Copiii şi elevii, evaluaţi după clasa pregătitoare, clasa a II-a, a IV-a, a VI-a, a IX-a şi la bacalaureat

Copiii şi elevii vor fi evaluaţi pe toată durata pregătirii, la finalul clasei pregătitoare, la sfârşitul claselor a II-a, a IV-a, a VI-a, a IX-a şi la bacalaureat, pentru a se vedea cum au fost însuşite anumite noţiuni, iar rezultatele vor fi trecute în Portofoliul educaţional.Proiectul Legii educaţiei prevede că, la finalul clasei pregătitoare, cadrul didactic responsabil întocmeşte, în baza unei metodologii elaborate de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS), un raport de evaluare a competenţelor cognitive, emoţionale şi sociale ale copilului, anunţă Mediafax.

La finalul clasei a II-a, fiecare şcoală, în baza unei metodologii elaborate de către MECTS, organizează şi realizează evaluări la scris-citit şi matematică. Rezultatele evaluărilor sunt folosite pentru elaborarea planurilor individualizate de învăţare ale elevilor. Rezultatele evaluării şi planurile individualizate se comunică părinţilor, elevilor şi constituie documente din Portofoliul educaţional al elevului.

La finalul clasei a IV-a, MECTS realizează, prin eşantionare, o evaluare la nivel naţional a competenţelor fundamentale dobândite în ciclul primar, după modelul testărilor internaţionale, "pentru diagnoza sistemului de învăţământ la nivel primar", se arată în proiect.

La finalul clasei a VI-a, toate şcolile, în baza unei metodologii elaborate de MECTS, organizează şi realizează evaluarea elevilor prin două probe transdisciplinare: limbă şi comunicare, matematică şi ştiinţe. Proba de limbă și comunicare va cuprinde limba română, limba modernă I şi limba maternă, pentru elevii din clasele cu predare în limbile minorităților. Rezultatele evaluărilor sunt utilizate pentru elaborarea planurilor individualizate de învăţare ale elevilor şi pentru preorientarea şcolară către un anumit tip de liceu. Rezultatele evaluării şi planurile individualizate de învăţare se comunică părinţilor elevilor şi sunt trecute în Portofoliul educaţional al elevului. 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.