Cultura românească pe meridianele lumii

Alecu Ciapi deschide festivalul “Forum Gitarre Wien” 2015

Cea de-a 25-a ediţie a Festivalului internaţional de muzică Forum Gitarre Wien se va desfăşura în perioada 24-30 august la Viena. Concertul de deschidere, ce are loc astăzi, 24 august, la ora 19.30, în Sala Ehrbar a Conservatorului din Viena, va fi susţinut de tânărul chitarist român Alecu Ciapi, acompaniat de chitarista Margarita Escarpa (Spania).

Festivalul internaţional de muzică Forum Gitarre Wien a fost înfiinţat în anul 1990 de Jorgos Panetsos şi Gerald Smrzek şi îşi desfăşoară activitatea sub egida Direcţiei Culturale a Municipalităţii Viena. La ediţiile precedente ale festivalului au participat artişti de renume precum Roberto Aussel (Argentina), Stephan Beck (Germania), Marcin Dylla (Polonia), Dale Kavanagh (Canada), Carlos Pérez (Chile) şi lutierul român Constantin Dumitriu. Forum Gitarre Wien este în prezent cel mai mare festival de chitară clasică din Austria.

Ediţia din acest an a festivalului cuprinde concerte de muzică clasică (susţinute de Alecu Ciapi, Margarita Escarpa, Paul Galbraith, Duo Zsapka, Carlo Marchione, Andrea de Vitis, Marcin Dylla, Alvaro Pierri, Jure Cerkovnik, Bozhana Pavlova şi Davide Tomasi), conferinţe (susţinute de Carlo Marchione, Michael McMeeken, Daniel Zucali şi Thomas Offermann), expoziţii de partituri, la Haus der Musik Trekel, Guitarissimo, o expoziţie de instrumente muzicale, precum şi master classes la care vor participa muzicieni, compozitori şi producători de pe plan internaţional.

În cadrul festivalului vor fi organizate competiţiile 20th International Competition (rezervată muzicienilor cu vârsta de până în 32 de ani) şi 18th International Youth Competition (rezervată muzicienilor cu vârsta de până în 17 de ani). Juriul competiţiei va anunţa câştigătorii în cadrul Galei de decernare a premiilor ce va avea loc duminică, 30 august, la ora 18.30.

Alecu Ciapi (n. 1998) a început studiul chitarei la vârsta de 6 ani sub îndrumarea profesorului Ştefan Trifan şi studiază în prezent cu profesorul Eugen Mang. Chitaristul a câştigat mai bine de 50 de premii la concursuri şi festivaluri naţionale şi internaţionale dintre care amintim premiul I la ediţia din anul 2009 a Festivalului Internaţional de Chitară din Transilvania, premiul I la cea de-a 12-a ediţie a Guitar Art Festival Belgrad (unde a participat la un master class cu Pepe Romero), premiul I la Sarajevo International Guitar Festival (2012), premiul III la European Competition for Young Guitarists „Andres Segovia“ (2012), premiul I la Festivalul Internaţional de Chitară Clasică Sinaia (2014), premiul I la Festivalul Internaţional al Tinerilor Chitarişti Eduard Pamfil Timişoara (2014) şi premiul I la Forum Gitarre Wien International Youth Competition (2014).

Institutul Cultural Român din Berlin inaugurează noua Galerie de Artă şi Biblioteca în Berlin Mitte

Valentin Duceac, In Visible

În 28 august, Institutul Cultural Român din Berlindeschide porţile noului său sediu. Situată în centrul capitalei germane (Reinhardtstr. 14), noul spaţiu se bucură de o amplasare extraordinară, în vecinătatea unor instituţii culturale importante, precum Berliner Ensemble, Deutsches Theater, Friedrichstadt-Palast, me Collectors Room/Stiftung Olbricht, KW Institute for Contemporary Art, Humboldt-Universität zu Berlin.

Cu începere de la ora 19.00, publicul va avea ocazia să viziteze Galeria de Artă şi Biblioteca ICR Berlin, înainte de inaugurarea oficială a noului sediu, care va avea loc la o dată ulterioară, pe 6 octombrie.

Publicul berlinez este invitat să cunoască noul sediu din Berlin Mitte şi să descopere totodată operele a doi artişti de origine română stabiliţi în Berlin: Carmen-Francesca Banciu şi Valentin Duceac.

Scriitoarea Carmen-Francesca Banciu va citi din cea mai recentă carte publicată: Leichter Wind im Paradies (Briză în paradis), apărută la începutul acestui an la editura germană PalmArtPress. Cartea, care constituie o poveste fermecătoare despre regăsire, linişte, oameni şi natură, a fost scrisă într-un sat de munte din Grecia, unde autoarea s-a retras, întorcând spatele vieţii agitate din Berlin. Jurnalista Dr. Anke Pfeifer descrie volumul ca fiind „o magică colecţie de miniaturi literare, scurte texte de proză. Este în acelaşi timp atât o carte actuală, cât şi una atemporală, o carte pentru toate timpurile”.

