Comportament tehnocrat în an electoral

Cheltuielile cu personalul au crescut cu 10,3% în primele șapte luni ale acestui an față de perioada similară a lui 2015, iar cele cu asistența social au fost cu 7,8% mai mari comparativ cu ianuarie-iulie 2015, relevă datele Ministerului de Finanțe.

Aceste măriri vin în condițiile în care cheltuielile cu salariile reprezintă 25% din total și cele cu asistența socială au o pondere de 35%. Anul electoral își cere astfel tributul indiferent dacă vorbim de un guvern politic sau tehnocrat. Conform analistului Florin Cîțu, sunt programe pe care acest guvern le-a aprobat și care implică resurse de la buget: Prima Casă s-a prelungit de trei ori, programe de ajutoare de stat, academie de stat, pentru funcționari.

În plus, spune Cîțu, rectificarea bugetară din această vară are la bază legea salarizarii din sectorul public. “Nu are legătură cu ce s-a votat în parlament în iarnă. Se adaugă la acelea. Ministrul Pâslaru (Dragoș Pâslaru, ministrul muncii, n.r.) spune că repară inechități din trecutt etc.- crește anvelopa salarială”, a mai spus Cîțu.

În jur de 650 de mii de bugetari beneficiază de creşteri salariale începând de la 1 august, impactul bugetar fiind de 870 de milioane pentru anul acesta şi de 2,6 miliarde lei pentru anul următor. Finanțele susțin că majorările salariale acordate în a doua parte a anului 2015 au fost de 12% pentru personalul din instituțiile publice locale, 25% pentru personalul din sistemul public sanitar și a personalului din sistemul public de asistență socială, de 5% din luna septembrie și de 15% din luna decembrie pentru personalul din învățământ, 10% pentru personalul din sistemul bugetar exclusiv sănătate, învățământ și asistență socială. Majorarea salariului minim brut pe țară a fost cu 75 de lei începând cu 1 iulie 2015, de la 975 de lei la 1050 de lei și cu 200 de lei începând cu 1 mai 2016, de la 1050 de lei la 1250 de lei.

În analiza cheltuielilor de personal trebuie ținut cont de faptul că în trimestrul I 2015 s-a plătit prima tranșă aferentă plăților drepturilor stabilite prin hotărâri judecătorești în sumă de aproximativ 1,5 miliarde de lei. Cheltuielile cu asistența socială au fost influențate în principal de majorarea cu 5% a punctului de pensie începând cu 1 ianuarie 2016 și de dublarea alocației de stat pentru copii începând cu 1 iunie 2015.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.