Cum se poate recupera timbrul de mediu

Timbrul de mediu, taxa pe care proprietarii de autovehicule înmatriculate prima dată au plătit-o din 2013 și până azi, a fost declarat ilegal printr-o hotărâre definitivă a Curții Europene de Justiție. Conform avocatului Adrian Cuculis, decizia se va aplica în toată România iar toți cei care au plătit din 2013 și până astăzi timbrul de mediul îl vor putea recupera împreună cu dobânzile fiscale ori legale! Hotărârea pronunțată de CJUE este în cauza C-586/14 Budișan, care se referea la un caz din Cluj.

Proprietarul unei mașini și-a cerut banii înapoi de la Administrația Finanțelor Publice Cluj, iar Curtea Europeană de Justiție i-a dat dreptate șoferului. Potrivit Hotărârii, “Articolul 110 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene trebuie interpretat în sensul că nu se opune ca un stat membru să instituie o taxă pe autovehicule care se aplică autovehiculelor rulate importate cu ocazia primei lor înmatriculări în acest stat membru și autovehiculelor deja înmatriculate în statul membru respectiv cu ocazia primei transcrieri în același stat a dreptului de proprietate asupra acestora din urmă. De asemenea, se opune ca statul membru respectiv să scutească de această taxă autovehiculele deja înmatriculate pentru care a fost plătită, dar nu a fost restituită o taxă în vigoare anterior declarată incompatibilă cu dreptul Uniunii”. Ce trebuie să facă cei care au plătit timbrul de mediu din 2013 şi până în 2016 şi cum îşi pot recupera taxa plătită la înmatricularea maşinilor?

Avocatul Cuculis explică: “În primul rând trebuie spus că orice pretenţie pe care o avem faţă de statul român trebuie notificată printr-o cerere ce se va depune la ANAF-ul unde a fost plătită taxa de timbru de mediu, invocând în această cerere de restituire a timbrului de mediu, faptul că taxa a fost încasată în mod ilegal”. Se poate întâmpla ca ANAF să nu restituie timbru de mediu. Cum se procedează mai departe? “Imediat după primirea deciziei prin care se respinge cererea de restituire a timbrului de mediu, trebuie să va adresaţi unei persoane specializate (avocat) pentru redactarea cererii de chemare în judecată în scopul recuperării timbrului de mediu! Procesul poate dura între 6 luni şi un an şi se va finaliza cu recuperarea timbrului de mediu, plătit autorităţilor plus dobânda legală / sau fiscală(de menţionat dobânda fiscală este aceea dobânda pe care o încasează statul atunci când va adauga dobânzi, adică mai mare decât dobânda legală)”, spune avocatul Cuculis. Se poate evita timbrul de mediu înainte de a-l plăti?

“În cazul în care nu doriţi să plătiţi timbrul de mediu,(atâta vreme cât el va fi în vigoare), puteţi să faceţi acest lucru şi să nu-l mai plătit! Prima dată ne vom adresa Instituţiei Prefectului cu o cerere de evitare a timbrului de mediu, de scutire de la plata lui în conformitate cu legislaţia europeană, iar dacă aceştia nu vor da curs, îi vom putea acţiona în judecată, urmând că şi în cazul fostei taxe de poluare, instanţa să pronunţe o hotărâre prin care se va dispune scutirea de la plata timbrului de mediu”, mai spune avocatul. Guvernul a decis recent restituirea tuturor dărilor pentru poluare aplicate anterior posesorilor de mașini. Este vorba de taxa specială pentru autoturisme (1 ianuarie 2007- 30 iunie 2008), taxa de poluare pentru autovehicule (1 iulie 2008-12 ianuarie 2012) sau pentru emisiile poluante (13 ianuarie 2012-14 martie 2013). Cei care le-au achitat ar urma să încaseze câte 20% din ce au plătit, timp de cinci ani, până la recuperarea integrală. Președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), István Jakab, a explicat care sunt variantele de lucru în Parlament. Una e ca timbrul să devină rovinietă. Sau, în funcție de gradul de poluare, proprietarii de mașini ar putea achita contravaloarea poluării sub forma unui impozit anual. În fine, o a treia variantă ar fi ca în fiecare litru de carburant șoferii să plătească și o sumă de bani pentru poluare, a declarat István Jakab.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.