Cultura pe simezele berlineze

50 de ani de la venirea la putere a lui Nicolae Ceauşescu

În 18 iunie, Institutul Cultural Român de la Berlin, în colaborare cu Fundaţia Konrad Adenauer, va organiza un eveniment pe teme de istorie recentă a României, având drept subiect împlinirea a 50 de ani de la venirea la putere a lui Nicolae Ceauşescu. Evenimentul, constând dintr-un simpozion cu participare română şi germană, urmat de o proiecţie de film, va avea loc în sala-amfiteatru a sediului central al Fundaţiei Konrad Adenauer din Berlin.

Îndeosebi în relaţia cu R.F.Germania, politica românească din primii ani ai regimului Ceauşescu a fost foarte populară, în primul rând ca urmare a stabilirii de relaţii diplomatice între cele două ţări, în ianuarie 1967, contrar dorinţei Moscovei. Linia ţării după 1965 afost apreciată în Germania de Vest sub denumirea de Rumäniens SonderwegCursul aparte al României, cunoscând intensităţi şi optici diferite – şi diametral opuse – în anii ‘60, ‘70 şi ‘80.

Participanţii la simpozion invitaţi de ICR Berlin vor fi, din partea română, dr. Mioara Anton, cercetător în cadrul Institutului de Istorie „Nicolae Iorga“ din Bucureşti, şi prof. univ. dr. Daniel Şandru, din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Politice şi Administrative a Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi, iar din partea germană dr. Thomas Kunze, în prezent docent la Academia Prezidială din Taşkent şi la Universitatea de Stat Al-Chorezmi, în Uzbekistan.

Prezentarea de către specialişti, pe baza documentelor de arhivă din ţară şi din străinătate, a acestui dramatic „curs aparte” are rolul de a scoate istoria recentă a României din sfera jurnalismului de senzaţie şi de a prezenta complexitatea şi implicaţiile respectivei perioade istorice, în plan intern şi extern.

Simpozionul va fi urmat de proiecţia filmului documentar Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu, în regia lui Andrei Ujică, realizat prin intermediul exclusiv al imaginilor de arhivă inedite din fondul Televiziunii Române şi Arhivei Naţionale de Film. Prin acest procedeu original, filmul explorează traseul politic intern şi internaţional, precum şi epoca în care a activat Nicolae Ceauşescu, din momentul preluării funcţiei de secretar general al PCR, în iulie 1965, şi până la moartea acestuia, în decembrie 1989. Devenind unul din cele mai premiate documentare româneşti din toate timpurile, Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu a fost numit de către Washington Post „un film pe care orice student la istorie, om politic sau om de rând trebuie să îl vadă”.

Mioara Anton este doctor în istorie, cercetător în cadrul Institutului de Istorie „Nicolae Iorga“, de sub egida Academiei Române, coordonator al Programului România şi Europa în secolul XX şi, din anul 2006, secretar al Comisiei mixte a istoricilor din România şi Federaţia Rusă. Dintre numeroasele lucrări publicate amintim Vecinătăţi şi ziduri. Români şi ruşi (secolele XVI-XXI), apărut în 2013; Ieşirea din cerc. Politica externă a regimului Gheorghiu-Dej (2007). A scris numeroase studii şi articole pe tema istoriei comunismului din România (diplomaţie, societate, minorităţi, viaţă cotidiană), istoriei celui de-al Doilea Război Mondial şi a Războiului Rece.

Daniel Şandru este profesor universitar doctor la Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative a Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi, şi profesor asociat la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava. Este director al revistei de cultură contemporană Timpul (publicaţie fondată la 15 martie 1876) şi redactor-şef al revistei de ştiinţe politice Polis. A publicat volumele Reinventarea ideologiei (2009) şi Ipostaze ale ideologiei în teoria politică (2014) şi a coordonat 6 volume pe teme de teorie şi ştiinţă politică.

Thomas Kunze este doctor în istorie contemporană, german cu cunoştinţe temeinice de limbă română, absolvent al Facultăţii de Istorie a Universităţii “Friedrich Schiller” din Jena, docent la Universitatea Ovidius şi la Colegiul „Mircea cel Bătrân” din Constanţa (1995-2001). Din 2001, în cadrul Fundaţiei Konrad Adenauer, a fost succesiv şef al Biroului pentru Străinătate, şef al Secţiunii Europa – America de Nord şi Însărcinat regional pentru Asia Centrală. Din 2004 deţine o catedră la Academia Prezidială din Taşkent şi la Universitatea de Stat “Al-Chorezmi”, în Uzbekistan. Autor a numeroase lucrări şi studii de istorie contemporană, între care două volume biografice, consacrate lui Nicolae Ceauşescu şi Erich Honecker.

