Cîteva considerații despre cazul Robert Turcescu

Prima considerație este că un caz Robert Turcescu nu există decît în aparență. Cazul despre care este vorba e cel al candidatului la prezidențiale fost ofițer acoperit, să-l numim X.

Robert Turcescu nu s-a deconspirat ca ofițer acoperit. Ramînînd în convenția “ofițerului acoperit” prin natura situației, “detonarea” lui RT este doar maniera de a stîrni un interes cît mai mare pentru subiect și, în special, trambulina pentru saltul la faza a doua a operațiunii. Cum am văzut, scenariul nu prevede pentru RT, pentru moment, decît o singură replică: Vreau la judecător.

O altă considerație vizează mijloacele de a proba fosta calitate a lui X de ofițer acoperit. Consensul este că asemenea documente nu pot exista. Ba pot. Despre serviciile din România se vorbește ca despre niște sisteme omogene și ermetice. Nu sunt așa pentru simplul motiv că ele sunt formate din oameni, iar oamenii sunt și au fost întotdeauna veriga slabă. Fie că vorbim despre loialități politice ascunse ale unor membri ai serviciilor, fie că e vorba despre mobiluri mercantile sau veleitare, toate pot genera fisuri pentru scurgerea de informații și/sau documente. Asta s-a întîmplat și cu dosarul lui X (probabil deja de mai mult timp).

Rolul lui RT este de a ajunge la un procuror (nu la un judecător, altă fentă, pentru că nu trebuie apăsat pe procuratură) cu aceste documente. Despre sursă va spune probabil că el, ca jurnalist, nu o poate devoala.

În faza următoare, documentele vor ajunge în plic la diverși oameni din presă și vor deveni publice. Ziariștii îl vor întreba pe RT dacă documentele publicate sunt de aceeași natură cu cele prezentate de el procurorului. Și RT va da de înțeles că da.

Documentele nu sunt originale, ci doar copii, dar asta e suficient. Căci problema lui X va fi “judecată” nu la tribunal, ci în media. Infracțiunea pe care o vor proba documentele va fi, cel mai probabil, cea că magistratul X, acum vreo 15 ani, să zicem, a fost în același timp ofițer acoperit. Cît de mult va cîntări asta, rămîne de văzut. Efectul incriminant va depinde mult de cum va fi orchestrată această fază finală. Și de reacția procuraturii.

Ce se va întîmpla cu RT? Va reveni în același studio și va explica, cu scuzele de rigoare, că nu a făcut un joc politic, ci un extrem de necesar demers jurnalistic de relevanță specială, avînd în vedere importanța alegerii corecte a viitorului președinte. Cît de mult îl va afecta asta profesional, rămîne tot de văzut. Iar în ceea ce-i privește pe acoperiții din presă – vine toamna, vremea se răcește și poate să plouă, probabil că vor mai pune o haină pe ei și vor deschide umbrela.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Liviu Tofan 3 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.