Cenzura se impune cu zâmbet Fulbright pe buze

La începutul acestui an, Buletinul Departamentului Securității Interne din SUA privind terorismul arăta că în Statele Unite este un mediu plin de amenințări alimentate de ”narațiunile online false, teorii ale conspirației și alte forme de dezinformare, informații false și malițioase, introduse si/sau amplificate de actori interni și străini”. ”Acești actori caută sa exacerbeze fricțiunile societale, să semene discordie și să submineze încrederea în instituțiile statului, să încurajeze protestele, care pot duce la acțiuni violente”.

Pornind de la aceste concluzii ale ”ministerului de interne” din SUA, administrația Biden a decis să înființeze un Consiliu privind Dezinformarea (Disinformation Governance Board). Obiectivele sale sunt formulate suficient de vag cât acest nou organism să poată fi considerat un nou braț al cenzurii online. Conceptele de ”dezinformare” și ”informație falsa” sunt definite atât de vag, încât misiunea noului organism poate fi socotita undeva la limita dintre intenție serioasă și satiră.

Cea mai buna imagine a acestei noi instituții a cenzurii este dată de însăși persoana nominalizată la conducere de administrația Joe Biden. Este vorba despre ”experta în dezinformare” Nina Jankowicz. În vârstă de 34 de ani, Jankowicz a studiat un semestru în Rusia, iar în 2017 a fost consilier la Ministerul de Externe al Ucrainei, printr-o bursă Fulbright-Clinton.

”Cu greu îți poți imagina o denumire de instituție mai orwelliană, în afară de cea a de Minister al Adevărului. Firește, această instituție avea nevoie la conducere de un personaj cu adevărat dedicat care să monitorizeze discursul politic din SUA. Această persoană este Jankowicz, cunoscută pentru orientarea sa împotriva libertății de exprimare. Ea a fost selectată de administrația Biden după ce diseminat dezinformările progresiștilor, în timp ce cerea cenzurarea conservatorilor americani”, scrie Jonathan Turley.

”Jankowicz a declarat că Congresul trebuie să adopte noi legi care să interzică ridiculizarea femeilor în mediul online. A declarat, în 2021, că ”dezinformarea de gen” este ”o problemă de securitate națională și o amenințare la adresa democrației, motiv pentru care este nevoie de cenzură guvernamentală”, mai scrie Turley. Trecând de la problemele de gen la cele politice, Jankowicz este una dintre susținătoarele vânătorii de vrăjitoare Russiagate, spunând de mai multe ori că informațiile din dosarul fostului spion britanic Christopher Steele sunt cât se poate de adevărate, în condițiile în care chiar echipa FBI care a anchetat acest caz a ajuns la concluzia că aceste date despre fostul președinte Trump și echipa sa sunt irelevante li neconcludente. Pe de altă parte, noua șefă a cenzurii internetului consideră că scandalul laptopului lui Hunter Biden, fiul președintelui SUA, a plecat de la informații false.

Jankowicz a fost numită în fruntea ”Ministerului Adevărului” în momentul în care mogulii americani din Silicon Valley sunt îngrijorați de preluarea companiei Twitter de către un miliardar care nu este neapărat asemeni lor – Elon Musk, care s-a întâmplat să fie cel mai bogat om din lume în anul 2021. Musk este cunoscut pentru viziunile sale mai excentrice, inclusiv în ce privește libertatea de expresie, iar asta a creat îngrijorări în mediul platformelor social media, dar și la nivelul guvernului, unde Jankowicz a spus: ”Mă cutremur când mă gândesc la ce înseamnă pentru comunitățile marginalizate faptul că asbolutiștii libertății de exprimare preiau tot mai multe platforme social media”.

”«Experții în dezinformare», inclusiv Jankowicz, seamănă surprinzător de mult cu «experții» în islamism din perioada Bush. Aceștia din urmă aveau niște CV-uri impresionante, care însă la o analiză mai atentă se reduceau la: «vreme de ani de zile am promovat propaganda preambalată și sponsorizată de stat despre cum X este o amenințare la adresa democrației»”, scrie Unherd.

Republicanii americani au comparat noua instituție condusă de Jankowicz cu Marele Zid Chinezesc cibernetic, sugerând că administrația Biden dorește să aplice politici similare. Potrivit Unherd, strategia echipei ”expertei” Jankowicz ar putea fi aceea de a scoate în evidență câteva cazuri clare de încălcare a legii (fie că este vorba despre hărțuire, incitare la violență, vulnerabilități și amenințări la adresa securității naționale), pentru a alerta și sensibiliza cât mai mult publicul, totul pentru a pregăti terenul pentru o legislație care să permită tot mai multă cenzură și mai multă intruziune a statului în viața cetățeanului.

