Ajutor sub forma unor garanții și granturi directe

Comisia Europeană a aprobat luni reintroducerea schemei de ajutor de stat a României în valoare de aproximativ 2,5 miliarde de euro (12,5 miliarde de lei) pentru a sprijini companiile afectate de războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.

Schema reintrodusă se bazează pe Cadrul temporar de criză și de tranziție adoptat de Comisie în 9 martie 2023 și modificat ulterior. Această schemă a fost aprobată inițial în 9 septembrie 2022, reintrodusă o primă oară în 26 ianuarie 2023, expirând la 31 decembrie 2023.

Ajutorul va fi sub forma unor garanții și granturi directe:

– Granturile directe nu vor depăși 280.000 de euro pentru o companie activă în sectorul agricol, 335.000 de euro pentru pescuit și acvacultură și 2,25 milioane de euro pentru alte sectoare.
–  Ajutorul nu va fi acordat mai târziu de 30 iunie 2024.

Scopul schemei este de a asigura rămânerea la dispoziție a suficientelor lichidități pentru firmele afectate de perturbările economice provocate de război.

Comisia Europeană a constatat că:

– Schema reintrodusă este în linie cu condițiile Cadrului temporar de criză și de tranziție.
– Reintroducerea schemei rămâne necesară, adecvată și proporțională pentru a remedia perturbările semnificative din economia României.

Aprobarea se bazează pe articolul 107 alineatul (3) litera (b) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene; normele UE privind ajutoarele de stat.

Comisarul european pentru concurență, Margrethe Vestager, a declarat: „Continuăm să sprijinim companiile europene care se confruntă cu consecințele economice ale războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Această schemă reintrodusă de ajutor de stat va oferi companiilor românești lichiditățile de care au nevoie pentru a continua să opereze și să investească.”

Context:

– Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a provocat perturbări semnificative economiei europene.
– Comisia Europeană a adoptat o serie de măsuri pentru a sprijini companiile europene, inclusiv Cadrul temporar de criză și de tranziție.
– Cadrul temporar permite statelor membre să acorde ajutoare de stat companiilor afectate de război.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4568 Articole
Author

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.