Carmen Francesca Banciu, Leichter Wind im Paradies

Carmen Francesca Banciu s-a născut în 1955 la Lipova, România. Ca urmare a câştigării Premiului Internaţional pentru Povestiri Scurte, oferit de oraşul Arnsberg, i s-a interzis să mai publice în România. Din 1991 trăieşte la Berlin. Până în prezent a scris şi a publicat în limba germană mai multe volume de povestiri şi romane. Scrie pentru diverse ziare şi posturi de radio, conduce seminarii de „creative writing” şi predă cursuri la şcoli de vară, universităţi şi filiale ale Institutului Goethe. De-a lungul timpului, a câştigat diverse premii şi a beneficiat de numeroase burse de creaţie, printre care amintim: premiul GEDOK pentru literatură, bursa Fundaţiei Preußische Seehandlung, bursa Fundaţiei Anna-Krueger /Wissenschaftskolleg zu Berlin, bursieră a programului pentru artişti DAAD.

Artistul Valentin Duceac va prezenta lucrarea sa intitulată IN VISIBLE, care se compune dintr-o serie de sculpturi realizate în bronz. Aceste sculpturi – care iau forma unor recipiente – reprezintă un antidot împotriva designului monoton, produs la scară industrială, încurajând privitorii să reconsidere relaţia lor cu obiectele. Inspirându-se din tehnica inovatoare folosită de Constantin Brâncuşi, şi anume şlefuirea cu fineţe a bronzului, recipientele realizate de Valentin Duceac crează o nouă percepţie vizuală şi senzorială.

Valentin Duceac a studiat la Universität der Künste Berlin. Lucrările sale au fost incluse atât în expoziţii individuale, cât şi de grup: Begegnung mit einem Bunker (Festival of Lights, Berlin), Message Art NowGraphic short sleeve T-shirt (Uniqlo – MoMA x UT, Tokyo), Ingredients screen prints (Salon D’argent, München), Universität der Künste S/S 2013 – Tender Loving Care (Mercedes-Benz Fashion Week), Greater New York – SPAM – Junk E-mail on Vinyl (MoMA PS1, New York).

Expoziţia poate fi vizitată până pe data de 30 septembrie.

Regizorul Ciprian Suhar, la “Odense International Film Festival”

Scurtmetrajul Have Sweet Dreams concurează la Odense Filmfestival Danmarks

Institutul Cultural Român de la Stockholm susţine participarea regizorului român Ciprian Suhar la Festivalul Internaţional de Film de la Odense, cel mai vechi festival de film din Danemarca, fondat în 1975. Scurtmetrajul Have Sweet Dreams (2014) a fost selectat în competiţia oficială şi va fi proiectat în 25, 26 şi 27 august, la Cafébiografen şi Magasinet. Filmul românesc concurează, alături de alte 100 de pelicule, la trofeul pentru Cel mai bun scurtmetraj internaţional. Ca urmare a unui parteneriat încheiat în 2013, scurtmetrajul câştigător la Festivalul de la Odense este preluat în selecţia Academiei Americane de Film (Oscar Academy), la secţiunea scurtmetraje.

Filmul Have Sweet Dreams spune povestea a doi băieţi care provin dintr-o familie modestă, în care lupta cu dificultăţile vieţii cotidiene reflectă neputinţa adulţilor de a-şi asuma responsabilitatea pentru decizii care privesc întreaga familie. Filmul a fost proiectat în cadrul mai multor festivaluri de profil, printre care Trieste Film Festival (Italia, 2015), Festival International du Film d’Aubagne (Franţa, 2015), Lichter / Filmfest Frankfurt International (Germania, 2015) şi Asiana International Short Film Festival (Coreea, 2014). Filmul a fost premiat pentru Cea mai bună imagine (ZeroTrenta Cortofestival, Italia, 2014), Cea mai bună interpretare (Valdarno Cinema Fedic, Italia, 2015) şi Cel mai bun scurtmetraj într-o limbă străină (Jalari in Corto Festival, Italia, 2014).

Festivalul Internaţional de Film de la Odense (OFF), cel mai important festival de profil din Danemarca, se desfăşoară anul acesta în perioada 24-30 august 2015.

Prezenţa românească la festival este susţinută de ICR Stockholm şi Ambasada României în Regatul Danemarcei. Aceasta este prima colaborare ICR cu Festivalul Internaţional de Film de la Odense.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.