Andrei Ujică este scriitor şi regizor, emigrat în 1981 în Germania. Din 2001 până în prezent este profesor la “Academia de Teatru şi Film” din Karlsruhe. A studiat literatura la Timişoara, Bucureşti şi Heidelberg. A publicat eseuri, versuri şi proză, începând din anul 1968. În anul 1990 şi-a început primul proiect cinematografic din cadrul unei trilogii consacrate sfârşitului comunismului: Videogramele unei revoluţii, în colaborare cu Harun Farocki – film devenit o creaţie de referinţă în ceea ce priveşte relaţiile dintre media şi puterea politică în Europa sfârşitului de eră comunistă, urmat de Out of the Present (1995) şi Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu (2010).

Fundaţia Konrad Adenauer este o Fundaţie Politică, apropiată Uniunii Creştin-Democrate (CDU) din Germania. Cu mai bine de 70 de birouri şi proiecte în peste 120 de ţări, Fundaţia contribuie la promovarea democraţiei, a statului de drept şi a economiei sociale de piaţă, sprijinind dialogul continuu în politica externă şi de securitate, precum şi schimburile între diferitele culturi şi religii. Din 1998, Fundaţia este prezentă cu o reprezentanţă permanentă la Bucureşti, de unde desfăşoară activităţi de educaţie politică şi consultanţă şi în Republica Moldova.

20 de ani de la dispariţia lui Emil Cioran

Emil Cioran

În 19 iunie, ICR Berlin va organiza o seară omagială dedicată filozofului român Emil Cioran, la 20 de ani de la moarte. Evenimentul constă dintr-o lectură şi o dezbatere pe marginea vieţii şi operei gânditorului român, cu participare română şi germană, urmând a avea loc în spaţiile Literaturhaus Berlin, partener al evenimentului.

Participanţii la simpozion vor fi istoricul literar român Ilina Gregori şi istoricul şi filozoful german Jürgen Grosse, moderator fiind scriitorul şi traducătorul Ernest Wichner, director al Literaturhaus Berlin.

În registru spiritual, Emil Cioran este, alături de Mircea Eliade şi Eugen Ionescu, una dintre cele mai cunoscute figuri ale culturii române în Germania, familiară celor mai diverse cercuri ale intelectualităţii germane, care l-a numit „un nihilist de o rară eleganţă”, mulţi considerându-l drept cel mai mare sceptic şi critic al culturii în secolul XX. Operele sale au cunoscut în ultimele două decenii zeci de editări şi reeditări în spaţiul german, unele din textele traduse din limba franceză nefiind încă accesibile în întregime nici publicului român.

În cadrul serii va avea loc, în interpretarea scriitorului Ernest Wichner, o lectură din scrierile lui Emil Cioran, în limba germană, alături de o lectură din jurnalul scriitorului, jurnalistului şi editorului german Fritz Raddatz – fost redactor-şef al editurii Rohwolt şi şef al rubricii culturale a prestigiosului săptămânal Die Zeit -, lectură care va cuprinde pasajele referitoare la filozoful român, de care l-a legat o îndelungată prietenie.

Ilina Gregori a absolvit Facultatea de Limba şi Literatura Română a Universităţii din Bucureşti. S-a stabilit în anul 1970 în Germania, unde şi-a continuat studiile în domeniile filozofiei, romanisticii şi literaturii comparate, susţinând doctoratul în filozofie la Universitatea din Aachen. În 1976 a devenit docentă la Universitatea Liberă din Berlinul Occidental. A publicat numeroase studii în Germania şi România. A tradus în germană, în colaborare cu H. Hermann, Memoriile lui Mircea Eliade. Alte cărţi publicate: Merleau-Pontys Phänomenologie der Sprache (1977); Studii literare. Eminescu la Berlin. Mircea Eliade: Trei analize (2002); Rumänistische Literaturwissenschaft. Fallstudien zum 19. und 20. Jahrhundert (2007); Ştim noi cine a fost Eminescu? Fapte, enigme, ipoteze (2008).

Jürgen Grosse a studiat Istoria şi Filozofia, publicând numeroase lucrări privind spiritualitatea europeană, între care amintim Ernstfall Nietzsche, Debatten vor und nach 1989 (Cazul grav Nietzsche – dezbateri anterioare şi ulterioare anului 1989 – 2010), Die Arbeit des Geistes (Munca spiritului – 2013). Cea mai recentă lucrare a sa poartă titlul Erlaubte Zweifel – Cioran und die Philosophie (Dubii îngăduite – Cioran şi filozofia), apărută în anul 2014 la editura Duncker & Humblot din Berlin.

