Concluziile întâlnirii cu ușile închise Putin – Poroșenko

Președintele rus Vladimir Putin și cel ucrainean, Petro Poroșenko, s-au întâlnit în cele din urmă marți noapte la Minsk.

Întrevederea dintre preşedintele rus şi omologul său ucrainean Petro Poroşenko s-a încheiat, după aproape două ore de discuţii cu uşile închise, a anunţat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de RIA Novosti.

După întâlnirea cu Putin, Poroşenko a declarat miercuri că toate părţile, inclusiv Rusia, au susţinut propunerile sale pentru încetarea confruntărilor în estul Ucrainei.

„Strategia de pacificare pe care vrea s-o aplice Ucraina a fost susţinută de către toţi liderii care au participat la summitului de la Minsk, fără excepţie”, a afirmat Poroşenko, conform unui comunicat.

„Va fi pregătită o foaie de parcurs pentru a ajunge cât mai repede la un regim de încetare a focului care trebuie obligatoriu să fie bilateral”, a precizat Poroșenko într-un comunicat dat publicității după întrevederea cu Poroșenko.

Liderul de la Kiev a apreciat marți că discuțiile multilaterale de la Minsk, la care au participat și liderii din Kazahstan și Belarus, dar și șefa diplomației europene, Catherine Ashton, au fost „dure și complexe”.

Vladimir Putin a afirmat la rândul său că Rusia va face totul pentru un proces de pace şi pentru încetarea vărsării de sânge în Ucraina.

„Rusia va face totul pentru procesul de pace, dacă acesta va fi lansat (în Ucraina). Acest proces trebuie să înceapă cât mai curând”, a afirmat Putin, după întrevederea la Minsk cu omologul său ucrainean, citat de RIA Novosti.

În cadrul negocierilor s-a convenit asupra unei noi reuniuni a Grupului de contact pentru Ucraina, iar reuniunea urmează să aibă loc în zilele următoare, la Minsk, a mai anunțat Putin.

Putin a mai spus că a căzut de acord cu omologul său ucrainean în privința reluării convorbirilor privind aprovizionarea cu gaz între Moscova și Kiev, conform unor agenții de presă străine.

Preşedintele rus a comentat și arestarea de către serviciile de securitate ucrainene a unor paraşutişti ruşi. Putin a confirmat declaraţiile unei surse militare ruse, menţionând că cei zece militari participau la misiuni de patrulare la frontiera ruso-ucraineană.

„Încă nu am primit un raport din partea Ministerului Apărării, însă am înţeles că aceşti militari patrulau frontiera şi, posibil, au traversat-o accidental”, a afirmat Putin.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.