Cod Roșu de inundații: județele vizate

A fost extins Codul Roşu de inundaţii. Hidrologii au instituit Cod Roșu de inundații pe râuri din nouă județe (Harghita, Covasna, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Iași, Vaslui și Galați) până sâmbătă după-amiază, la ora 14,00.

Codul Roșu vizează râurile din bazinele hidrografice: Olt amonte confluenţa R. Negru şi R. Negru (judeţele Harghita şi Covasna), afluenţii din bazinul superior şi mijlociu al Bistriţei (judeţele Suceava, Harghita şi Neamţ), Trotuş (judeţele Harghita, Neamţ şi Bacău), Putna (judeţul Vrancea), Bârlad (judeţele Iaşi, Vaslui, Bacău, Vrancea, Neamţ şi Galaţi) şi afluenţii mici aferenţi cursurilor mijlocii şi inferioare ale Siretului şi Prutului (judeţele Bacău, Vrancea, Vaslui şi Galaţi).

Hidrologii spun că fenomenele periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri din judeţele Neamţ, Bacău, Vrancea, Galaţi şi Vaslui.

De asemenea, este în vigoare codul portocaliu de inundaţii, valabil până sâmbătă la ora 18.00 , şi care vizează râurile din 15 judeţe: Harghita, Mureş, Covasna, Braşov, Sibiu, Buzău, Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Botoşani şi Iaşi.

Ministrul de Interne, Petre Tobă, a solicitat vineri conducerii Inspectoratului pentru Situații de Urgență să ia în calcul suplimentarea efectivelor și mijloacelor tehnice în județele unde se menține riscul de inundații.

„Având în vedere noile prognoze, o să cer ISU să-și facă propriile evaluări și, imediat, după această ședință operativă, să luăm măsuri de a suplimenta efectivele și mijloacele noastre în județele care vor fi în continuare sub cod roșu (de inundații — n.r.) sau sub atenționările meteo, astfel încât, prin toate măsurile pe care le vom lua la nivel teritorial să avem populația în siguranță. Toată această activitate va fi coordonată prin centrul integrat de la nivelul MAI”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, într-o ședință a Comitetului național pentru situații de urgență.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mia Tudose 1890 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.