Cine este noul șef al Parlamentului European

Candidatul Partidului Popular European, Antonio Tajani, a fost ales președinte al Parlamentului European, pentru un mandat de doi ani şi jumătate, în urma votului eurodeputaţilor reuniţi în cadrul sesiunii plenare la Strasbourg marţi. Tajani a obținut 351 de voturi.

Contracandidatul său, socialistul Gianni Pittella, a obținut 282 de voturi.

Au avut loc patru tururi de alegeri, întrucât niciunul dintre candidaţi nu a obținut majoritatea absolută a voturilor exprimate în primele trei tururi organizate pe parcursul zilei de marți. La cel de-al patrulea tur au participat Antonio Tajani (PPE, Italia) şi Gianni Pittella (S&D, Italia), cei doi fiind candidaţii cel mai bine clasaţi în cel de-al treilea tur. Au fost exprimate 713 voturi, dintre care 633 valide. Astfel, Antonio Tajani a obţinut 351 voturi, iar Gianni Pittella 282.

Tajani a fost vicepreședinte al Parlamentului European, fost comisar european pentru Industrie și Antreprenoriat și fost vicepreședinte al Comisiei Europene.

Înainte de a intra în politică, Tajani a fost ofițer în Forțele Aeriene ale Italiei și a lucrat apoi ca jurnalist. A fost unul dintre fondatorii partidului Forza Italia. În primul guvern al lui Silvio Berlusconi (1994-1995), Tajani a fost purtător de cuvânt.

În 2014 Antonio Tajani a refuzat indemnizația lunară de 13.000 de euro acordată de Comisia Europeană foștilor vice-președinți ai Comisiei timp de trei ani după încetarea mandatului. Politicianul italian a spus atunci că este o obligație morală să nu accepte acești bani atâta vreme cât activează ca europarlamentar.

Este unul dintre membrii Convenției Europene care a pus la punct textul Constituției Europene care nu a mai intrat în vigoare, pentru că a fost respinsă la referendumurile din Franța și Olanda.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.