Seceta compromite deja culturile

Cultura grâului de toamnă este afectată de secetă pedologică moderată şi puternică în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia, precum şi local în estul şi sudul Transilvaniei, potrivit unei analize a Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

„La data de 19 aprilie 2024, în cultura grâului de toamnă, conţinutul de apă pe adâncimea de sol 0-100 cm prezintă valori scăzute şi deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată şi puternică), pe suprafeţe extinse din Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia, local în estul şi sudul Transilvaniei”, spune ANM.

În schimb, rezerva de umiditate a solului se încadrează în limite satisfăcătoare şi apropiate de optim în Maramureş, Crişana şi Banat, în cea mai mare parte a Transilvaniei, local în nordul şi sudul Olteniei, în nordul, nord-vestul, vestul, sudul şi estul Munteniei şi, izolat, în estul Moldovei şi al Dobrogei.

La porumb, în stratul de sol 0-20 cm (ogor), aprovizionarea cu apă se situează în limite satisfăcătoare şi apropiate de optim în Crişana şi Transilvania, în cea mai mare parte a Munteniei şi a Moldovei, în centrul şi sud-vestul Dobrogei şi, izolat, în nord-estul Banatului.

În Oltenia şi Maramureş, local în nordul, centrul, estul şi sud-estul Dobrogei, în nordul, vestul şi nord-vestul Banatului, nordul, estul, centrul şi sudul Moldovei şi, izolat, în vestul şi sudul Munteniei, se înregistrează deficite de umiditate în sol.

Agricultorii din judeţul Prahova spun că, la această oră, situaţia culturilor de grâu este critică pe fondul secetei şi cer desfiinţarea sistemului antigrindină despre care susţin că nu protejează, în realitate, împotriva grindinei şi, mai mult, ar favoriza seceta.

Zeci de agricultori, unii însoţiţi de utilaje, au protestat pe 15 aprilie în comuna prahoveană Valea Călugărească, cerând oprirea sistemului antigrindină.

Şi fermierii din Arad se plâng de seceta accentuată de temperaturile neobişnuit de ridicate din ultima perioadă şi spun că plantele cultivate în toamnă, precum grâul, orzul şi rapiţa, s-au maturizat prematur din cauza căldurii, dar sunt subdezvoltate din cauza lipsei apei din sol.

Preşedintele Cooperativei „Fermierul Nădlăcan”, Milan Kelo, a declarat, luni, 15 aprilie, pentru AGERPRES, că deficitul de apă din zonă este 250 de litri pe metru pătrat începând din vara anului trecut şi până în prezent, iar de la începutul acestui an precipitaţiile căzute sunt la jumătate faţă de media anilor trecuţi.

Fermierul spune că în perioada 1 ianuarie – 31 martie au căzut doar 72 de litri de precipitaţii pe metru pătrat, adică o medie de 24 de litri pe lună, în timp ce media lunară normală este de 54 de litri în zona Nădlac.

„Avem deja crăpături în pământ din cauza secetei, iar culturile de toamnă suferă. Orzul şi grâul sunt cele mai afectate, nu s-au dezvoltat corespunzător. Dacă în următoarele zece zile nu plouă, iar prognoza arată că nu va ploua, estimăm pierderi de până la 30% la aceste culturi”, a spus Milan Kelo.

Similar, partea de sud a judeţului Vaslui se confruntă cu o secetă pedologică accentuată, iar în partea nordică se înregistrează secetă moderată, potrivit datelor furnizate de reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului (DAJ) Vaslui. Din cauza deficitului major de apă din sol, sunt semnalate probleme la culturile de grâu, rapiţă, orz sau orzoiacă, înfiinţate în toamna anului trecut, iar o parte dintre producătorii agricoli au întors deja culturile din cauza răsăririi neuniforme.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

10 Comentarii

  1. E prematura analiza,luna Mai conteaza pentru culturi, cand conform prognozei va ploua tot la doua zile

  2. „meteorule” (prenumele tau, cred), in agricultura fiecare luna are importanta ei! Daca in aprilie nu ploua deloc, te mictionezi pe ea ploaie in mai, referitor la majoritatea culturilor!

  3. Păi nu zicea petre roman ca sistemul de irigații este costisitor și trebuie distrus ca este mult mai rentabil să importăm grâu ? Tot ce s-a construit pe vremea lui Ceaușescu trebuie distrus așa era elanul în anii ‘90 . Șantierele abandonate de cădeau macaralele prin 1998 inclusiv prin București. Au mai rămas hidrocentralele Transfagarasanul și 9 milioane de apartamente. După ce se rezolvă și cu acestea ultimul stinge lumina. Am construit cu elan muncitoresc iar după 1989 am distrus cu elan cacapitalist.

  4. Nu va mai plangeti de seceta, cui vreti ucrainenii, ma rog, stapanii lor, sa vanda recoltele de cereale si plante modificate genetic? Unii isi freaca mainile, altii strang cureaua in talie si pentru feemierii care au credite, in jurul gatului. De toata haznaua, a ajuns Romania, vorba lui Mircea Vintila, tara lui papura voda

  5. fireste ca se duce pe apa sambetei recolta.
    noi stam in case la tv, facem sport, mai ales football, das sa facem ceva cu banii imprumutati de Ciolacu-Ciuca, nimic! meritam sa murim de foame, iar in final sa disparem. mergeti la vot, veti vota tot ca bovinele!

  6. Dacă ukraina exporta orice pentru a-și achita datoriile, de ce nu exporta și apă pentru irigat campurile agricole? Poate baga țevi până în sudul României sau circular in Romania! La ukraina ploua din plin, toate barajele au apa destulă! Export in Romania a apei pentru irigații!

  7. PSD a guvernat cel mai mult in acesti 34 de ani. Dar nici acum in al 12-lea ceas nimeni nu l-a auzit pe Ciolacu sa aduca vorba de irigatii. I-au interzis securistii lui Imre care-l duc cu leasa. Mai grav, tot la ordinul securitatii Ciolacu l-a dat afara pe ministrul Daea care tinea cu tara si cu romanii. Banii bugetului dar si cei europeni au fost orientati masiv in continuare pentru investitii la granita cu Ungaria.

  8. Culturile de toamna din Insula Mare si Terasa Brailei arata exceptional iar si semanaturile de primavara se fac in conditii exceptionale. Cred ca vom avea un an agricol super record. Se impune insa continuarea reabilitarii vechiului sistem de irigatii de pe Terasa Brailei, canale magistrale, statii de pompare si repompare, etc. In Insula acest obiectiv a fost realizat, se iriga ca in Canada, desi acolo sistemul este pornit prin satelit ai alimentat cu apa din uriase fantani forate. Desi diferit, avem si noi conditii ca in 2 ani acest obiectiv sa fie indeplinit. Le vom da „clasa” la multi. Domnul Daea sa traiasca…si PSD ?!

  9. @Johnny: probabil traiesti pe alta planeta sau nu ai geamuri la casa; a plouat de a rupt in aprilie,in TOATA tara si mai avem o saptamana de ploi
    dar sunteti niste smecheri zisi ‘fermieri’ care vreti ajutoare din banul public ca e ‘seceta’

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.