Ernest Wichner este scriitor, traducător, critic literar şi editor german de origine română. Din anul 2003 este directorul Literaturhaus Berlin. A tradus în limba germană numeroşi autori români, între care Ana Blandiana, Daniel Bănulescu, Max Blecher, Mircea Cărtărescu, Nora Iuga, Ion Mureşan, Norman Manea, Gellu Naum, Cristian Popescu, Dumitru Ţepeneag şi Varujan Vosganian. A publicat poezie, proză şi eseistică, a editat şi coordonat numeroase antologii.

Editura Duncker & HumblotBerlin este o prestigioasă editură germană fondată în anul 1798, specializată în prezent în publicarea de literatură ştiinţifică de specialitate – lucrări de doctorat, monografii, volume de documente şi studii din domeniile drept, ştiinţe politice, sociale şi economice, istorie, literatură şi filozofie. Între apariţiile de dată recentă ale editurii se numără şi volumul Erlaubte Zweifel – Cioran und die Philosophie, semnat Jürgen Grosse.

Literaturhaus Berlin a fost inaugurat în luna iunie 1986, ca destinaţie pentru numeroase manifestări literare, simpozioane şi expoziţii. Scopul declarat al înfiinţării, în calitate de aşezământ literar, a fost răspândirea, receptarea critică şi promovarea literaturii contemporane. Literaturhaus se adresează în mod firesc tuturor celor interesaţi de literatura contemporană germană şi internaţională, precum şi istoriei literaturii moderne şi a conflictelor acesteia cu politicul. Sunt organizate în mod sistematic la sediu lecturi de autor, prelegeri, lecturi scenice şi discuţii pe o diversitate de teme şi genuri literare.

Manifestări culturale organizate de ICR Berlin la Frankfurt pe Main

Creaţie Alexandru Nimurad din expoziţia Untamed Skin de la Frankfurt pe Main

Se apropie Zilele Culturii Române din Frankfurt pe Main, organizate între 26 şi 28 iunie. Şase manifestări culturale vor delecta publicul german în cinci locaţii importante din capitala landului Hessen, punând în evidenţă câteva reuşite culturale de vârf din domeniul artelor, designului, literaturii, filmului şi dansului contemporan din România.

Artele vizuale vor fi deosebit de bine reprezentate în cadrul evenimentului prin expoziţia de pictură contemporană Şi Ieri a fost Azi şi expoziţia de design Untamed Skin.

Piesă din expoziţia Untamed Skin

O selecţie substanţială de lucrări din colecţia de pictură contemporană Daniel Ştefănică va fi expusă în cartierul muzeelor din Frankfurt, în hala expoziţională Ausstellungshalle 1A. Peste 30 picturi ale unor artişti români cunoscuţi, precum Dumitru Gorzo, Florin Ciulache, Roman Tolici, Gili Mocanu, Mona Vătămanu, Răzvan Boar, Nicolae Comănescu vor oferi o imagine de ansamblu asupra picturii româneşti contemporane. Vernisajul expoziţiei din data de 26 iunie, la ora 18.00, va deschide festiv Zilele Culturii Române cu o recepţie în aer liber.

Distinsă cu menţiune specială la London Fashion Week pentru cea mai bună expoziţie, Untamed Skin va familiariza publicul german cu originile IIEI şi cu expresivitatea specifică a acestei piese de vestimentaţie rafinate şi delicate, dar cu un aspect neîmblânzit. Expoziţia este un proiect colaborativ a trei designeri români, Alexandru Nimurad, Vika Tonu şi Alexandra Abraham, care au pornit de la îmbrăcămintea tradiţională românească ca sursă de inspiraţie, interpretând-o într-o puternică notă personală. Vernisajul expoziţiei va avea loc în 27 iunie, în galeria Braubach Five situată în centrul istoric al oraşului, locaţie cunoscută în oraş pentru expoziţiile inovatoare din domeniul artelor aplicate, fotografiei şi designului contemporan.

Lectură din Jurnalul lui Mihail Sebastian la Frankfurt pe Main

Nici evenimentele literare şi cinematografice nu vor lipsi. O lectură scenică în Hessisches Literaturforum va fi dedicată Jurnalului lui Mihai Sebastian la împlinirea a 70 de ani de la moartea scriitorului. Traducătorul jurnalului, Roland Erb, va face o prezentare a vieţii şi operei lui Mihai Sebastian, iar actorul german Jochen Nix va citi pasaje reprezentative din Jurnal.

