Cei 14 candidaţi la alegerile prezidenţiale

Paisprezece candidaţi s-au înscris în cursa electorală care va da noul președinte al României. Cei paisprezece se vor înfrunta duminică în primul tur al prezidențialelor.

Urnele se vor deschide la ora 7.00 dimineaţa şi se va vota, pe teritoriul României, până la orele 21.00.

Cei 14 candidaţi

Victor Viorel Ponta (Alianţa Electorală PSD-UNPR-PC). Premier și lider PSD. Candidează pentru prima dată la presedinţie.

Klaus-Werner Iohannis (Alianţa Creştin-Liberală PNL-PDL). Primarul Sibiului din anul 2000. Candidează la funcţia supremă în stat după ce fostul lider al PNL, Crin Antonescu, a renunţat la candidatură.

Elena Udrea (Partidul Mişcarea Populară). A fost ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului în cabinetul condus de Emil Boc. A demisionat din PDL după alegerea lui Vasile Blaga în funcţia de preşedinte al partidului şi a devenit lider PMP. Este cel mai tânăr candidat la Preşedinţie.

Monica Luisa Macovei – candidat independent. A fost ministru al Justiţiei şi a demisionat din PDL pentru a candida la alegerile prezidenţiale.

Călin Popescu Tăriceanu – candidat independent. Fost premier al României, în prezent este preşedintele Senatului.

Teodor Meleşcanu – candidat independent. Fost director al Serviciului de Informaţii Externe, fost ministru de Externe.

Dan Diaconescu (Partidul Poporului – Dan Diaconescu). Ziarist, prezentator, fondator al televiziunilor OTV şi DDTV. În 2010 a format Partidul Poporului.

Kelemen Hunor (UDMR). Fost ministru al Culturii şi vicepremier în cabinetul condus de Victor Ponta

Szilagyi Zsolt (Partidului Popular Maghiar din Transilvania). Din 2008, de când a fost numit şeful de campanie al candidatului Tokes Laszlo la alegerile europarlamentare din 2009, şi până în prezent este şeful de cabinet al acestuia, la Bruxelles.

Corneliu Vadim Tudor (PRM) candidează pentru a cincea oară la alegerile prezidenţiale. În anul 2000 a ajuns în turul doi al scrutinului, pe care l-a pierdut în faţa lui Ion Iliescu.

Constantin Rotaru (Partidul Alternativa Socialistă). Om de afaceri. A candidat la alegerile parlamentare pentru Parlamentul European din 25 noiembrie 2007 şi în 2009 a candidat la Preşedinţia României.

William Brânză (Partidul Ecologist Român) – Deputat. A fost membru PDL

Gheorghe Funar – candidat independent. Fost primar al municipiului Cluj-Napoca

Mirel Mircea Amariței (Partidul Prodemo). Avocat de profesie

Ordinea candidaților pe buletinele de vot la primul tur

1. Hunor Kelemen

2. Klaus Werner Iohannis

3. Cristian Dan Diaconescu

4. Victor Viorel Ponta

5. William Gabriel Brânză

6. Elena Gabriela Udrea

7. Mirel Mircea Amariței

8. Teodor Viorel Meleșcanu

9. Gheorghe Funar

10. Zsolt Szilagyi

11. Monica Luisa Mocovei

12. Constantin Rotaru

13. Călin Popescu Tăriceanu

14. Corneliu Vadim Tudor

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.