de dolari pe mia de metri cubi, în timp ce, în decembrie 2015, preţul gazelor ruseşti scăzuse la 232 dolari pe mia de metri cubi.

Deocamdată, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a stabilit ca populaţia și termocentralele care livrează agent termic consumatorilor casnici să consume gaze doar din producţie internă, care vor deveni mai scumpe decât cele din import, iar situaţia s-ar putea menţine până în martie anul viitor.

”Procentul gazelor naturale din import în consumul CPET (clienţii casnici şi producătorii de energie termică pentru încălzirea populaţiei – n.r.) în perioada 1 aprilie 2016 – 31 martie 2017 (este – n.r.) considerat la nivelul de 0%”, se spune într-un document ANRE.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.