Cine luptă mai bine în Siria

Un raport recent al serviciilor americane susţine că Statul Islamic pierde din putere. Asta pentru că două forţe, SUA şi Rusia, luptă împotriva jihadiştilor, însă campaniile lor militare sunt diferite, potrivit independent.md.

Rusia, America şi Siria au un duşman comun, iar acesta se numeşte ISIS, se arată într-o analiză a publicaţiei de propagandă pro-Moscova, Sputnik. Cel puţin aşa susţine Kremlinul, întrucât Occidentul a acuzat Rusia că atacă inclusiv rebelii care luptă împotriva preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

În septembrie 2014, Barack Obamaa promis să distrugă Statul Islamic prin lovituri aeriene masive. În noiembrie 2015, Vladimir Putin a spus că scopul campaniei ruse în Siria este „să cureţe ţara de terorişti”. Însă intervenţiile militare ale celor două puteri sunt diferite.

Rusia a început raidurile aeriene în Siria pe 31 septembrie. În primele 100 de zile ale operaţiunii, avioanele ruseşti au lansat 5.600 de lovituri, cu o medie de 50-60 pe zi.

În aceeaşi perioadă, Forţele Aeriene americane au efectuat 3.500 de raiduri. În total, Statele Unite, care luptă împotriva ISIL din septembrie 2014, au lansat 65.000 de atacuri, cu o medie de 120 pe zi. Aeronavele americane au încercat să furnizeze în permanenţă suport aerian opoziţiei din Siria şi forţelor kurde, scrie analiza citată.

Rusia a trimis forţe în baza aeriană Hmeymim, de lângă oraşul sirian Latakia, în apropiere de teatrul de război. Aproape 4.000 de militari şi peste 70 de aeronave de luptă staţionează în prezent la baza Hmeymim. Printre avioanele de război se numără modelele Su-30, Su-35, Su-24, Su-34 şi Su-25, fiecare jucând un rol bine stabilit în campania aeriană.

De exemplu, Su-24 poate transporta până la 7,5 tone de arme, pe o distanţă de 560 de kilometri. Su-34 este şi mai performant – poate transporta până la opt tone de bombe pe o distanţă de peste 1.000 de kilometri.

Expertul militar Mikhail Khodarenok a explicat că, pentru a se angaja eficient în luptă, avioanele trebuie să decoleze dintr-o bază apropiată de teatrul de război.

Şi bombardiere cu rază lungă de acţiune, cum ar fi Tu-22, Tu-95 şi Tu-160, au fost implicate în campania Moscovei.

În schimb, Statele Unite nu au o bază în zona de conflict. Avioanele americane de luptă decolează de pe aerodromuri din Qatar, Kuweit, Turcia şi Emiratele Arabe Unite, precum şi de pe patru portavioane din Golful Persic şi Marea Roşie. Această strategie permite SUA să folosească mai multe aeronave decât Rusia.

Forţele americane utilizează în Siria avioanele F-16 şi F-15, ambele depăşite ca performaţă de modelele Su-30 ruseşti, susţin jurnaliştii de la Sputnik. Americanii folosesc şi aparate F-22 în campania din Orientul Mijlociu, despre care chiar ziariştii ruşi scriu că zboară cu viteze supersonice şi sunt foarte uşor de manevrat.

Pentru bombardamente, americanii au avioanele B-1 Lancer, care au o autonomie de 12.000 de kilometri fără să fie necesară realimentarea cu combustibil. De la începutul operaţiunii SUA, aparatele Lancer au lansat peste 5.000 de lovituri aeriene.

Aviaţia rusă este susţinută în luptă de forţele navale, cu nave de război şi submarine. Mai mult, Rusia susţine că a lansat rachete de pe nave împotriva poziţiilor Statului Islamic, de la o distanţă de peste 1.500 de kilometri. În total, 48 de lovituri cu rachetă ar fi fost lansate de pe nave şi submarine.

La rândul lor, forţele americane au lansat 47 de rachete de pe portavioane în timpul operaţiunii din Siria.

Costurile războiului

Potrivit Pentagonului, SUA cheltuiesc aproape 11,4 milioane de dolari pe zi pentru operaţiunile împotriva Statului Islamic din Siria şi Irak. Întreaga campanie a costat până acum 5,8 miliarde de dolari. Spre comparaţie, America a investit 2,5 miliarde de dolari în războiul din Golf din anul 1991.

În schimb, armata rusă şi-a desfăşurat operaţiunile investind mai puţini bani. Războiul din Siria costă Rusia 2,5 milioane de dolari pe zi. Până acum, Moscova a alocat între 225 şi 300 de milioane de dolari pentru întreaga operaţiune.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.