Secvenţă din Toto şi surorile lui, film proiectat în cadrul Zilelor Culturii Române

Documentarul observaţional al lui Alexander Nanau, premiat la numeroase festivaluri internaţionale de mare prestigiu, ca DOK Leipzig, Festival dei Popoli, Warsaw Film Festival, Festival Premiers Plans d’Angers, San Sebastian Film Festival, va prezenta publicului, în cinematograful de artă Mal Seh’n Kino, în prezenţa regizorului, povestea emoţionantă a lui Toto şi a surorilor lui. Mal Seh’n Kino este unul dintre cinematografele alternative din Frankfurt, care prezintă producţii cinematografice de autor, adresate unui public cinefil.

Zic Zac cu Andrea Gavriliu la Frankfurt pe Main

Programul Zilelor Culturii Româneşti se va încheia în seara de 28 iunie, în teatrul Gallus, cu piesa de dans contemporan Zic Zac, un spectacol plin de energie şi umor, psihedelic, pe alocuri absurd, palpitant. Piesa va fi urmată de un concert de muzică electronică oferit de artista Miruna Boruzescu / Borusiade în foyerul teatrului. Teatrul Gallus este un teatru liber din Frankfurt am Main, fondat în anul 1973 în clădirea unei foste fabrici de automobile, refuncţionalizate pentru a servi scopurilor unei instituţii teatrale moderne.

Participare românească la Make City, primul festival din Berlin dedicat Arhitecturii şi Alternativelor Urbane

Instalaţia Shelter la Make City Festival

În 11 iunie s-a dat startul Festivalului Make City Berlin, care aduce în faţa publicului un program complex cu peste 100 de evenimente, desfăşurat pe durata a 17 zile. Oraşul va fi împânzit în această perioadă de o multitudine de manifestări, precum prelegeri, tururi ghidate, expoziţii, proiecţii de filme, instalaţii şi happening-uri.

Aflat la prima ediţie, acest festival nu este conceput doar pentru arhitecţi sau specialişti din domeniul planificării urbane, ci doreşte să aducă mai aproape de publicul larg teme actuale din domeniul arhitecturii şi designului urban. Reflectă noua arhitectură diversitatea şi mozaicul social caracteristice unui oraş precum Berlinul? Cât de democratic sunt folosite locurile publice? În ce măsură poate societatea civilă să joace un rol activ în modelarea peisajului urban? Prin astfel de subiecte de actualitate, Make City îşi propune să descopere şi să optimizeze resursele urbane prin activităţi participative precum cercetarea spaţiului, transformarea arhitecturii existente, grădinărit urban, strategii de finanţare pentru proiecte urbane, forme noi de coabitare.

Proiectul este susţinut, alături de ICR Berlin, de un număr mare de parteneri, precum Heinrich Böll Stiftung, Architekten Kammer Berlin, Design Akademie Berlin, ArchitekturSalon, Centrul Cultural Ceh, British Council, Centrul Cultural Italian, şi se bucură totodată de parteneriate media importante.

În calitate de partener fondator al acestui festival, ICR Berlin organizează două evenimente.

Primul dintre ele, un proiect participativ în cadrul căruia publicul este invitat să construiască un adăpost din cutii de carton, împreună cu Asociaţia Des châteaux en l’air (Ramona Poenaru şi Gaël Chaillat). În perioada 19-23 iunie, pasajul pietonal al celui mai mare centru comercial din Berlin – LP12 Mall of Berlin – va adăposti instalaţia SHELTER – participative installation, devenind unul dintre locurile de atracţie ale festivalului. Această instalaţie aduce în discuţie perspectivele contemporane asupra unei activităţi uitate de către umanitate de-a lungul evoluţiei, şi anume construirea unui adăpost. Publicul este invitat să se alăture în construirea unui adăpost efemer, dar totuşi rezistent, în centrul Berlinului, iar în ultima zi să ia parte la demolarea acestuia.

Cel de-al doilea eveniment propus de ICR Berlin se desfăşoară în penultima zi de festival, 27 iunie, şi face parte din programul de prelegeri şi workshopuri găzduit de Centrul Cultural Ceh din Berlin. Workshop-ul grupului Modulab din Bucureşti (Ioana Calen şi Paul Popescu) prezintă evoluţia mişcării DIY (Do it yourself) şi rolul acesteia în economia şi cultura actuală a României. În a doua parte, publicul va avea posibilitatea să testeze dispozitive electronice embrionice pentru a construi propriii teremini pe bază de senzori.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.