De Ziua Națională a Lecturii. ”Cititul, cunoașterea dau naștere la înțelegere”

Cititul, cunoașterea dau naștere la înțelegere și toleranță. Numai citind și cunoscând trecutul, putem fi mai toleranți și putem trăi într-o societate sănătoasă, afirmă, joi, ministrul Culturii, Raluca Turcan, într-un mesaj de Ziua Naţională a Lecturii.

România sărbătoreşte astăzi, 15 ianuarie 2024,  Ziua Culturii Naţionale. Ziua Culturii Naţionale marchează, în acest an, 174 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu.

Astăzi este Ziua Naţională a Lecturii. Cititul ne aduce cunoaştere, toleranţă, ne aduce înţelegerea trecutului. Nicolae Iorga spunea că un popor care nu-şi cunoaşte trecutul este condamnat să-l repete”, a transmis ministrul Turcan.

Turcan  a citit un pasaj din romanul autobiografic „Noaptea”, al lui Elie Wiesel, în care personajul principal este un adolescent de cincisprezece ani care asistă, seara, într-unul din lagărele naziste, la un concert din Beethoven, pe care un violonist polonez îl dădea „pentru un public alcătuit din oameni în agonie şi din morţi”.

 Ziua Culturii Naţionale este celebrată prin mai multe manifestaţii la muzeele, teatrele și institutele culturale din țară care vor avea intrarea gratuită.

Ziua Naţională a Lecturii, marcată la Biblioteca Academiei Române

”Cifrele Eurostat sunt seci şi triste, dar sunt dator să vi le împărtăşesc. Românii citesc mai puţin de cinci minute pe zi, iar 35% dintre aceştia declară că n-au citit niciodată o carte. 68% dintre români n-au citit nicio carte în ultimul an. Citesc o dată pe lună doar 20% dintre români şi doar 8% zilnic. În România se citeşte o carte pe an, în medie, în timp ce în Germania se citesc 16 cărţi pe an. Am redactat această lege după model american, Read Across America Day. Elevii americani ajung să asocieze cititul cu o activitate plăcută. (…) Ne dorim să apropiem lectura de toţi românii şi să conştientizăm cât de important este să citim (…) Mă bucur că această zi a devenit deja o tradiţie (…) Prin lectură suntem mai buni şi mai informaţi”, a afirmat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, unul dintre iniţiatorii acestei legi.

Burduja a mărturisit că volumul „care probabil i-a salvat viaţa” se numeşte „Omul în căutarea sensului vieţii” de Viktor F. Frankl, pentru că l-a învăţat că „omul are libertatea de a alege”.

Preşedintele Comisiei pentru învăţământ din Senat, Monica Anisie, co-iniţiator al legii care marchează Ziua Naţională a Lecturii;

„Bunicul îmi citea în fiecare seară. Am iubit cartea prin prisma modului în care bunicul iubea cartea. Dar un rol important îl are şi şcoala. La clasă, cu elevii, citesc alături de ei. (…). Îi ajut să înţeleagă textul şi îi ajut să extragă de acolo anumite valori (…) „, a mărturisit Anisie.

 

După ce Senatul şi Camera Deputaţilor au adoptat propunerea legislativă semnată de 22 de parlamentari, pe 14 ianuarie 2022 actul normativ privind instituirea zilei de 15 februarie ca Ziua Naţională a Lecturii a fost promulgat de şeful statului. 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

9 Comentarii

  1. …cunoasterea este sinonim cu intelegerea, daca stai sa cugeti…mai citeste!…sau mai bine nu, se pare ca lipsa de cunoastere te face ministru…

  2. duamna anisie nu ne spune cum ii citea bunicul depre ” pepsiglass” ?si cu asemenea poza mai sa nu citesc harticolul. Nu o mai puneti mai pe zaluda asta ca avorteaza gravidele vazind-o !Si dupa cum sunt facute manualele ce ati vrea sa citeasca oamenii ? Cumva ” Monstrul din Loch Ness” ?Si ce mai vreti ? Dovada de cultura . in orice zi la ghena de gunoi carti aruncate cu zecile.Cineva le-a adunat ,iar generatia ” Rominiei educate” le arunca.Am adunat saci cu carti aruncate . Unele le-am pastrat , altele le-am oferit celor carora le place sa citeasca . Oare ce se va intimpla cu ale mele carti adunate pe o perioada de 60 de ani ?Nu exista sa nu cumpar la salariu macar o carte.

  3. Bre meștere, ceva mai ridicol nu exista in politichia moldo vlaha la acest moment. O impostoare sinistra, mutilata de operatii estetice pe care nu le poate plati din leafa, ahtiata dupa faima si avere, cocotata tocmai in scaunul de ministru al culturii ptr unicul motiv ca i-a facut un puradel lui moș Stolojan. Si asta in timp ce era casatorita cu papitoiul de Turcan. Nu e barfa si nici pamflet. Demn exemplu de urmat, nu-i asa?

  4. Opinez ca, s-ar fi putut da poza din articol, doar cu ochelarii si fara madam Turcan.

  5. Ar trebui interzise asemenea imagini!…produc tulburări psihice și n-ar fi exclus că cineva cu probleme să-și pună capăt vieții…

  6. Arhiva Memorială al lagarului Buchenwald nu-l poate identifica pe Elie Wiesel ca deținut. Un raport din baza de date Yad Vashem Shoah Victims al lui Yaakov Fishkovitz contrazice povestea lui Elie Wiesel despre moartea tatălui său. Provoc pe oricine să caute imagini cu tatuajul de lagăr al prizonierului Elie Wiesel. Odată, a ținut un discurs important pe bani mari la Universitatea Xavier din Cincinnati, adus acolo de Centrul pentru Educație pentru Holocaust și Umanitate si a spus, printre altele, povestind despre salvarea lui: „Am plâns, am descoperit pentru prima dată că putem plânge.” Dar într-un interviu care a fost publicat a doua zi, 7 mai, la NBC New York, Wiesel i-a spus exact contrariul reporterului Gabe Pressman: „Voiam să plângem, dar nu știam să plângem… dacă plângi, nu te vei mai opri niciodată”. Pare mai degraba ca făcut o carieră (spectaculoasă) din amintirea a ceea ce este bun pentru Israel sau Elie Wiesel. Nu neapărat în această ordine. Un alt scratch mitomaniac, edițiile noi ale cărții ,,Night”conțin 9 cuvinte redactate, respectiv în loc de cuvântul „crematory” cum este în ediția originala, în edițiile noi „crematory” a fost schimbat cu cuvântul „gaskammer”.
    „Fiecare evreu, undeva în ființa lui, ar trebui să pună deoparte o zonă de ură – ură virilă sănătoasă – pentru ceea ce personifică germanul și pentru ceea ce persistă în german.”—-Elie Wiesel, câștigător al premiului Nobel pentru Pace ?? și „martor șef principal” al Holocaustului. Nu prea pare un pacifist real.

  7. IO am observat o Cestie MORTALA … 🙂
    AM CITIT de la 9 la 79 de Ani TONE de Carti.
    SI de AIA am o SCAAAAARBBBBAAAA Mortala, desigur pe POLITICIENI … 🙂

  8. Da e adevarat adevarata cunoastere. Pai voua nu va plăcea munca daia scria munca va elibereaza pentru a va aduce un trai normal.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.