Amintita ”expertă în dezinformare” Jankowicz și-a pus pe muzica din Mary Poppins viziunile sale extreme despre libertatea de exprimare și cenzură și, oricât de bizar ar părea, a postat materialul respectiv pe platformele sociale. Seamănă profilul șefei cenzurii administrației Biden cu cel al ”experților anticorupție”, mai nou al ”experților antidezinformare”, cu profilul agitatorilor online, al organizatorilor de proteste, al magistraților exaltați anticorupție si anti-ciumă roșie din Europa de Est, din România? Poate că da, poate că nu. Însă este tot mai limpede că invazia statului în viața privată și cenzura care se impuneau, cu câteva decenii în urmă, cu scrâșnete de dinți, se impun acum cu zâmbet Fulbright pe buze și cu cântecele Disney.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 15

17 Comentarii

 1. Mi-e teama ca aberatia americana va avea consecinte dramatice in Romania, pe principiul „daca cineva stranuta la Washington, la Bucuresti se face gripa!”.

 2. Idiotii astia de democrati nu se lasa pana nu vor transforma SUA in ruine! Statele conduse de ei vor fi cele mai lovite de nenorocirile care vor veni!

  Dragii Taichii romanasi, fugiti cat mai puteti din regiunile conduse de Magari si masati-va in zonele din jurul bisericilor ortodoxe, ca vine o Urgia cum nu a mai fost niciodata in istoria Americii! Sa nu ziceti ca nu ati fost avertizati!

 3. HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!
  Se pare că Washingtonul nu promovează măscărici la conducere numai în Ukraina, ci acum și în State…
  Cum muiqa dreaqu’ să pui o astfel de panaramă intr-un post oficial? …de fapt, să nu ne mai mirăm, ci să ne amintim că Anița Călin-„Bitch All” a fost pusă (prin ingerințe amerloce-sirvicizde în PeSeDE-u’ lu’ Ciolacu’) MENESTRELĂ LA „Justiție” în Bukale, după ce a înghițit bine maneta schimbătorului de viteze dîn „D’acia 2022” lu’ Joiană, pus și el apoi viță-chef la N.A.T.O.-ul aflat în moarte clinică… Șpagasinii (cumm credeți că și-a luat Anița diploma în Drepți, și ce credeți că a făcut Joiană cu banii primiți ca șpagă de la ea?
  https://www.luju.ro/ana-a-clacat-nervos-stupefiant-ministresa-justitiei-ana-birchall-transmite-mesaje-cu-jigniri-jurnalistilor-antena-3-soasa-din-sarite-de-fimuletul-in-care-ii-dadea-5-000-euro-lui-mircea-geoana-pentru-un-post-de-deputat-oana-zamfir-primeste-editorul-emisiun
  …că ea știe din adolescență să combine utilu’ cu plăcutu’, maneta cu teancu’ dă $$…) conduc în gruparea N.A.T.O., deci ne putem închipui ce a făcut și goldfowitza asta
  https://t.co/RZqILqT18c
  în culisele politrucimii amerloce…

 4. „Protocoalele Sionului”. Asta-i ! Se lucreaza pentru a fi implantate „pas cu pas”(vorba unui personaj).Noroc ca mai exista China…..

 5. Nu se poate concepe o dezinformare mai eficienta decat utilizand un neprofesionist drept conducator de for.Problema nu este de a proteja populatia de dezinformare ci de a o feri de informatia adevarata.Discreditarea unei zone informationale amplifica confuzia.Asta e scopul.
  Tema a fost propusa in urma cu cateva luni in Israel.Poate ca Israelul a refuzat sa o puna in practica intelegand riscul existential avand in vedere conflictele cu vecinii.Asta mai lipsea sa fie un intermediar care sa interpreteze daca „atacul a fost sau nu adevarat”.Pe langa atatea servicii de informatii mai trebuie si servicii de dezinformare.Inflatia se intampla si la gandirea progresista americana nu doar in economie.

