CSM, aviz negativ pentru abrogarea articolului privind „operele” pușcăriașilor

UPDATE Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a dat aviz negativ propunerii de abrogare a articolului de lege care permite reducerea pedepselor pentru deținuții care publică lucrări științifice.

Avizul CSM este însă consultativ.

Consiliul și-a însușit, joi, punctul de vedere al Direcției legislație, documentare și contencios referitoare la înăsprirea condițiilor de eliberare a deținuților care redactează lucrări științifice.

Plenul CSM a decis, cu nouă voturi pentru și opt împotrivă, să-și însușească punctul de vedere, în sensul creării unor criterii obiective, echitabile și transparente în ceea ce privește stabilirea caracterului științific al lucrărilor elaborate și publicate, precum și al unor criterii mai riguroase pentru procesul de elaborare a lucrărilor.

În plenul Consiliului Superior al Magistraturii s-a discutat joi despre abrogarea prevederii legale referitoare la reducerea pedepselor pentru deținuții care publică lucrări științifice.

În timp ce ministrul Justiției, Raluca Prună, continuă demersurile pentru abrogarea respectivului articol de lege, judecătorul Adrian Bordea, membru al CSM, a declarat, în ședința plenului CSM, că abrogarea dispoziției care permite reducerea pedepselor persoanelor condamnate, în baza lucrărilor științifice, poate genera mai mult rău și că soluția ar fi înăsprirea condițiilor.

„Noi am analizat în Comisia 1 tot ceea ce au însemnat discuțiile din spațiul public, care par a fi negreșit justificate, și s-a ajuns la concluzia că în ceea ce privește condițiile pentru acordarea unor beneficii celor care scriu lucrări științifice trebuie să fie determinate de calitatea acelui înscris, a acelei lucrări. S-a considerat că definirea caracterului științific al lucrării trebuie foarte bine stabilită (…). Abrogarea unei astfel de dispoziții poate crea mai mult rău și de aceea am considerat că nu abrogarea este poate soluția cea mai bună, ci înăsprirea sau stabilirea mai corectă a condițiilor în care un deținut poate beneficia (…) de un câștig”, a spus Bordea, citat de Agerpres.

El a apreciat că legislația ar putea fi îmbunătățită, pentru a nu mai fi posibil să se abuzeze de această posibilitate de reducere a pedepselor.

„Ne poate duce în mai multe zone abrogarea, una dintre ele poate fi chiar o discuție legată de discriminarea muncii fizice față de cea intelectuală. Este foarte adevărat însă că tot ceea ce s-a scris și s-a spus în spațiul public constituie o realitate pe care noi, negreșit, trebuie să o analizăm și să o aducem la matca ei, și anume că lucrarea științifică trebuie să aibă un caracter științific. Mai trebuie lucrat și la aspectul legat de numărul de zile sau de proporția în care o lucrare științifică poate aduce sau nu un beneficiu în executare”, a explicat Bordea.

La rândul său, președintele CSM, judecătorul Mircea Aron, a afirmat că analiza CSM a fost efectuată în contextul în care s-a constatat o încălcare a spiritului legii în ceea ce privește lucrările semnate de deținuți.

„În spațiul public au fost discuții pe ideea că nu prea au fost cărți care să corespundă spiritului legii, ideii pentru care legiuitorul a avut în vedere să nu discrimineze munca fizică de munca intelectuală. Faptul că nu s-a respectat spiritul legii este un adevăr de necontestat. Ceea ce a notat (…) și comisia care a supus analizei a fost că nu ar fi poate cazul să se abroge. Asta sigur că este doar o simplă părere, ea este emisă și se deplasează spre zona inițiatorului (…). Ministerul face politica publică”, a spus Aron.

În opinia sa, în condițiile în care se constată că nici eventuale clarificări privind criteriile după care pot fi luate în considerare lucrările semnate de deținuți nu au efect, decizia finală va aparține Ministerului Justiției.

„Poate să existe o asemenea dispoziție care, pe de o parte, nu discriminează munca fizică de cea intelectuală? (…) Cred că ideea de a nu abandona acest proiect vine tocmai de la faptul că în CSM s-a lucrat încă din vara anului trecut și am stabilit criterii care să nu mai permită (…) folosirea textului legii pentru reduceri de pedepse complet nejustificate, având în vedere caracterul lucrărilor (…). Deci criterii am putea găsi, dar dacă credeți că e foarte greu de realizat asta, sigur că rămâne la latitudinea dumneavoastră (a ministrului Justiției — n.r.) să spuneți că această prevedere poate să iasă”, a mai spus președintele CSM.

Ministrul Raluca Prună a anunțat joi, în plenul CSM că Ministerul Justiției va continua demersurile pentru abrogarea prevederii legale referitoare la reducerea pedepselor pentru deținuții care publică lucrări științifice, a anunțat .

„Ministerul Justiției are inițiativa, iar eu am să merg în continuare pe abrogare. (…) Voi merge mai departe cu ordonanța de urgență și o să o pun pe site, nu am obligația să fac o consultare, dar, pentru că subiectul e de interes, o să o pun în consultare vineri (…). Voi argumenta pe discriminare, pentru că e discriminatoriu să răsplătești munca intelectuală mai mult decât munca fizică, și pe elemente de drept comparat”, a spus Raluca Prună.

Ea a argumentat urgența abrogării prevederii legale prin faptul că fenomenul este departe de a se fi încheiat, la începutul lunii ianuarie fiind în pregătire peste o sută de lucrări științifice cu autori deținuți.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.