Creşte numărul de inspectori fiscali trimişi în judecată de firmele controlate

Sindicatul Funcţionarilor Publici atrage atenţia că a crescut numărul cazurilor în care inspectori fiscali ajung în faţa instanţei, în dosare în care sunt daţi în judecată de contribuabili intraţi în atenţia ANAF şi solicită în felul acesta Ministerului Finanţelor şi Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală să promoveze un act normativ care să reducă fenomenul.

„Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP), organizaţie sindicală naţională reprezentativă, trage un semnal de alarmă faţă de tendinţa tot mai accentuată a unor contribuabili (aflaţi în atenţia organelor fiscale), de a intenta procese funcţionarilor în calitate de persoane fizice, pentru presupuse culpe săvârşite de aceştia, în timpul acţiunilor de control derulate sub autoritatea Statului Român şi solicită Ministrului Finanţelor Publice şi Preşedintelui ANAF, în regim de urgenţă, promovarea unui act normativ care să estompeze acest fenomen, devenit în ultima perioadă, unul generalizat”, se arată într-un comunicat de presă al SNFP.

Sindicaliştii spun că respectivii contribuabili încearcă „intimidarea, descurajarea şi demobilizarea acestora” sau împiedicarea continuării acţiunilor întreprinse, prin întârzierea întocmirii documentelor finale privind rezultatele inspecţiilor.

De asemenea, SNFP se plânge că, deşi controalele sunt făcute în numele instituţiei, şi nu în nume propriu, Agenţia Naţională de Administrare Fiscala şi Ministerul Finanţelor Publice justifică neimplicarea în apărarea propriilor angajaţi invocând inexistenţa cadrului legal care să îi permită o intervenţie în cadrul procesului.

Sindicaliştii mai susţin că inspectorii fiscali, în lipsa timpului şi a banilor necesari pentru pregătirea apărării, sunt obligaţi să îşi prezinte singuri pledoariile, în faţa unor instanţe care „sunt nespecializate în domeniul financiar-fiscal”, iar la sfarsitul procesului pot avea „mari surprize, total neplăcute”, au mai arătat sindicaliştii.

„În atare condiţii, inspectorul fiscal este cel care, după orele de program, trebuie să îşi conceapă apărarea, să îşi angajeze avocat care să îl reprezinte, întrucât pregătirea lui nu este întotdeauna juridică, fiind nevoit să se deplaseze la distanţe de sute de kilometri pentru a-şi susţine cauza. Singura vină a lui rămâne aceea că «a avut neşansa» de a merge într-o acţiune stabilită de instituţie şi faptul că şi-a făcut pe deplin datoria faţă de societate, cu profesionalism, cunoscut fiind faptul că nu oricine poate practica cu iscusinţă şi dăruire această meserie (atragere de sume suplimentare pentru bugetul de stat, identificare şi combatere evaziune fiscala, scoatere la lumina zilei a economiei subterane etc.)”, afirmă sindicaliştii.

În unele speţe, sunt făcute plângeri sub diferite forme, în aceeaşi cauză, atât inspectorilor fiscali, cât şi şefilor direcţi ai acestora, şefilor de instituţii şi chiar conducătorilor autorităţilor centrale, „în disperarea celor în cauză de a se stopa sau întârzia rezultatele finale ale controalelor”.

Zielele trecute, ANAF a anunţat pe un ton triumfalist, că în primele nouă luni ale anului trecut, Fiscul a colectat venituri de circa 135,98 miliarde lei.

„Comparativ cu planul iniţial de încasări de la începutul anului (înainte de rectificare), gradul de realizare este de 103,8%. La rectificare, programul a fost majorat cu suma colectată în plus pe primele 7 luni.

De asemenea, subliniem faptul ca trendul pozitiv de la nivelul încasărilor se înregistrează pe fondul deflaţiei de 1,87% din 2015, fapt ce a diminuat veniturile în comparaţie cu cele din 2014 când s-a înregistrat inflaţie”, se arată într-un comunicat al ANAF.

Încasarile la bugetul de stat s-au ridicat la 102,88 miliarde lei, cu 12% mai mari decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul avansului volumului obligaţiilor fiscale declarate cu 7%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.