 6. Cand nazistii lui Putina lanseaza zilnic borhotul lor de minciuni de te crucesti cum dreac sa se apere de gogosile instigatoare la dezbinare si violentza o societate care se vrea libera si civilizata si cu dreptul la libertatea cuvantului,cand tocmai aceste libertati devin vulnerabilitatea maxima de care profita dusmanii societatii libere si civilizate.Pentru ca dusmanii stiu ca sunt in lumea civilizata si multi frustrati care nu se pot adapta la competitie libera si vor,mai degraba inapoi intr-o societate in care sa-i duca altii in spate pana la falimentul final asa cum deja a fost demonstrat in comunism,sau exista multi distrusi la cap de alcool si droguri care cred ca dusmanul le va da mai mult si mai ieftin,sau gratis,mastrapolul si prafurile necesare. Apoi sunt cei neispraviti din nastere care cred orice este nasol la noi si bun la dusman si preiau gogosile si le dau mai departe ca niste papagali.Si mai ales ca nazistii rusnaci au terminat-o cu o CENZURA DIABOLICA LA EI,cu o dezimformare si interdictii cu puscarie cat cuprinde.Astfel asazisa cenzura in lumea libera este doar o frectie temporara,dar necesara,insa comparativ cu ce este vesnic la dusman in ograda,este doar o mangaiere pe capul ticalosilor propagandisti mincinosi,sau a papagalilor penibili,toti actionand,de fapt,in favoarea dusmanului si in paguba noastra a tuturor oamenilor care nu mai vrem dictaturi si totalitarism.Si asta pentru ca nu este alta varianta in lupta cu dictaturile criminale decat aceea in care CUI PE CUI SE SCOATE.Si ce trebuie sa se mai intample ca sa inteleaga toti oamenii ca cineva a inceput deja un razboi impotriva oamenilor pasnici si civilizati.

 7. Oare prima fraza a comentariului tău arată că ești civilizat ?
  Oricum, e limpede ca nu stii ce e Nazismul, dar folosesti termenul fiindcă te-au convins ALȚII ca asa e…?

 8. Bey @ marine,ce vrei sa spui cu filmuletele alea? Ca-i „nazizm” in Ucraina? Pai cat nazism era in Ucraina si ce rau le-a facut rusnacilor pana nu au intrat marii si adevaratii nazisti care sunt numai rusnacii lui Putina si le-au ocupat Crimeea,parte integrata a Ucrainei,plus ca le-au mai plantat adevaratii nazisti putinisti si niste haite de rebeli rusnaci nazisti care cica sunt ei „republicii”.Pai cum sa nu iesi la lupta cand dusmanul iti incaleca tzara si iti omoara populatia,si mai au tupeul ca sa zica ca cei ce nu l-i se supun si nu le cedeaza populatie si teritorii sunt nazisti si nu ca ei rusnacii lui Putin sunt singurii nazisti mondiali.Petru porcii rusnaci toti din lumea civilizata suntem „nazisti” ca nu le stam lor la regulat si,mai ales, nu acceptam ca ne-au luat ei cu forta teritorii asa cum au facut finlandezilor jumuliti de teritorii si populatie,tarilor baltice incalecate cu totul,polonezilor distrusi de ei de tot ca stat,dar agresati si jumuliti iar de rusnaci dupa eliberare si reinfiintare ca stat liber,slovacilor jumuliti de teritoriu si de populatie,romanilor jumuliti de teritoriu si de populatie si georgienilor jumuliti de teritorii si cu populatie exterminata pur si simplu.Si se mai dau si eliberatori de nazisti in razboiul mondial,dar considera si acum ca jumate de Europa este imperiul lor pierdut ca asa elibereaza ei si cele peste cinspe popore inchise in Cavoul lor care este Rusia,adevaratul stat artificial si imperiu care nu a fost desfiintzat inca.

 9. dap deeper tu cunosti, se vede. si te arde ceea ce vedem noi, restul de tine. lucrezi se pare deja la ministerul adevarului si adevarul tau te va rostogoli curand. va fi prea tarziu cand veri deschide „ochii” aka buzunarele largite pentru plata postacilor putorii care devalizeaza Romania de 32 de ani…dahh tovarashe, adevarul este dincolo de tine. dar nu de noi. noi toti il vedem. ai coborat in strada intre oamenii obisnuiti in ultimii 2 ani? poate ar trebui…coboara din „palatul de clestar” intre oamenii obisnuiti si adevarul te va palmui, pentru ca meriti. hai succ-escuri!

 10. Act patriot ameliorat cu modificarile si completarile de rigoare. Ghinion.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.